Acasă Economic East West Petroleum: „Alături de Noua Zeelandă, România reprezintă unul dintre cele...

East West Petroleum: „Alături de Noua Zeelandă, România reprezintă unul dintre cele două proiecte prioritare ale EWP”

DISTRIBUIȚI

utilaje

David Sidoo, CEO și director al companiei canadiene East West Petroleum, a acordat un interviu în exclusivitate publicației noastre. Prezent în România pentru a evalua stadiul achiziției de date geofizice din perimetrele petroliere amplasate în Banat, oficialul companiei a declarat că are așteptări destul de mari în ceea ce privește potențialul hidrocarburilor convenționale din această zonă.

 

DSC4588-DSidoo-480x328

În 2010, East West Petroleum a câștigat licențele a patru perimentre petroliere în cadrul celei de-a 10 runde de concesionare organizate de Agenția Națională de Resurse Minerale –ANRM, dintre care două sunt în județul Timiș, EX 7 Periam și EX 8 Biled. Care este rațiunea pentru care EWP a ales România?

Am ales să participăm la acest proces laborios de descoperire a resurselor României din mai multe motive. În primul rând, vestul României are potențialul unui bazin petrolier, iar acest fapt a fost deja demonstrat de existența a numeroase zone de producție actuale și trecute. Din punctul nostru de vedere, acest trecut petrolier al zonei reduce masiv riscul potențial în identificarea de hidrocarburi. În al doilea rând, rezultatele unei istorii pe care România o are ca lider în producția de petrol și gaze naturale în Europa sunt benefice dezvoltării domeniului în continuare – și aici aș enumera existența unei infrastructuri dezvoltate pentru sectorul petrolier, numărul important de companii care oferă servicii conexe, forța de muncă bine calificată și accesul facil la piețele internaționale. În al treilea rând, România este atractivă din punct de vedere fiscal pentru producătorii de petrol și gaze naturale încurajând astfel explorarea și exploatarea petrolieră.

Cât de important este proiectul din România pentru EWP?

România reprezintă unul dintre cele două proiecte prioritare ale EWP. Celălalt este localizat în Noua Zeelandă, unde am început deja producția și suntem în faza de foraj. Considerăm că România are un potențial deosebit și cred că trebuie să facem toate eforturile pentru a afla care este potențialul real al celor patru perimetere pe care le avem aici.

Care sunt așteptările EWP față de potențialul bazinului Panonic și, în special, pentru zona Banatului?

EWP are așteptări destul de mari în ceea ce privește potențialul hidrocarburilor convenționale din perimetrele alocate. Sonde de țiței și gaze naturale cu potențial comercial au fost excluse din perimetrele concesionate, de unde concluzionăm că hidrocarburile convenționale sunt prezente în aceste zone. Prin analiza datelor seismice realizate anterior, au fost identificate o serie de zăcăminte potențiale, iar programul actual de prospectare și analiză geofizică va stabili cu și mai multă precizie și va oferi detalii suplimentare despre aceste rezerve. De asemenea, bazinul Panonic este bine cunoscut din vechime pentru productivitatea sa nu doar în România, dar și în țările vecine precum Ungaria și Serbia. Este un privilegiu pentru East West să poată colabora cu NIS și să beneficieze de experiența dobândită de compania sârbă de-a lungul anilor în domeniul exploatării petroliere în bazinul Panonic aflat pe teritoriul Serbiei.

EWP a semnat un acord de farm-out cu NIS pentru toate cele 4 perimetre din România. Cum apreciați cooperarea cu NIS Petrol până în prezent?

Colaborarea cu NIS a fost una fructuoasă și s-a dovedit că avem aici un partener de excepție. Așa cum menționam anterior, NIS este o companiei cu foarte multă experiență deținând informații detaliate despre operarea în bazinul Panonic. În plus, munca efectivă cu reprezentanții NIS a fost foarte constructivă și, aș putea spune, chiar pozitivă. Nici nu ar putea fi altfel de vreme ce NIS împărtășește aceleași valori cu EWP în ceea ce privește angajamentul ferm că munca depusă este dusă la bun sfârșit, respectând cele mai bune practici internaționale în domeniu.

Cum apreciați experiența din România în comparație cu cea din țări precum Noua Zeelandă, India sau Maroc? Ce informații ați primit de la partenerul dumneavoastră în calitate de operator?

Până în momentul actual, experiența EWP în Romania este una pozitivă. Au fost și câteva provocări, cum ar fi accesul la perimetre pe parcursul achiziției de date seismice și obținerea datelor existente deja, dar acestea sunt lucruri cu care ne-am confruntat de asemenea și pe parcursul altor proiecte la care compania noastră a participat. De fiecare dată, am găsit soluții de a colabora cu toate părțile implicate pentru rezolvarea lor în timp util. Spre exemplu, regiunea în care avem activitate de producție în Noua Zeelanda se desfășoară pe o suprafață agricolă foarte mare, iar EWP și partenerii săi au reușit sa aibă o colaborare de succes cu fermierii locali, astfel încât operațiunile noastre au înaintat rapid și în condiții de siguranță. Și aici ne bucurăm de un sprijin firesc din partea Agenției Naționale de Resurse Minerale și Guvernului pentru proiectele noastre, deoarece acestea garantează investiții semnificative pentru România și prezintă potențialul unui impact direct, semnificativ și pozitiv pentru economie.

Care sunt obligațiile dumneavoastră prin Acordul Petrolier semnat cu statul român? Și când considerați că va fi momentul oportun pentru a declara acest proiect ca fiind unul de succes?

EWP și NIS se află încă în prima fază a programului de explorare din Acordului Petrolier. Aceasta reprezintă angajamentul celor două companii de a efectua achiziția de date seismice 2D și 3D și interpretarea acestora pentru toate cele 4 licențe, urmată fiind de forarea a trei sonde de țiței în fiecare perimetru. Presupunând că explorarea va fi una de succes, urmează stabilirea statutului de zăcământ comercial, iar descoperirile vor fi plasate în producție permanentă. Din punctul de vedere al EWP, succesul poate fi declarat în momentul în care vom descoperi țiței în România și vom sărbători prima extracție împreună cu NIS.

Comentarii

comentarii