Acasă Economic E-Distribuţie Banat a pus în funcțiune în acest an proiecte majore de...

E-Distribuţie Banat a pus în funcțiune în acest an proiecte majore de investiții de peste 20 milioane lei

DISTRIBUIȚI

E-Distribuție Banat a pus în funcțiune în acest an proiecte de investiții în valoare de aproximativ 20,7 milioane de lei, care au vizat modernizarea reţelelor și echipamentelor de înaltă tensiune din zona în care activează, cu scopul îmbunătăţirii calităţii serviciului de distribuţie pentru peste 46,000 de consumatori.

Astfel, în 2017, compania de distribuţie a desfăşurat lucrări de modernizare a două linii electrice aeriene şi a unei staţii de transformare de 110/20kV, precum şi lucrări de înlocuire a aparatajului  de înaltă tensiune din cadrul a trei staţii de transformare, pentru a îmbunătăţi fiabilitatea reţelei şi calitatea serviciului de distribuţie.

Ca parte a acestui program local de investiţii, E-Distribuţie Banat a investit circa 7,5 milioane de lei în  lucrările de modernizare a staţiei de transformare 110/20 kV Teba. Modernizarea a constat în înlocuirea aparatajului primar de 110 kV şi a echipamentelor de circuite secundare aferente, cu aparatură de ultimă generaţie, asigurând astfel performanţe tehnice superioare şi optimizând activitatea de mentenanţă.

De asemenea, compania a efectuat lucrări de retehnologizare a liniilor electrice aeriene de 110 kV Hasdat – Haţeg şi Jimbolia- Cărpiniş. Investiţiile au vizat creşterea siguranţei în alimentare pentru 36,100 de consumatori din cele două zone. Aceste linii au o importanţă strategică pentru sistemul energetic national, asigurând evacuarea puterii din centralele hidroelectrice din zona Haţeg, dar şi legătura transfrontalieră cu Serbia. Traseul liniilor se afla pe un teren greu accesibil în condiţii de vreme nefavorabilă, îngreunând intervenţia echipelor pe teren.

Pentru evitarea accidentelor şi pentru reconectarea cât mai rapidă a consumatorilor în caz de avarie, compania de distribuţie a investit aproximativ 7,1 milioane de lei în lucrări ce au vizat înlocuirea izolaţiei, clemelor şi armăturilor, a conductorilor, precum şi montarea prizelor de pământ în zona cu circulaţie frecventă. Lucrările au presupus, de asemenea vopsirea stâlpilor, montarea de plăcuţe cu inscripţionare sau de avertizare, înlocuirea contragreutăţilor şi a elementelor lipsă din stâlpi, precum şi a elementelor contorsionate.

E-Distribuție Banat a mai finalizat anul acesta şi o serie de lucrări de îmbunătăţire a nivelului de tensiune, de reducere a frecvenţei şi a duratelor întreruperilor în alimentarea cu energie electrică si pentru asigurarea necesarului de putere pentru peste 10.000 de consumatori. În acest sens, au fost înlocuite transformatoarele de înaltă tensiune în staţiile Decebal şi Freidorf, investiţia ajungând la o valoare de aproximativ 6 milioane de lei.

Din perspectivă operaţională, lucrările contribuie la creşterea eficienţei energetice și la reducerea consumului propriu tehnologic la nivelul staţiilor. Mai mult decât atât, modernizarea celor două staţii de transformare minimizează impactul negativ asupra mediului, şi în acelasi timp, contribuie semnificativ la îmbunătăţirea măsurilor de securitate şi protecţie în instalaţii.

Lucrările menţionate sunt parte a unui program mai amplu de investiții realizat de companiile de distribuție ale Enel în România, care vizează asigurarea unui serviciu adecvat pentru consumatorii finali, posibilitatea de control la distanță și îmbunătățirea calității și securității rețelei, respectând în același timp standardele companiei în ceea ce priveşte mediul.

Ca urmare a modernizării rețelelor, cele trei companii E-Distribuție – care acoperă regiunile Muntenia Sud, Banat și Dobrogea – sunt în topul celor mai performanți operatori de distribuție de energie electrică din România în privința calității serviciilor în ultimii ani. Conform raportărilor ANRE pe 2016, indicele SAIDI (durata medie a întreruperilor neplanificate in medie pe client) pentru E-Distribuție Muntenia a fost de 172 minute, cel mai performant din țară, media națională înregistrată fiind de 290 minute. E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Banat şi-au îmbunătăţit  de asemenea performanţele, şi au rămas în topul celor mai performanţi operatori de distribuţie din România, cu SAIDI de 217 minute, respectiv 245 de minute.

Enel este o companie energetică multinațională, jucând un rol important pe piețele globale de electricitate, gaze naturale și energii din surse regenerabile. Grupul Enel activează în peste 30 de țări de pe cinci continente și are o capacitate instalată netă de producție de energie de circa 86 GW. Enel distribuie electricitate și gaze naturale printr-o rețea de peste 2 milioane km, are peste 65 de milioane de clienți casnici și companii în toată lumea, care reprezintă cea mai mare bază de clienți comparativ cu firmele europene din domeniu. Enel este cea mai mare companie integrată de utilități din Europa după capitalizarea de piață și una dintre primele companii de electricitate de pe continent în ceea ce privește capacitatea instalată și EBITDA raportat.

Prezent pe piața din România încă din 2005, Enel este, în acest moment, unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile. Enel are circa 3.100 de angajați în România și oferă servicii unui număr de 2,8 milioane de clienți din trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție. Enel continuă dezvoltarea unui program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, a siguranței și performanței rețelelor și implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel. Enel Energie și Enel Energie Muntenia sunt importanți furnizori de energie în România, având în ofertă atât energie electrică și gaze natural, cât şi servicii cu valoare adăugată (precum servicii de asistenţă, produse de iluminat, etc).

Comentarii

comentarii