Acasă Actualitate După 65 de ani, granița cu Serbia s-a trecut din nou pe...

După 65 de ani, granița cu Serbia s-a trecut din nou pe apă

DISTRIBUIȚI

Pentru prima dată după 65 de ani, s-a deschis un punct de trecere a frontierei de stat cu Serbia pe Bega, destinat ambarcațiunilor.

Angajații Apele Române Banat  muncesc în acest weekend  de septembrie, la cele 2 noduri hidrotehnice de la Uivar și Sânmihaiu Român. Proiectul Ecluze pe Bega prin activitățile desfășurate sub egida “Peisaje în mișcare” sărbătorește legătura unică pe care România o are cu Serbia pe apă!

”Aproape 70 ani, atât a durat până ecluza de pe Bega pe graniță s-a redeschis și primele bărcuțe dinspre Serbia au intrat în România.

Am fost și eu azi pe puntea legendarului „Pelicanul” care a trecut în Serbia, la întoarcere fiind însoțit de încă 5 bărci care au intrat în România pe Bega, cu destinația Timișoara. „Vinovați” pentru acest eveniment aș spune istoric sunt prietenii de la Ecluze pe Bega. Lor le revine meritul total. Au crezut într-o idee, au luptat pentru ea și au pus o în practică.

Dar ce e important este că legătura dintre români și sârbi se poate face și pe apă, Bega având, în opinia mea, un bun potențial turistic și economic. Ceea ce înseamnă că Timișoarei îi revine obligația de a redeschide în viitorul foarte apropiat un port. Iar acest lucru se poate face numai și numai dacă există voință politică. Care, între noi fie vorba, ar fi trebuit să înceapă chiar din momentul inaugurării de astăzi.

Mi-am propus ca proiectul portului în Timișoara să devină pentru mine o prioritate. De fapt, pentru timișoreni”, spune Cosmin Tabără, viceprimarul Timișoarei.

Comentarii

comentarii