Acasă Actualitate EDIŢIE SPECIALĂ: Mitropolitul Banatului a trecut la cele veşnice – Iată...

EDIŢIE SPECIALĂ: Mitropolitul Banatului a trecut la cele veşnice – Iată ce spun în memoria sa, lideri locali și regionali din viața bisericească, academică, culturală și politică

DISTRIBUIȚI

mitropolit 1

Miercuri are loc înmormântarea, în prezenţa Preafericitului Daniel, patriarhul României

Mitropolitul Banatului Nicolae Corneanu a încetat din viaţă duminică, la ora 23.10, la reşedinţa sa de la Mitropolia Banatului.

Luni, de dimineaţă, mitropolitul a fost condus pe ultimul drum de un sobor impresionant de preoţi. Cortegiul funerar s-a îndreptat spre Catedrala Mitropolitană, unde Înaltpreasfinţitul va sta până miercuri, pentru ca cei care-şi doresc să-şi poată lua adio de la el. Miercuri va avea loc înmormântarea. Miercuri, de la ora 9, se va oficia Sfânta Liturghie, iar apoi de la ora 11 slujba de înmormântare în Catedrala Mitropolitană. Enoriașii pot veni la catedrală să-i aducă un ultim omagiu pentru că Înaltpreasfințitul a fost un exemplu al bunătății și iubit de toți oamenii din aceste părți ale Banatului. Mitropolitul Banatului va fi înmormântat chiar în Catedrala Mitropolitană, în cripta ierarhilor, de sub altarul catedralei. Urmează 40 de zile de doliu, după care se va alege un nou mitropolit. Până atunci, locţiitorul mitropolitului este Patriarhul României Preafericitul Daniel. Cortegiului care l-a urmat pe mitropolit la catedrală i s-a alăturat primarul Timişoarei Nicolae Robu şi episcopul greco-catolic Martin Roos. Apoi, de-a lungul zilei de luni, înalte oficialităţi şi credincioşi au venit la catedrală pentru a-şi lua adio de la Înaltpreasfinţit.

Personalitate remarcabilă a ortodoxiei române, Mitropolitul Nicolae a deținut această poziție în biserica românească de peste 50 ani. A rezistat presiunilor comunismului, a fost elegant, blând, bun, dar din păcate, ultimii ani ai vieții i-au fost umbriți de numeroasele scandaluri din biserica bănățeană. A fost primul ierarh al României care l-a invitat oficial, la Timișoara, pe M.S. Regele Mihai I al României. Sănătatea mitropolitului a fost şubredă în ultima perioadă, înaltul ierarh făcând mai multe drumuri la spital, pentru a-şi găsi alinare.

Nicolae Corneanu s-a născut în 21 noiembrie 1923, la Caransebeş, iar din 1962 este arhiepiscop al Timişoarei şi mitropolit al Banatului. Cel mai  longeviv mitropolit  din Patriarhia României, dar şi din  Europa de Est, Mitropolitul Nicolae este un reper moral, un model incontestabil al  bunăvoinţei, înţelepciunii şi modestiei. Nicolae Corneanu a urmat cursurile şcolii elementare şi pe cele liceale la Caransebeş (1934-1942), apoi se înscrie la Facultatea de Teologie din Bucureşti, unde studiază în perioadă 1942-1946. După absolvirea facultăţii se înscrie la doctorat, iar la 30 iunie 1949 îşi va susţine teza cu titlul: „Viaţa şi petrecerea Sfântului Antonie cel Mare. Începuturile monahismului creştin pe Valea Nilului”, sub coordonarea regretatului profesor Ioan G. Coman. În anul 1960 va fi hirotonit preot de către Patriarhul Teoctist, pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie acelaşi an Colegiul Electoral Bisericesc îl alege episcop al Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului. Este hirotonit arhiereu în biserica „Sfântul Spiridon Nou” din Bucureşti, la data de 15 ianuarie 1961, de către patriarhul Justinian, instalarea în funcţia de episcop al Aradului având loc la 22 ianuarie acelaşi an în catedrala episcopală din Arad. La 17 februarie 1962, acelaşi Colegiu Electoral al Patriarhiei Române îl alege în scaunul de Arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi Mitropolit al Banatului.

 „Am aflat cu adâncă tristeţe vestea trecerii la cele veşnice a Mitropolitului Nicolae al Banatului. Rareori ne-a fost dat să ne simţim mai aproape de Dumnezeu şi mai în pace sufletească decât în prezenţa sa. A păstorit marea comunitate bănăţeană, mai bine de cinci decenii, rămânând fidel locului şi oamenilor, dar mai ales propriilor lui principii şi simţăminte. Mitropolitul Nicolae a avut curaj şi demnitatea în momentele grele ale lungii sale vieţi. El s-a lăsat condus de virtuţile libertăţii, demnităţii şi iubirii în fiecare dintre înfăptuirile sale. Dumnezeu să-l odihnească în pace!” – Majestatea Sa Regele Mihai I al României.

“Mai mult decât un Mitropolit, un OM! Există o mănăstire în Europa care este în acelaşi timp şi necropolă pentru un şir întreg de personalităţi istorice. Un străvechi ritual se respectă în această mănăstire, cu ocazia fiecărei înmormântări: convoiul mortuar ajunge la poarta închisă, în spatele căreia aşteaptă nevăzut cel mai în vârstă dintre călugări, întrebând cu voce tare cine este acela care cere să intre în necropolă – un ritual care ne duce cu gândul la începutul slujbei de Înviere în Biserica Ortodoxă… Cei de-afară, dimprejurul sicriului, îi răspund, înşirând, după caz, titlurile nobiliare sau numele istoric de familie al defunctului. Călugărul răspunde: “Nu-l cunoaştem!” şi întreabă a doua oară cine este acela care cere să intre. Cei de-afară enumeră atunci titlurile academice, funcţiile înalte, distincţiile, decoraţiile defunctului, etc., la care călugărul din interior răspunde invariabil: “Nu-l cunoaştem!”, rostind din nou întrebarea iniţială privind identitatea defunctului. La această a treia întrebare, cei din jurul sicriului care aşteaptă afară răspund: “un suflet de om care aşteaptă iertarea şi mântuirea” – la care călugărul bătrân răspunde în sfârşit: “să intre! ”. Uşa se deschide şi convoiul mortuar este admis îm mănăstire. Părintele nostru Mitropolit Nicolae păşeşte acum, înainte de toate, ca OM în viaţa de dincolo. El a ştiut şi a reuşit ca puţini alţii să rămână de o omenie absolută până la ultima suflare. Cu nemăsurata sa delicateţe ne-a învăţat de-a lungul vieţii sale lungi şi zbuciumate nu numai credinţa şi încrederea în Cel de Sus, ci şi modestia demnă, respectul faţă de fiecare suflet de om, răbdarea şi iertarea, obligativitatea recunoştinţei, fidelitatea, altruismul şi curajul pocăinţei. Nu ierarhul cu funcţii înalte, nu teologul erudit, nu academicianul, nici neînfricatul ecumenist vizionar este cel pe care îl pierdem înainte de toate astăzi, ci OMUL de excepţie. El ne va însoţi cu pilda ţinutei şi comportamentului său uman în continuare, dincolo de momentul trecereii sale în veşnicie” – D.C.N.

“ÎPSS Nicolae Corneanu a fost pentru noi, cei care încercăm să-i ducem misiunea mai departe, în spiritul ortodoxiei bănăţene, un tată duhovnicesc. Ceea ce suntem acum, ierarhi şi preoţi, cei care l-am avut sfătuitor şi îndrumător sufletesc, îi datorăm mitropolitului nostru. Dr. Nicolae Corneanu lasă în urma sa o vastă operă, creaţie şi spiritualitate, cărţile sale sunt îndemnuri pentru creşterea credinţei noastre ortodoxe. Dumnezeu să-l odihnească şi să aibă grijă de sufletul lui” – P.S. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului.

“Este un moment trist pentru timişoreni, pentru bănăţeni, un eveniment trist la nivel naţional. Înaltpreasfinţia Sa Mitropolitul Nicolae a fost un om cu totul şi cu totul deosebit, un om care, în primul rând, a emanat, în toate împrejurările, bunătate cum mai rar se întâmplă, un om cult, care a ştiut să creeze armonie în jurul lui, a ştiut să se facă respectat nu numai în comunitatea ortodoxă, ci şi în rândul tuturor credincioşilor, de orice credinţă, din Timişoara, Banat, din România. Preocupările de promovare a ecumenismului îi sunt binecunoscute. Timişoara a devenit mai săracă prin plecarea la ceruri a Înaltpresfinţitului. Dumnezeu să-l odihnească!” – primarul Timişoarei Nicolae Robu.

„Am aflat cu adânc regret vestea trecerii la cele veşnice a Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului. Sunt momente de tristeţe pentru Biserica Ortodoxă Română, care pierde un vrednic ierarh, iar cultura română un cărturar destoinic.  Dumnezeu să-l odihnească!” – Sorin Frunzăverde, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

“Mitropolitul a fost mai mult decât o faţă bisericească, a fost un părinte, ani la rând. A fost cel care a ştiut să aducă pace şi linişte în suflet tuturor celor din jur. A fost un om plin de blândeţe, care a asigurat un climat paşnic şi a pus accent pe înţelegerea între oameni, indiferent de confesiune. Acum îmi vine foarte greu să mă gândesc că a trecut la cele veşnice. Tot Banatul, toată ţara e tristă, e în doliu. Mitropolitul ne-a avut pe toţi în grija sa. Acum, Dumnezeu l-a luat în grija Lui. Sus, în ceruri, mitropolitul Nicolae ne va veghea în continuare. Dumnezeu să-l odihnească în pace!” – Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
“Inălţarea la Domnul a Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Arhiepiscopul Timișoarei si Caransebesului și Mitropolit al  Banatului, întristează întreaga suflare a credincioșilor din Caransebes si judetul Caras-Severin. Fiu și cetățean de onoare al municipiului Caransebeș, cel care a păstorit vreme de 52 de ani credincioşii bănățeni, lasă în urma sa o imensă moștenire spirituală, demnă de unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Dumnezeu să-l odihnească în pace!” – Marcel Vela, primarul municipiului Caransebeş.

„Cu multă durere, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei aduce la cunoștință că duminică seara, 28 septembrie 2014, la ora 23:10, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Nicolae Corneanu, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a trecut la viaţa veşnică. Decesul mult iubitului și regretatului nostru arhipăstor a survenit, după o perioadă de grea suferință, la reședința mitropolitană din Timișoara, așa cum Înaltpreasfinția Sa și-a exprimat dorinţa, în mai multe rânduri. Trupul ierarhului care ne-a păstorit vreme de 52 de ani va fi depus în catedrala mitropolitană din Timișoara, unde vor fi înălțate permanent rugăciuni pentru iertarea păcatelor și pentru odihna sufletului său în casa Tatălui ceresc. Preoții, monahii și credincioșii care l-au cunoscut, l-au prețuit și l-au iubit pe părintele nostru mitropolit Nicolae, sunt invitați la rugăciunile și slujbele oficiate întru pomenirea lui, pentru a-i aduce un ultim și pios omagiu. Dumnezeu să-l odihnească în lăcașurile drepților și veșnică să-i fie pomenirea!”, – Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Timişoarei.

“Comunitatea Bisericilor Creştine Baptiste Timişoara transmite sincere condoleanţe slujitorilor altarelor şi credincioşilor ortodocși, cu ocazia plecării în veşnicie a I.P.S. dr. Nicolae Corneanu, Mitropolit al Banatului. De-a lungul a peste 50 de ani de activitate pastoral, Dr. Nicolae Corneanu a fost un adevărat model de trăire si slujire creştină, un slujitor devotat al lui Dumnezeu, care a demonstrat că putem avea aceleași aspiraţii spirituale, chiar dacă suntem diferiţi ca identitate confesională. Spiritul său blând, profunzimea sa spirituală, sinceritatea şi dorința de dialog interconfesional au fost elemente definitorii ale slujirii sale. A avut certe calităţi de lider spiritual, adunând în jurul aceloraşi principia reprezentanți ai tuturor confesiunilor religioase, iar sfaturile sale pline de inţelepciune ne-au determinat pe toţi să-l respectăm şi să-l admirăm. Va rămâne în amintirea noastră ca un reper de moralitate şi slujire, iar despre contribuția sa la dezvoltarea spiritualităţii creştine din Banat vor vorbi multe generații de slujitori ai bisericilor şi crestini în generaţiile viitoare! Cu o ultima mângâiere şi cu nădejdea învierii” – Dr. Ionel Tuţac, presedintele Comunității Bisericilor Creştine Baptiste Timişoara, secretar general al Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România.

„Vestea tristă că Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Dr. Nicolae Corneanu a trecut în veşnicie a produs adâncă durere în sufletele noastre. Parohia „Învierea Domnului” din Lugoj a fost înfiinţată şi constituită sub binecuvântarea Înalt Preasfinţiei Sale. Am colaborat cu Înalt Preasfinţia Sa pe toată durata construcţiei bisericii şi am avut parte de înţelegere şi sfaturi părinteşti şi întotdeauna a apreciat lucrarea noastră şi ne-a încurajat ca un adevărat slujitor al lui Hristos. Regretăm pierderea Părintelui nostru, ne rugăm pentru sufletul Înalt Preasfinţiei Sale şi nădăjduim că Dumnezeu Îl primeşte ca pe un vrednic arhipăstor în ogorul Domnului. Dumnezeu să-L odihnească!” – preot iconom stavrofor Mihai SIDEI, parohul Bisericii „Învierea Domnului” Lugoj.

„Am aflat cu tristeţe de trecerea în eternitate a celui care a fost Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, dr. Nicolae Corneanu. Ne-am cunoscut în urmă cu 25 de ani, dar am devenit mai apropiaţi în anul 1994, când am venit episcop la Lugoj şi ÎPS Ioan Ploscaru m-a prezentat Înalt Preasfinţitului Nicolae. De atunci am avut foarte multe întâlniri şi evenimente la care am participat. Unul dintre momentele speciale a fost participarea ÎPS Nicolae la întronizarea mea ca episcop de Lugoj, la 5 mai 1996, când a  avut un discurs fulminant,care a câştigat sufletele tuturor oamenilor prezenţi. Totdeauna, Înalt Preasfinţitul Nicolae a apărat cauza Bisericii Greco-Catolice atât în faţa autorităţilor politice şi administrative ale statului, cât şi faţă de ceilalţi confraţi ai săi. Înalt preasfinţitul Nicolae a restituit toate bunurile Bisericii Greco-Catolice. Încă din ianuarie 1990 ne-a retrocedat Catedrala din Lugoj şi încă o biserică din Timişoara, iar apoi, rând pe rând, încă vreo 46 de biserici care erau în teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Timişoarei. Între Arhiepiscopul şi Mitropolitul dr. Nicolae Corneanu şi Episcopia Română Unită cu Roma, Greco Catolică de Lugoj a fost o relaţie de dragoste frăţească şi de bună înţelegere. Comportamentul acesta nu era numai faţă de Biserica Greco-Catolică, ci şi faţă de celelalte culte religioase. Înalt Preasfinţitul dr. Nicolae Corneanu a fost promotorul ecumenismului modern în acest teritoriu, în Banat. Personalitate complexă, Înalt Preasfinţia Sa dr. Nicolae Corneanu va rămâne în memoria posterităţii ca un adevărat om al lui Dumnezeu. Pentru noi este o mare pierdere, fiindcă pierdem un om de o mare valoare, un om credincios, cu bunătate pentru toate confesiunile. Moartea Mitropolitului Nicolae este o pierdere nu doar pentru Biserica Ortodoxă, dar şi pentru Biserica lui Cristos, una. Ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să-i dea odihnă veşnică! Prea Fericitul Părinte Cardinal Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice şi Mitropolit de Blaj, m-a rugat să transmit condoleanţe din partea întregii Biserici Greco-Catolice şi din partea sa, care se roagă pentru odihna sufletului Înalt Preasfinţitului dr. Nicolae Corneanu. Dumnezeu Sfântul să-i facă parte de odihnă veşnică şi cu Sfinţii să-l odihnească! În veci pomenirea lui!” – PS Alexandru MESIAN, Episcop greco-catolic de Lugoj.

“Astăzi este o zi tristă pentru Timișoara. Este o zi tristă pentru Teatrul Național. Plecarea dintre noi a Mitropolitului Banatului, ÎPS Nicolae Corneanu, lasă în urmă amintirea unei personalități extraordinare, a unui om de o minunată tinerețe și vitalitate spirituală. Curajul mărturisirii, drumul ecumenismului, profunda înțelegere umană care, la nevoie, a prevalat în fața oricărei dogme, au marcat destinul acestei înalte fețe bisericești și rafinat intelectual. Teatrul Național a avut șansa ca, încurajat de ÎPS Nicolae Corneanu, să colaboreze în diferite proiecte cu Mitropolia Banatului. De asemenea, în anul 2011, ÎPS Nicolae Corneanu a acordat  diplome de excelență în acest sens atât instituției, cât și managerului său, Ada Hausvater. Teatrul Național își exprimă profundul regret pentru pierderea Mitropolitului Nicolae Corneanu, cel care a marcat prin prezența și prin direcția pe care a dat-o activității sale și a Mitropoliei Banatului, spiritul multicultural, integrator, civilizator al Timișoarei și al regiunii. Dumnezeu să-l odihnească!” – reprezentanţii Teatrului Naţional Timişoara.

 

“Am aflat cu adânc regret vestea trecerii la cele veşnice a Înalt Prea Sfinţiei Sale Părintele Dr. Nicolae Corneanu, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolit  al Banatului. În aceste momente de tristeţe pentru credincioşi şi pentru Biserica Ortodoxă Română, doresc să îmi exprim respectul şi profunda preţuire faţă de devotamentul cu care Înalt Prea Sfinţia Sa a slujit deopotrivă Biserica şi cultura română, aducând laolaltă vocaţia teologică şi formaţia sa remarcabilă de cărturar. Păstor spiritual al comunității religioase din Banat, Înalt Prea Sfinția Sa a militat neîntrerupt pentru a păstra neatinsă flacăra credinței, aflată la baza edificiului societății noastre multietnice. Ani îndelungați s-a dedicat cultivării relațiilor ecumenice, printr-o prodigioasă activitate arhierească și o prestigioasă operă culturală. A promovat iubirea și toleranța între oameni, cultivând astfel de relații interumane încât, înlăturând discriminările de orice fel, a reuşit  să clădească o conviețuire armonioasă între reprezentanții tuturor cultelor și confesiunilor religioase din Banat. Înalt Prea Sfinția Sa va rămâne în sufletele credincioşilor ca un izvor de alinare, de înțelepciune și lumină. Dumnezeu să-l odihnească în pace!” – prefectul de Timiş Eugen Dogariu.

“Este un eveniment deosebit de trist. Am participat mai devreme la slujba de pomenire a mitropolitului, am văzut foarte multă lume care a vrut să vină la sicriul mitropolitului, ceea ce arată că a păstorit de-a lungul anilor cu blândeţe şi credinţă Banatul. Dumnezeu să-l odihnească în pace!” – Călin Dobra, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş.

„ÎPSS Nicolae a fost una dintre personalităţile esenţiale ale Banatului din ultimele 6 decenii. A fost un foarte important om de cultură legat de scrisul românesc, cum nu au mai fost bărbaţi ai acestor locuri. Prezenţa ÎPSS Nicolae la evenimentele culturale literare a dat o altitudine întâlnirilor. Mitropolitul Nicolae a definit valorile spirituale ale Banatului şi ale României, prin scrisul şi prin prezenţa sa, aşa cum au făcut-o foarte puţinii mari cărturari. L-am resimţit întodeauna alături de noi cu bucurie. Îi rămânem îndatoraţi pentru totdeauna” – prof. univ. dr. Cornel Ungureanu, critic literar şi scriitor.

„Timişoara este mai săracă spiritual, etic şi uman prin pierderea ÎPSS Nicolae, mitropolitul Banatului, un exemplu pentru noi toţi. Noi, la Universitata de Vest, avem Catedra de Teologie şi suntem aproape de ceea ce înseamnă biserica. Imaginea ÎPSS Nicolae va rămâne vie şi va fi un model pentru noi prin învăţămintele şi faptele sale” – prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest Timişoara.
„Trecerea în lumea celor drepţi a ÎPSS Nicolae Corneanu reprezintă o grea pierdere pentru viaţa spirituală şi culturală bănăţeană. De-a lungul celor peste cinci decenii în care i-a păstorit pe credincioşii din vestul ţării, personalitatea sa remarcabilă a influenţat profund peisajul timişorean, iar la plecare lasă un gol imens în sufletele celor care au avut bucuria de a-l cunoaşte. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, prof. universitar Viorel Aurel Şerban, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.

“Am avut privilegiul să stau în preajma Înaltpreasfinţitului mitropolit, atât în fiecare an de Paşte şi de Crăciun cât şi cu ocazia unor cine organizate la venirea Majestăţii Sale Regele Mihai I. Înalpreasfinţitul s-a remarcat întotdeauna printr-un deosebit simţ al echilibrului şi al tactului, cu care reuşea să se întreţină cu fiecare dintre interlocutori. În anii cât am fost preşedinte de consiliu judeţean şi după aceea deputat am putut să remarc deschiderea sa europeană spre marile probleme ale societăţii, el militând pentru ecumenism şi înţelegere frăţească între diferitele culte din Timişoara. A fost un bănăţean şi un român autentic, care va rămâne un reper luminos în istoria Timişoarei. M-a îndurerat dispariţia lui, deşi previzibilă, dar cred că acolo sus ne va veghea cu bunătatea sa pe noi, cei care mai trudim încă pe acest pământ. Dumnezeu să-l odihnească în pace!” – Viorel Coifan, vicepreşedinte PNL Timiş.

“Sunt profund impresionat de trecerea la cele veşnice a Înaltpreasfinţitului Nicolae, mitropolitul Banatului, membru de onoare al Academiei Române. Am aflat cu tristeţe vestea de dimineaţă. Membrii Academiei Române regretă dispariţia eminentului teolog, eminentului om de ştiinţă, om de cultură, a spiritualului om care a fost Nicolae Corneanu şi care va rămâne pentru totdeauna în minţile şi inimile noastre. Cred că Dumnezeu îl va lua în grija sa, în paza sa, a fost un om care s-a dedicat în totalitate credincioşilor săi şi spiritualităţii poporului român. Aş fi preferat să îi mai scriu la 92 de ani, la împlinirea multor ani de arhipăstorire a Mitropoliei Banatului, dar, de data aceasta, ajungând sus în ceruri, trebuie să ne împăcăm cu gândul” – Ioan Păun Otiman, preşedintele Academiei Române, filiala Timiş.

„E o mare pierdere pentru Timişoara, pentru Banat şi pentru lumea ortodoxă. Când am aflat de trecerea lui la cele veşnice, nici nu mi-a venit să cred. Spun că vor trece ani până când vom mai găsi un mitropolit de acest înalt nivel” – conf. univ. dr. Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

„Mitropolitul Nicolae a fost operat la noi în institut, în 1999, când i s-a pus 4 by-pass-uri aorto-coronariene care au funcţionat foarte bine. Chiar în urmă cu un an au fost verificate şi erau în regulă. Din păcate, în ultima vreme, mitropolitul a mai fost internat în institutut cu diferite alte probleme de sănătate. Este o mare pierdere pentru Timişoara şi pentru Banat, trecerea lui în nefiinţă” – prof. univ. dr. Marian Gaşpar, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiacă.

“Este foarte greu să-mi exprim tristețea pricinuită de trecerea în lumea drepților a unui mare OM SFÂNT! Este o imensă pierdere pentru Biserica Ortodoxă Română și pentru întreg Banatul. În întreaga sa activitate duhovnicească, Înalt Prea Sfinția Sa a oferit, necondiționat, dragoste și înțelepciune, a marcat, în mod fericit, vieți și destine, a salvat suflete! L-am cunoscut și m-a impresionat! Am simțit bunătatea și lumina, credința și harul, toate generate de impresionanta SA personalitate! Cu siguranță, Înalt Prea Sfinția Sa va rămâne în galeria sfântă a marilor nume duhovnicești ale Banatului și nu numai! Dumnezeu fie cu Înalt Prea Sfinția Sa!” – conf. univ. Ilie Vlaicu, managerul Aquatim.

„ÎPSS Nicolae a fost mitropolitul (primul şi singurul) Timişoarei şi Banatului care are meritul de a fi recunoscut imediat după revoluţia din 1989 că a fost colaborator al sinistrei Securităţi comuniste şi şi-a cerut iertare credincioşilor. Eu consider că e un merit. Ştiu că a spus că nu putea fi mitropolit, dacă nu accepta această funcţie. Nu a fost singur în această situaţie, dar spre deosebire de alţii a avut un caomportamament în calitate de cleric de rang înalt, care poate fi semnalat corespunzător şi apreciat aşa cum se cuvine, date fiind condiţiile timpului, comparativ cu modul de comportament al altor clerici. Eu l-am apreciat ca prelat, deşi eu nu împărtăşesc credinţa creştin-ortodoxă, dar şi pentru modul în care a ştiut să menţină în Timişoara şi în Banat un climat paşnic şi de cooperare interconfesional. Sunt îngrijorat că episcopul Paise Lugojanul s-ar putea să îi ia locul” – conf. univ. dr. Lorin Fortuna, erou al Revoluţiei din Decembrie 1989 Timişoara.  

“Cu toate că a fost clamat că a fost colaborator al fostei Securităţi,  sufletul lui a fost mare şi a dorit unirea în pace a cetăţenilor sub cupola bisiericii. E o mare pierdere. Întrebarea este: cine va fi urmaşul mitropolitului Nicolae?” – comisar-şef Doinel Malcoci, şeful Sindicatului Poliţiştilor Timiş.

Comentarii

comentarii