Acasă Actualitate După ce a adus primăria aproape de insolvență, primarul Nicolae Robu se...

După ce a adus primăria aproape de insolvență, primarul Nicolae Robu se laudă cu o ”administrație locală participativă”… pe facebook

DISTRIBUIȚI

Când este criticat spune că ”haterii” au ceva cu el. Când i cer măsuri concrete, spune că nu are prerogative, sau că nu cunoaște problemele. Când este criticat pentru activitatea primărie, dă vina pe angajații din subordine. Acum vorbește pe facebook despre o ”administrație locală participativă” la Timișoara. este vorba de primarul Nicolae Robu, cel care susține că administrarea orașului se poate face pe baza sondajelor de pe pagina sa de facebook. Unde toate persoanele care și-au permis să-l critice, sau să îl contrazică, au fost blocate. Primarul care a avut chiar și ideea de a organiza dezbateri publice pe rețeaua de socializare s-a trezit să se laude acum cu cât de transparentă este administrația pe care o conduce. Administrație care a fost acuzată îi repetate rânduri, chiar și de consilierii locali, că nu supune dezbaterilor publice proiectele de hotărâre ale CL, că unele dintre aceste proiecte sunt prezentate public trunchiat și fără respectarea legii.

”Principiul participativității în administrarea orașului a fost, este și va fi, pentru mine, unul de bază în exercitarea funcției de Primar.

Este arhicunoscută puternica interacțiune Facebook cu cetățenii pe care eu am promovat-o în permanență. La fel, sunt cunoscute prezențele în cartiere, în mijlocul concitadinilor, pt cunoașterea nemijlocită a realităților, pt discuții, informări și consultări privind ce-ar fi de făcut pt mai binele urbei, pt mai binele cetățenilor. Subsemnatul am introdus ca premiere naționale în administrație:

* sondajele Facebook

* transmisiile live Facebook ale conferințelor de presă

* transmisiile live Facebook ale ședințelor de consiliu local

* audiențele Facebook

* talk show-urile Facebook (“tv-primariatm”)

Consiliile Consultative de Cartier au fost mereu un partener tratat cu toată deschiderea de către administrația pe care o conduc. În actul de proiectare a bugetului, am ținut de fiecare dată cont de solicitările și propunerile venite din partea lor. Cum am ținut de semnalele culese prin toate celelalte mijloace de la cetățeni.

Astfel, se poate spune că, în Timișoara, cetățenii au avut mereu parte, de când sunt eu Primar, de un cadru participativ excelent și asta pe fond, nu “de ochii lumii”, nu de epatat, cum se întâmplă prin alte părți. Evident, deciziile și răspunderile privindu-le rămân, conform legii, la forurile administrative în speță, la Consiliul Local – el însuși reflectare a voinței comunității – și la Primar, alesul uninominal al cetățenilor ca reprezentant suprem al lor, ordonator principal de credite investit cu această prerogativă prin lege.

În concluzie, subsemnatul, ca Primar și PNL, ca partid majoritar în Consiliul Local, suntem, dincolo de vorbe, prin fapte, adevărați promotori ai administrației participative în variantă modernă, pliată 100% pe statul de drept, nu în variantă populistă, cripto-comunistă, de bine cunoscută de toată lumea sorginte sud-americană, cum încearcă unii să impună!”, spune primarul Nicolae Robu.

Cum administrația participativă nu se poate face fără a vorbi și de bani, USR Timișoara a propus anul trecut Primăriei Timișoara să implementeze conceptul de ”buget participativ”, implementat în acest an de administrația locală din Cluj Napoca.

Primarul Nicolae Robu a respins însă vehement ideea bugetului participativ și a spus că, atunci când vine vorba despre bani publici, democrația se manifestă altfel. „Nu mi se pare o idee bună. Noi avem foarte multe lucruri de făcut, într-o abordare care are în spate o strategie. Democrația se manifestă așa cum e potrivit să se manifeste. Când este vorba despre a gestiona banii, asta trebuie să se întâmple conform politicii și angajamentelor pe care și le-a luat primarul față de cei care l-au votat. Democrația se manifestă aici indirect, și nu direct. Noi mai avem ședințe cu cetățenii, avem ședințe și ținem legătura cu consiliile consultative, aflăm ce nevoi au, dar atât. Mai departe noi ne facem treaba. Ne asumăm să comunicăm cu timișorenii, să inventariem nevoile lor, dar mai departe noi stabilim ce se face și ce nu se face în mod asumat”, declara anul trecu, pentru deBanat.ro, primarul Timișoarei.

Acum, la un an de la această declarație, același primar, care a dus primăria și societățile la care administrația locală este acționar în pragul insolvenței, vorbește de transparență.

Comentarii

comentarii