Acasă Actualitate După ce organigrama i-a fost suspendată de tribunal, Fritz vorbește de „structuri...

După ce organigrama i-a fost suspendată de tribunal, Fritz vorbește de „structuri paralele de putere”

DISTRIBUIȚI

Luni, 16 august, Tribunalul Timiș s-a pronunțat în cazul plângerii înaintate de sindicatul angajaților din Primăria Timișoara și a dispus suspendarea pentru 60 de zile a organigramei propuse de Dominic Fritz. Acest termen poate fi doar formal, deoarece decizia prevede că valabilitatea se poate prelungi până la o decizie pe fond, dacă sindicatul continuă acțiunea în instanță și cere anularea definitivă a hotărârii de consiliu local prin care a fost aprobată restructurarea aparatului de specialitate al primarului. Din spusele președintelui de sindicat, Tiberiu Negrei, continuarea demersurilor este „100% în interesul sindicatului”.

La momentul publicării deciziei, reprezentanții primăriei spuneau că așteaptă și motivarea deciziei, dar erau siguri că vor cere recurs. Spre seară a venit și o reacție directă a primarului, pe Facebook. Despre motivele pentru care instanța ar fi putut considera procedura de aprobare a organigramei viciată, Fritz nu a spus nimic. În schimb, primarul transmite că va continua războiul cu „structurile paralele de putere” din instituția pe care o conduce.

„Pe data de 29 septembrie (alegerile locale au avut loc pe 27 septembrie – n.r.), odată cu alegerea în funcția de primar, nu a fost victoria mea personală, ci victoria unei idei de reformă, pentru reguli, competență și respect față de cetățeni, în instituția primăriei. Este o luptă pe care mi-am asumat-o și pe care o port în fiecare zi în primărie, unde o mare majoritate de funcționari înțelege că administrația publică nu e un simplu serviciu, ca oricare altul, ci o misiune, în slujba orașului. Lor le port un mare respect”, își începe Fritz postarea.  

În opinia lui Fritz, cei care se opun „reformei” ar fi „doar un mic grup de foști șefi”. Cât despre fosta organigramă, cea care probabil va trebui reaplicată, Fritz spune că „a fost atât de disfuncțională încât a favorizat crearea unor moșii administrative, niște structuri paralele de putere, care nu mai aveau legătură cu nevoile timișorenilor, dezvoltarea orașului și care întrețineau clientelismul în jurul instituției”.

Primarul mai vorbește despre corupția și ilegalitățile cercetate de procurori. El speră că „justiția va face lumină în acestea”. Despre presupusele motive de nelegalitate ale HCL-ul suspendat print-o decizie a acelorași organe de justiție, nimic. În schimb, Fritz continuă să ne asigure că noua organigramă ar rezolva multe dintre probleme.

În continuare, în loc să le explice timișorenilor de ce primăria a pierdut procesul, acesta explică de ce nu ar trebui susținut sindicatul și salariații care au ales să fie reprezentanți de acesta. „Acest mic grup a contestat-o în instanță, după ce s-a aliat cu un sindicat care, în 2012, semna un protocol politic de susținere a USL, în Timișoara. Și care prosperă din afaceri imobiliare cu apartamente de lux pe litoral, după acum a relatat presa”, scrie primarul.

Mai apoi, edilul-șef reiterează idei de care s-a tot folosit în ultimele luni, precum „faptul că există o rezistență atât de mare este o dovadă că schimbările sunt reale”, că ar fi nevoie de „performanță cuantificabilă”, „progrese”. „E doar o chestiune de timp, dar Timișoara va câștiga această luptă, iar fiecare piedică ne arată că am mai recuperat câte ceva din buzunare ilegitime, înapoi, în buzunarele orașului”, precizează Fritz.

„Decizia de astăzi a instanței de judecată, care admite parțial și pe procedură, plângerea acestui mic grup, nu schimbă nimic din procesul de reformă început. O vom contesta în termenul legal, cu convingerea că, pe fond, instanța va face dreptate orașului”, încheie primarul. De menționat aici că toate cererile sindicatului au fost găsite justificate de instanță, „parțialul” fiind dat de unele cereri ale lui Culiță Chiș, fostul director al DGDPPRU, nu la fel de legitime.

Ultimul paragraf, dar și faptul că, în postarea sa, Fritz a amintit de „problemele sistemice, ignorate de ani de zile, precum Colterm”, a stârnit și reacția Roxanei Iliescu, consilier local din partea PRO România, de profesie avocat. Aceasta susține că primarul, prin postarea sa, „în mod inadmisibil, induce ideea unei complicități între instanță și cei care au atacat organigrama”.

În legătură cu Colterm și „probleme sistemice” cu care se luptă actuala administrație, Roxana Iliescu punctează o urmă de ipocrizie postării lui Fritz. „Exact, numiri în loc de concurs pentru funcția de director general sau criteriile de doi bani în procesul de evaluare al viitorilor membri ai CA-ului. Mi se pare cea mai tare glumă, la care am râs cu lacrimi”, scrie aceasta.

„Finalul postării este însă neprețuit: «O vom contesta în termenul legal, cu convingerea că, pe fond, instanța va face dreptate orașului». Poftim…?! Asta este reprezentarea pe care o are primarul față de actul de justiție?! Complet deformată! Adică în cazul unei decizii nefavorabile, nu se va face dreptate orașului ci «unui mic grup de foști șefi» ?!?! «Dreptate orașului», domnule primar, echivalează implicit cu respectarea legii și dacă n-ați respectat-o, mă tem că se va dovedi că n-aveți nimic de-a face cu această dreptate!”, scrie consiliera locală.

Roxana Iliescu a amintit și că au fost găsite suspiciuni de nelegalitate în procedura prin care a fost aprobată organigrama, motiv pentru care a fost și suspendată. Luni seară, un alt avocat, Cristian Clipa, conferențiar doctor la UVT, vorbind tot despre nelegalitatea HCL-ului, găsea drept motiv pentru insuccesul administrației refuzul acesteia de a lucra cu profesioniști.

Comentarii

comentarii