Acasă Economic După o scădere de 30%, producătorul de mobilier GreenForest estimează o revenire...

După o scădere de 30%, producătorul de mobilier GreenForest estimează o revenire a vânzărilor în trimestrul trei

DISTRIBUIȚI

Producătorul de mobilier de birou GreenForest estimează o revenire a vânzărilor în trimestrul trei, după ce în primele şase luni ale acestui an a obţinut afaceri în scădere cu 30%, faţă de cele 2,3 milioane înregistrate în perioada similară a lui 2008, au declarat oficialii companiei citaţi de NewsIn.
"Trendul descrescător al vânzărilor a fost determinat de efectele crizei economice. În trimestrul al treilea estimăm un reviriment important al vânzărilor faţă de trimestrul doi din 2009. În primul semestru, datorită scăderii cererii s-a intensificat competiţia pentru încheierea tranzacţiilor de vânzare cu consecinţe în scăderi semnificative ale preţurilor la care s-au încheiat noile tranzacţii. De aceea, în următorul semestru estimăm o uşoară revenire a preţurilor", a declarat pentru NewsIn marketing managerul companiei, Sebastian Capotescu.
În plus, acesta a mai adăugat că piaţa locală de mobilier de birou a înregistrat o scădere dramatică în acest an datorită stopării proiectelor de investiţii sau dezvoltare ale companiilor din acest an.
De asemenea, potrivit acestuia, bugetul de promovare al companiei a fost orientat spre dezvoltarea de instrumente suport pentru forţa de vânzare şi a fost direcţionat spre finalizarea unor proiecte demarate în anul anterior şi pe acţiuni curente, deoarece reducerea accelerată a vânzărilor a diminuat resursele disponinbile. Valoarea investiţiilor companiei GreenForest din primul semestru al acestui an a fost redusă, sub 100.000 euro din cauza diminuării resurselor disponibile. 
Pentru perioada următoare, producătorul de mobilier a prevăzut în planul de investiţii implementarea unui sistem informatic de management de tip ”ERP”, care necesită alocarea unei sume de peste 150.000 de euro.
"În măsură ce se va finaliza procedura de evaluare a unei cereri de finanţare din fonduri structurale pentru implementarea unui sistem informativ de management de tip <<ERP>>, se va demara acest proiect", a mai spus Capotescu.
Totodată, GreenForest estimează că, în acest an, piaţa va avea o contracţie de peste 20% faţă de anul precedent, când valoarea pieţei de mobilier de birou s-aridicat la aproximativ 80 de milioane de euro. Cu toate acestea, reprezentanţii companiei menţin previziunile făcute la începutul anului 2009, şi anume menţinerea cifrei de afaceri la acelaşi nivel cu cea de anul trecut, adică aproximativ 5 milioane de euro.
Producătorul are în prezent un showroom pentru mobilier de birou în Timişoara, unde este localizat şi showroom-ul pentru marca de mobilier de casă Natura a companiei, precum şi unul în Bucureşti. Pentru acest an compania nu are planuri de extindere a activităţii comerciale. Potrivit estimărilor făcute de reprezentanţii companiei, GreenForest deţine o cotă de 6% pe piaţa locală de mobilier de boriu, în timp ce pe piaţa mobilierului de casă cota deţinută este de sub 1%.
Compania are în prezent 100 angajaţi, deţine o unitate de producţie în Timişoara, cu o capacitate de producţie de peste 2.000 de corpuri de mobilier pe lună şi cinci distribuitori în Bucureşti şi în Transilvania.
Producătorul de mobilier de birou GreenForest activează pe piaţa autohtonă din 1992, şi este în prezent unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii profesionale de amenajare cu mobilier din România. Portofoliul de produse al companiei numără în prezent două mărci distincte şi anume GreenForest şi Natura şi este compus din mobilier de birou, mobilier hotelier, mobilier şcolar şi produse destinate dotărilor industriale.
GreenForest este asociat cu grupul european SAMAS, unul dintre cei mai importanţi furnizori de mobilier de birou de pe piaţa europeană, în cadrul companiei SAMAS Office România.
Principalii jucători de pe piaţa locală de mobilier de birou sunt GreenForest, Mobexpert, Silvarom, Aici Mobilier, The Prince International, Neoset Prod Com sau Simal Exim. De asemenea, potrivit oficialilor GreenForest, pe piaţa de profil mai sunt prezenţi importatori de mobilier de birou precum Corporate Office Solution, Techo Mobilier, Bene România, Mio Dino, Samas Office România.
Potrivit informaţiilor furnizate la solicitarea agenţiei de presă NewsIn de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR), valoarea producţiei din sector s-a diminuat în primul trimestru al acestui an cu 16%, comparativ cu eprioada similară a anului trecut, ajungând până la 378 milioane de euro. De asemenea, în primul trimestru al anului 2009 importul a scăzut cu 34%, iar exportul s-a diminuat cu 18,9%, faţă de primele trei luni al anului anterior.
Totodată, potrivit preşedintelui APMR, Aurica Sereny, consumul aparent s-a diminuat în primele trei luni din 2009 cu 20,4%, faţă de perioada similară a anului precedent, în timp ce numărul de personal a fost redus cu 16,6%. Aceasta a mai precizat că piaţa internă a absorbit în primul trimestru al anului curent cu 20,4% mai puţină mobilă decât în aceeaşi perioadă a anului 2008, din cauza crizei economico – financiare. Potrivit APMR, pe piaţa locală de mobilier îşi desfăşoară activitatea peste 3.800 de firme, înfiinţate după anul 1990.

Comentarii

comentarii