Acasă Eveniment După 50 de ani de pribegie, Phoenix-ul se întoarce acasă

După 50 de ani de pribegie, Phoenix-ul se întoarce acasă

DISTRIBUIȚI

Promisiuni din partea primarului Nicolae Robu

Înfiinţată în 1962, la Timişoara, şi devenită un simbol al muzicii rock şi al disidenţei în perioada comunistă, trupa Phoenix este revendicată de timişoreni ca un simbol al capitalei Banatului. În ciuda acestui fapt, în ultimii 20 de ani, membrii trupei au avut parte de o mai mare atenţie în Bucureşti decât acasă, la Timişoara.

Aşa s-a ajuns la situaţia ca aniversările de 35, 40 şi 45 ale ani ai trupei să fie marcate prin evenimente de amploare doar la Bucureşti. Anul acesta, când se împlinesc 50 de ani de la înfiinţarea trupei „Sfinţii”, cea care s-a transformat la scurt timp în Phoenix, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, promite un concert de excepţie, demn de o asemenea aniversare. „Cred că municipalitatea trebuie să se implice în organizarea unui eveniment omagial, care va cuprinde un concert Phoenix, organizat cu participarea tuturor celor care s-au perindat prin această trupă, de-a lungul celor 50 de ani şi care mai sunt în viaţă şi a unor invitaţi pe măsură”, a declarat Robu.

 

Concert la mijlocul lunii octombrie

Nicu Covaci, liderul trupei de muzică rock, cel care a fost membru Phoenix încă de la înfiinţare, se arată încântat de propunerea primarului şi vine cu idei în privinţa organizării evenimentului. În opinia lui, „Phoenix sunt cei de pe scenă”, dar e de acord şi cu prezenţa la eveniment a câtorva dintre cei care au fost membri ai formaţiei de-a lungul timpului. De asemenea, spectacolul care ar urma să aibă loc la mijlocul lunii octombrie, într-o locaţie care va fi stabilită în curând, va cuprinde şi momente coregrafice, momente solo ale unor invitaţi şi ale membrilor trupei, care la final vor fi înlocuiţi pe scenă de tineri, ca un arc peste timp, un simbol al schimbului de generaţii.

Statuie pentru Phoenix în Timişoara

Nicu Covaci a dezvăluit şi faptul că trupa Phoenix ar putea avea o statuie în Timişoara. Vincent Simic, un cetăţean american de origine sârbă, s-a oferit să ofere finanţate pentru un asemenea monument în oraşul de pe Bega. Practic, municipalitatea timişoreană ar trebui să asigure doar un spaţiu pentru amplasarea statuii. „La început, am fost destul de sceptic. Am zis ‹‹Ce naiba, îmi fac singur statuie? Sunt încă în viaţă!››, dar apoi am acceptat şi i-am transmis domnului Robu propunerea. M-am gândit la un munte de boxe, deasupra cărora să se afle chipurile tuturor celor care au trecut prin trupa Phoenix şi deasupra lor o pasăre în flăcări”, a declarat Nicu Covaci.

„În oraşul ţiganilor, nu mă pot simţi acasă”

Deşi se referă la reşedinţa din Spania, când rosteşte cuvântul „acasă”, Nicu Covaci este în continuare ataşat de Timişoara. Totuşi, acesta se declară dezamăgit de direcţia în care s-a dezvoltat oraşul. În opinia lui Covaci, un fapt negativ este acapararea economiei locale de către investitorii străini. Cea mai mare nemulţumire se referă la mafia imobiliară şi clanurile ţigăneşti, care domină centrul oraşului. „În oraşul ţiganilor, nu mă pot simţi acasă”, a spus Nicu Covaci, cel care se declară conştient că prin stilul său, de a spune lucrurilor pe nume, şi-a atras o mulţime de duşmani.

Coleg de bancă cu fostul primar

Nicu Covaci se declară dezamăgit şi de fosta administraţie locală. Deşi a fost coleg de şcoală şi chiar de bancă cu Gheorghe Ciuhandu, Covaci declară că fostul primar nu i-a chemat să cânte în Timişoara. Un posibil motiv ar putea fi suma pe care membrii trupei o cer pentru un concert – 15.000 de euro. „Din cei 15.000 de euro, noi aproape că nu rămânem cu nimic. Majoritatea banilor se duc pe deplasare şi alte cheltuieli. Din Phoenix nu se poate trăi. Eu, în luna februarie, aveam atât de puţini bani că nu îmi permiteam să mănânc mai mult de o felie de pâine pe zi”, a declarat, pentru ZIUA de Vest, Nicu Covaci.

Comentarii

comentarii