Acasă Actualitate După ce au născut la clinică, au dat bani pentru televizoare şi...

După ce au născut la clinică, au dat bani pentru televizoare şi termopane

DISTRIBUIȚI

“Vom face toate deligenţele pentru a sensibiliza autorităţile să ridicăm noua maternitate. Deja am avut o şedinţă cu toţi factorii de răspundere”, a spus Florin Bârsăşteanu, directorul Judeţeanului.

Medicii de la Clinica de Obstetrică şi Ginecologie Bega Timişoara au adus pe lume, în primele şase luni ale anului 2009, 1.400 de bebeluşi, iar în anul 2008, 2.888 de micuţi. Prof. dr. Doru Anastasiu, şef secţie, a declarat că numărul naşterilor este în creştere şi multe femei preferă să vină aici, la Clinica Bega, pentru a  aduce pe lume copilaşii, fiindcă sunt doctori foarte buni. Clinica are 95 de paturi şi deserveşte toată Regiunea de Vest, cu cele patru judeţe –Arad, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş. Problema care se ridică de mai mulţi ani este starea fizică în degradare în care se află clădirea, cu atât mai mult cu cât construcţia datează din 1920 şi este şi monument istoric. Situaţia devine şi mai alarmantă, fiindcă vor începe acţiunile de acreditare a spitalelor şi atunci va fi dramatic dacă va veni comisia şi va constata că de fapt clinica trebuie închisă.

Alte trei saloane cu televizor, baie şi termopane

Florin Bârsăşteanu, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, a declarat că se fac eforturi pentru a se renova şi îmbunătăţi condiţiile de spitalizare la Clinica Bega, dar o clădire veche de 90 de ani este foarte dificil să o ridici la standardele moderne, cerute de Uniunea Europeană. De aceea deja au demarat studiile de prefezabilitate la noua maternitate, ce va fi ridicată în apropierea Judeaţeanului. “E o dorinţă a mea. Am convenit cu toţii că, oricâţi bani am băga în clinică, nu vom reuşi să o ridicăm la standardele europene specifice anului 2009. Vom face toate diligenţele pentru a sensibiliza autorităţile să ridicăm noua maternitate. Deja am avut o şedinţă cu toţi factorii de răspundere. Un grup de arhitecţi se ocupă de proiect”, a spus şeful Judeţeanului. Administraţia Clinicii Bega a inaugurat, ieri, alte trei saloane nou renovate –zugrăvit, televizor în salon, baie, sonerie pentru ca pacientele în criză să poată chema oricând asistentele, geamuri termopan, draperii şi grup sanitar în cameră. Totul a fost realizat din sponsorizări. Foarte interesant este că banii au fost daţi de către femeile care au născut la clinică şi au firme private, dar şi de către personalul instituţiei, care a dat din propriul salariu câte o sumă de bani, mai micuţă (10 lei).

33.000 de internări pe an la Judeţean

Suntem în plină criză economică şi, prin urmare, problema principală o reprezintă lipsa banilor. La Clinica Bega se fac demersuri pentru a se îmbănătăţi condiţiile şi de la secţiile de neonatologie, fertilizare în vitro şi de embrio trasfer, dar vor mai fi amenajate încă două saloane, anul acesta. Tot în cadrul clinicii au fost create două saloane private, unde se plăteşte 100 de lei pe zi. Instituţia nu are fonduri proprii, dar reuşeşte să mai adune ceva bani din fonduri extrabugetare, bani care trebuie să ajungă la Judeţean, iar de la casa de asigurări şansele sunt slabe, când e vorba de finanţe. “E o luptă pemanentă între casă, care nu vrea să dea şi noi, care vrem bani. Facem o umanizare a saloanelor pentru femeile care nasc aici, fără să pierdem numărul de paturi. Mulţumim celor care au contribuit cu fonduri”, a subliniat Anastasiu. Şi la Spitalul Judeţean Timişoara se va amenaja ambulatoriul. Acest lucru e cu atât mai mult de necesar cu cât, pe an, au loc 33.000 de internări în spital.
 

Comentarii

comentarii