Acasă Politica „E profund neplăcut să vezi cum personaje epuizate politic vorbesc de majorarea...

„E profund neplăcut să vezi cum personaje epuizate politic vorbesc de majorarea salariilor pe care tot ele le-au tăiat!”

DISTRIBUIȚI

FOTO

A declarat Sorin Frunzăverde, vicepreşedintele PNL, la lansarea candidaţilor USL

USL Caraş-Severin a preferat, sâmbătă, la Reşiţa, o lansare a candidaţilor la alegerile parlamentare departe de a fi triumfalistă. Şi asta pentru că, spunea Sorin Frunzăverde, vicepreşedinte PNL şi şef de campanie electorală pentru alianţă, „suntem oameni serioşi, maturi (…) care dorim să guvernăm pentru români, şi nu împotriva românilor”.

De altfel, liderul liberal a și prezentat pe scena unei case de cultură din Reșița, arhipline, pe toți candidații la colegiile din Caraș-Severin, care și ei, la rândul lor, au prezentat mesaje realiste, de bun simț, menite însă a releva o forță și o siguranță specifice celei mai puternice alianțe politice din istoria postdecembristă a României.

Sorin Frunzăverde a relevat, în deschidere, că regimul politic impus în principal de Traian Băsescu este profund zguduit de nemulțumirile oamenilor dar și de demersurile pornite de aici, din Caraș-Severin.

„2012 a fost începutul sfârșitului regimului și acest lucru se datorează inclusiv celor de aici, de pe scenă. Această dispută politică, această ultimă bătălie, o dată cîștigată, înseamnă câștigarea practic a războiului. Dar, se pune întrebarea, o dată eliminată această stare de lucruri, ce punem în loc? Punem în loc un program de guvernare realist – România puternică – un program care are la bază elemente esențiale ale economiei sociale de piață. Vorbim de sănătate, învățământ, pensii, care vor fi indexate, autostrăzi concesionate și nu executate din bani guvernamentali, agricultură, energie, defiscalizare, în sensul slăbirii presiunii fiscale, reducerea TVA pentru producătorii agricoli, reducerea TVA pentru industria turismului. Pentru că în acest moment 50.000 de camere în domeniul turistic stau în conservare din cauza fiscalității excesive și a crizei, desigur. Vorbim, de asemenea, de dizolvarea statului polițienesc dar, extrem de important, de o altă Constituție, nu de modificarea acesteia. Dacă mă întrebați pe mine, aș opta pentru o republică parlamentară, cu un premier puternic, ale cărei acțiuni să conducă la regionalizare cu păstrarea județelor, pentru că decizia trebuie să fie luată cât mai aproape de cei pe care îi afectează. Avem nevoie de o majoritate parlamentară puternică, stabilă, care să susțină un asemenea guvern eficient, dar o majoritate care să conlucreze cu opoziția. Cred că nivelul de putere și maturitate pe care le etalează USL ne permit să avem o asemenea majoritate. În Parlamentul European România e prost reprezentată, de voci care îi aduc deservicii. E profund neplăcut, de altfel, pentru mine, să văd cum personaje politice epuizate vorbesc de majorarea salariilor și pensiilor pe care tot ele le-au tăiat. Nici nu merită să le amintim numele, la câtă fățărnicie pot etala. Personaje care acum regretă dispariția Alianței DA, dar întreb, cine a dărâmat-o?”, a spus Frunzăverde.

Sorin Frunzăverde a transmis un puternic mesaj spre aleșii USL, care, în județ are 69 de primari din 77 și o armată de consilieri locali, mesaj prin care a transmis că e imposibil ca Uniunea să nu câștige toate colegiile, pentru că, în fond, nimeni nu dispune de o asemenea ”mașină de vot” cum are acum USL.

Redăm, în continuare, într-o formă condensată, mesajele candidaților la parlament din partea USL, în ordinea în care au fost prezentați de Sorin Frunzăverde.

Candidatul la Senat pe Colegiul 1 Vest, dr. Aurel Duruț, a spus că este un om al locului și face parte din PSD încă din 1992. A condus Direcția Sanitar Veterinară și a avut și alte funcții. El a dat asigurări că va reprezenta cu cinste Reșița și județul.

Pe Colegiul 2 Est, la Senat, candidează dr. Iosif Secășan, din partea PNL. Doctor în medicină, a condus Direcția Sanitară, Casa Județeană de Asigurări, Spitalul Județean, a fost președinte al Consiliului județean și se află în fața unui al doilea mandat de senator. Om politic demult consacrat, Iosif Secășan, vicepreședinte al Comisiei de sănătate din Senat, a avut 215 inițiative legislative, în calitate de autor sau coautor, 41 de proiecte legislative personale, a votat de 2014 ori iar în 30 la sută din aceste voturi nu a respectat linia fostului său partid. Secășan a prezentat pe scurt numeroasele acțiuni de salvare a spitalelor din județ și de modernizarea asistenței medicale, dar și de o serie de obiective care i se datorează din punct de vedere logistic și, reușind să atragă finanțări, din punct de vedere financiar. Iosif Secășan crede că USL e singura soluție pentru o Românie puternică.

Pe Colegiul 1 Reșița, la Camera Deputaților, candidează prof. Ioan Benga (PSD). Cadru didactic cu experiență, activ consilier local, inspector general școlar adjunct, Benga promite o bună colaborare cu primăria Reșiței pentru atragerea de investitori și pentru derularea unor proiecte majore pentru urbe.

La Colegiul 2, la Camera Deputaților candidează dr. Dan Laurențiu Tocuț (PNL), medic din Caransebeș, care dorește relansarea economică, echitate socială iar localitățile județului să-și aibe locul binemeritat, din punct de vedere social, economic și cultural. 

Un alt candidat, sub „drapelul” USL este UNPR-istul Ion Tabugan, care merge pe Colegiul 3 la Camera Deputaților. Tabugan, deputat în exercițiu, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, fost director al Direcției Silvice Caraș-Severin, declară că va merge pentru totdeauna cu USL. A avut 25 de inițiative legislative în actualul mandat și numeroase realizări în colegiul său. Tabugan militează, printre altele, pentru dezvoltarea stațiunii Băile Herculane.

Pe Colegiul 4, Camera Deputaților, candidează actualul deputat, Valentin Rusu (PNL). Licențiat în inginerie și științe economice, studii de afaceri interne, de informații, doctor în științe militare, Rusu e recomandat de munca lui în acești ani, după cum remarca Sorin Frunzăverde. Valentin Rusu arăta că USL a plecat practic din Banatul Montan și cele mai importante semnale din politica postdecembristă tot de aici au sosit, așa că viitoarea putere urmează a fi conturată, de asemenea, din Caraș-Severin.

Deputatul Ion Mocioalcă, președintele PSD Caraș-Severin, se află în fața celui de-al patrulea mandat, fiind o figură politică consacrată nu numai la nivel local, ci și național. Inginer geolog de profesie, cu studii postuniversitare juridice și doctorand, Mocioalcă candidează pe Colegiul 5, la Camera Deputaților. Acest ultim mandat, a spus Ion Mocioalcă, îl dedică aleșilor locali și exclusiv problemelor oamenilor. De altfel, longevivul parlamentar a avut discursul cel mai ascuțit, spunând despre PD-L că a chinuit prea mult românii iar despre alți contracandidați că ori doresc imunitate parlamentară, ori vin direct din cluburi și vor în parlament. El i-a cerut direct lui Sorin Frunzăverde să conducă USL spre bătălia și lovitura finală dată regimului Traian Băsescu.

În afara candidaților s-au adresat participanților și președintele PC Caraș-Severin, consilierul județean Ioan Țundrea, care a atras atenția că dacă nu se vor implica serios primarii în campania electorală, există riscul ca USL să nu câștige cât și-a propus.

Marcel Vela, președintele PNL Caraș-Severin și copreședinte USL, a vorbit despre această lansare ca despre un moment istoric. Dacă nu s-ar fi schimbat polii de putere, pornindu-se din Caraș-Severin, într-un nou proiect politic, acum, spunea Vela, aceste alegeri ar fi fost abordate din opoziție. Acum, acest proiect, care a schimbat cursul istoriei, trebuie să dea roade, deoarece, remarca liderul liberal, „suntem aici pentru oameni și facem totul să-i ajutăm, aceasta fiind esența acțiunilor noastre. Suntem aici uniți, stabili, pentru oameni și România poate reveni pe un drum prosper, cu miniștri și alți demnitari proveniți de aici, din Banatul Montan.”

{vsig}galerie/usl caras{/vsig}

Comentarii

comentarii