Acasă Actualitate După 1.400 de ani, Imnul Acatist închinat Maicii Domnului a răsunat în...

După 1.400 de ani, Imnul Acatist închinat Maicii Domnului a răsunat în Catedrala Mitropolitana Timișoara

DISTRIBUIȚI

An de an, în toate bisericile ortodoxe se oficiază, vineri seara, în săptămâna a cincea a Postului Sfintelor Paști, slujba Deniei cu Acatistul Bunei Vestiri sau Slujba Imnului Acatist.

Astfel, la Catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara, slujba Deniei a fost oficiată de înaltpreasfințitul părinte Ioan, arhiepiscopul Timișoarei și mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

La final, părintele mitropolit Ioan a rostit un exordiu despre geneza și istoria condacului „Apărătoare Doamnă…” din componența Imnului Acatist închinat Maicii Domnului.

„Acest cânt s-a născut în urmă cu aproximativ 1400 de ani, în vremuri de restriște, când asupra Constantinopolului, cetatea credinței profunde din acea vreme, s-au abătut diverse încercări și prigoniri, mai ales că lumea păgână voia să-o cucerească, întrucât era capitala imperiului.

În acele momente, când împăratul, clerul și credincioșii din Constantinopol au vazut corăbiile venind pe mare, pline cu păgâni, și-au pus încrederea în Maica Domnului. De fapt, încă din epoca primară a Bisericii, credincioșii aveau evlavie și se rugau Maicii Domnului, să mijlocească pentru ei la Fiul său cel iubit.

Într-adevăr, mare nădejde au credincioșii în Maica Domnului, care se roagă neîncetat pentru fiecare dintre noi! Să ocrotească Maica Domnului întreaga noastră țară, așa cum a ocrotit cetatea Constantinopolului!”, a spus mitropolitul Banatului.

Printre imnurile liturgice ce alcătuiesc specificul acestei perioade premergătoare marelui praznic al Învierii Domnului, un loc deosebit îl ocupă și Imnul Acatist, care, prin faptul că, la obârșie, a reprezentat un oficiu votiv pentru eliberarea cetății Constantinopolului de sub stăpânirea avarilor și a păgânilor, a devenit imnul prin excelență al încrederii creștinilor în ocrotirea Maicii Domnului, în lupta contra patimilor și a ispitelor care atacă necontenit cetatea sufletului.

 

Comentarii

comentarii