Acasă Actualitate E Ziua Mondială a Inimii 2022! Salvează-ți inima!

E Ziua Mondială a Inimii 2022! Salvează-ți inima!

DISTRIBUIȚI

Joi 29 septembrie, este marcată Ziua Mondială a Inimii, eveniment organizat la nivel internaţional de World Heart Organization, iar în țara noastră de către Fundaţia Română a Inimii în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie.

Obiectivul manifestării este de a contribui la creşterea gradului de conştientizare a populaţiei asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi să determine treptat o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui stil de viaţă sănătos.

În Timișoara, cluburile Rotary a marcat această zi în avans, duminică 25 septembrie. Rotary Club Timișoara și Jarvis Musical Voices au organizat Promenada inimilor, în Parcul copiilor,  o acțiune desfășurată simultan la nivel național în orașele unde cluburile Rotary din District 2241 – România și Republica Moldova. Scopul unei asemenea acțiuni este acela de promovare a prevenției bolilor cardiovasculare, prin mișcare și… muzică.

Plimbare prin parc a avut loc pe o vreme splendidă, precedată de un încântător recital muzical oferit de Jarvis Musical Voices în amfiteatrul parcului. Traseul din Timișoara are o lungime de 3 km prin parc, iar exercițiul de mișcare a avut loc prin organizarea unei plimbări în grup.

Formatul este unic: să există o zonă de promenadă a inimilor după model suedez, lansat cu zeci de ani în urmă în Suedia. Trebuie să există o zonă marcată în centrul orașelor, cu aprobarea primăriei, unde să fie celebrată sănătatea cardio-metabolică.

”Scopul este să arătăm că, deși bolile cardio-vasculare sunt foarte frecvente, în proporție de 80% sunt prevenibile, iar acest fapt ține de fiecare dintre noi, de modul în care avem grijă de noi înșine, mâncând sănătos, făcând mișcare zilnic, nefumând, dar și urmând un control periodic la medicul curant. Promenada inimilor este organizată an de an de rotarienii din Timișoara și din întreaga țară”, a subliniat prof. dr. Dan Gaiță, inițiatorul Promenadei inimilor, membru Rotary Club Timișoara.

Obiectivul programului Promenada inimilor este acela de a încuraja persoanele de toate vârstele să facă mișcare, ca parte importanta a prevenției cardiovasculare. La fiecare 30 de minute, un român face infarct miocardic. Unul din trei români suferă de hipertensiune arterială. Şapte milioane de români suferă de una dintre manifestările generalizate ale bolilor cardiovasculare. Toate aceste boli pot fi prevenite, iar mişcarea zilnică este elementul central al optimizării modului nostru de viaţă.

Cei mai periculoși factori de risc, care creează premise pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare, sunt fumatul, hipertensiunea arteriala și colesterolul rău. Pentru a preveni îmbolnăvirea, vă recomandăm să procedați în acest mod:

Renunțați la fumat;

Mentineți greutatea corpului în limitele normale;

Reduceți din alimentație aportul de grăsimi animale saturate și de grăsimi hidrogenate, care ar putea crește nivelul colesterolului total și nivelul colesterolului rău.

Limitați consumul de alimente cu un conținut scăzut de nutrienți: prăjiturile, chips-urile, snacks-urile și alte alimente procesate. Acestea contribuie la apariția obezitații, care este unul dintre factorii de risc pentru bolile cardiovasculare.

Faceți sport cu regularitate. În acest mod veți menține în limite scăzute colesterolul rău.

Mâncați mai multe alimente cu un conținut ridicat de fibre și nutrienți: legume, fructe, cereale integrale.

Alegeți grăsimile de bună calitate, care conțin acizi grași omega 3 și vitaminele B: migdale, nuci, semințe de floarea-soarelui și de dovleac.

Controlați-vă emoțiile negative și gândiți pozitiv, astfel veți reduce stresul.

Renunțați la alcool, sau consumați în cantități foarte mici, dacă vă este poftă.

Faceți controale medicale, măcar o dată în an. Hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat pot afecta inima și vasele de sânge. Astfel, veți cunoaște sigur cum se simte inima Dumneavoastră și dacă nu are nevoie de ajutor medical.

Peste 17 milioane de oameni mor, în fiecare an, din cauza bolilor cardiovasculare. Către anul 2030, dacă nu vor fi adoptate măsuri imediate, numărul cazurilor de deces va crește până la 23 de milioane, atenționează OMS – World Heart Day. Aveți o singură inimă. Aveți grijă de ea! – atenționează IPSM.

Medicii cardiologi atrag atenția asupra bolilor cardiovasculare, principala cauză de deces, atât în țara noastră, cât și pe plan mondial. În România se estimează că există aproximativ 1.000.000 de persoane care suferă de insuficiență cardiacă și, în plus, cei mai mulți români nici măcar nu știu că suferă de insuficiență cardiacă. În România, 4,7% din oamenii cu vârsta de peste 35 de ani suferă de insuficiență cardiacă. În fiecare an, aproximativ 25.000 de români sunt diagnosticați cu insuficiență cardiacă și sunt spitalizate din această cauză. 1 din 3 pacienți moare sau se reinternează în anul următor ultimei spitalizări.

Insuficiența cardiacă apare atunci când inima nu mai reușește să pompeze atât sânge cât îi este necesar organismului pentru a funcționa normal. Cu timpul, însă, mușchiul inimii devine din ce în ce mai puțin activ, ceea ce înseamnă că sănătatea organismului devine din ce în ce mai precară. În plus, depistată din timp, insuficiența cardiacă poate fi ținută sub control, iar pacientul poate avea o calitate bună a vieții. De aceea, este esențial ca acesta să poată recunoaște simptomele asociate insuficienței cardiace.

Simptomele insuficienței cardiace includ: respirație dificilă, sacadată (pacientul gâfâie, obosește și se oprește după câțiva pași, poate respira greu și când stă pe loc, liniștit); reșterea în greutate (se datorează faptului că organismul reține lichide); umflarea picioarelor; oboseala cronică, asociată de cele mai multe ori cu imposibilitatea de a depune efort. Insuficiența cardiacă este asociată de cele mai multe ori cu alte afecțiuni cardiace. De aceea, cauzele insuficienței cardiace diferă de la caz la caz. Cu toate acestea, există o serie de factori de risc la care pacienții ar trebui să fie atenți, astfel încât să poată depista boala încă din primele etape.

Ziua Mondială a Inimii a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2000, cu scopul de a informa populaţia din întreaga lume cu privire la principala cauză de deces, şi anume: bolile cardiovasculare.

La nivel mondial, anual se înregistrează 17,3 milioane de decese, iar acest număr este în continuă creştere. Până în 2030, dacă nu se vor adopta măsuri imediate, se aşteaptă ca 23 de milioane de oameni să moară an de an, din cauza afecţiunilor cardiovasculare.

În fiecare an, 29 septembrie marchează Ziua Mondială a Inimii, eveniment organizat la nivel internaţional de World Heart Organization şi care doreşte să contribuie la creşterea gradului de conştientizare a populaţiei globului asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi să determine treptat o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui stil de viaţă sănătos.

În România, evenimentul este organizat de către Fundaţia Română a Inimii în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie, deoarece, începând cu anul 2005, aceasta din urmă este membră cu drepturi depline a World Heart Federation.

 

 

Comentarii

comentarii