Acasă Eveniment După ce au luat cu asalt granița, mii de români se plâng...

După ce au luat cu asalt granița, mii de români se plâng că așteaptă zeci de ore în vamă pentru a intra în ţară

DISTRIBUIȚI

În plină pandemie, românii care se întorc în ţară pe la Nădlac sunt ţinuţi cu orele în frig şi fără mâncare în cortul de triaj. Oamenii se plâng că stau înghesuiţi, deşi mulţi vin din zonele roşii. De la izbucnirea crizei, 270.000 de români s-au întors acasă, dar marele val este aşteptat de Paște.

“Ia uitați, din cinci țări: Italia, Franța, Germania … Astea care nu merg, uite cum le-a pus aici bibelou. Uitați cum doarme, săraca…”.

Românii care vin din zonele roșii afectate de coronavirus se plâng că aşteaptă claie peste grămadă, de mai bine de 35 de ore, să fie duşi în carantină.

Bogdana Iuliana Nicolae, româncă venită din Germania: ”Fiica mea a sunat la DSP. Au zis că nu pleacă nicio mașină. E de datoria lor să vă trimită, adică a celor din vamă. Vama spune nu, doamnă! Constanța trebuie să vă trimită. Ma îmbolnăvesc, e un frig…ne-a spus să așteptăm. Cu trei aeroterme din care două stricate și una acum mergea, acum nu mergea, două canapele și stați acolo ca aurolacii. Mai ceva ca aurolacii. Au fost minus 6 grade azi-noapte. Am pus trei sau patru pulovere pe noi”.

Sica Nicolae, fiica unei românce venite din străinătate: ”Mi-a spus că i-au zis să-și caute singură mașină. Persoanele de acolo nu au măști, nu au nimic, dar se feresc de ei ca și cum ar fi bolnavi de lepră. Le spune să stea la distanță. Stați la distanță că sunteți infectați”.

Gheorghe Stoian, prefect Arad: ”Pentru cei care coboară din autovehicule în punctul de trecere a frontierei de stat și nu dispun de mijloace de transport proprii s-a montat un cort în care cetățenii trebuie să aștepte până în momentul în care Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției ia legătura cu Centrul Național de Coordonare și se organizează transportul acestor cetățeni în județele în care au domiciliul”.

De la sfârșitul lunii februarie și până acum, 270.000 de români au intrat în țară prin punctele de frontieră. Aproape 60.000 numai din Italia. Numai în ultimele 24 de ore, prin Vama Nădlac au trecut peste 5.000 de oameni. În apropierea Paştelui autorităţile se aşteaptă la alte câteva sute de mii.

Alexandra Găvan, purtător de cuvânt Poliția de Frontieră: ”În timpul nopții, pe perioada pe care autoritățile maghiare permit circulația și ajungerea la frontieră, ne așteptăm ca în următoarea perioadă să avem un flux continuu de persoane prin punctele de trecere din vestul țării, în special Nădlac 2. Toate benzile vor fi deschise în această perioadă. Vorbim de o dublare sau o triplare a numărului de polițiști de frontieră care își desfășoară activitatea în punctele din vestul țări”.

De la prima ordonanță militară, polițiștii de frontieră au întocmit doar 10 dosare penale pentru fals în declarații și zădărnicirea combaterii bolilor.

Sursa: observator.tv

Comentarii

comentarii