Acasă Eveniment Şeful APIA Caraş-Severin şi primarii din Oţelu Roşu şi Socol, reţinuţi pentru...

Şeful APIA Caraş-Severin şi primarii din Oţelu Roşu şi Socol, reţinuţi pentru fapte de corupţie

DISTRIBUIȚI

Şeful APIA Caraş-Severin, Romică Anculia, primarul din Oţelu Roşu, Iancu Simion, şi primarul localităţii Socol, Valentin Ghiţă, au fost reţinuţi de către procurorii DNA Timişoara, sub acuzaţiile de luare de mită, fals sub semnătură privată şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. 

Cei trei au fost audiaţi la DNA Timişoara, audierile încheindu-se în noaptea de joi spre vineri, după ora 02.00. Cosmin Bolosin, avocatul primarului din Oţelu Roşu, Iancu Simion, a declarat că edilul a fost reţinut alături de Romică Anculia, şeful APIA Caraş- Severin şi Valentin Ghiţă, primarul localităţii Socol, cei trei urmând să fie duşi la Tribunalul Timiş cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile. "Cei trei vor fi prezentaţi Tribunalului Timiş, în cursul zilei de astăzi (vineri – n.r.), cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Acuzaţiile sunt luare de mită, fals sub semnătură privată, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, toate în concurs şi asimilate sub infracţiunea de corupţie ", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX avocatul Cosmin Bolosin. 

În a doua jumătate a anului 2011, inculpatul Anculia Romică Pavel, a pus în practică o modalitate de fraudare a banilor europeni, folosindu-se de influența sa asupra primarilor din comuna Socol, Ghiță Valentin și din orașul Oțelu Roșu, Iancu Simion – Simi, constând în aceea că i-a determinat să încheie contracte antedatate cu firmele controlate de învinuitul Jurj Tudor Ioan. În condițiile în care nu se efectuau lucrări sau prestații, se proceda la recepționarea așa ziselor lucrări, se virau banii către firme, o mare parte din sume urmând a fi împărțită între cele patru persoane.

Concret, la data de 28 septembrie 2011, inculpatul Ghiță Valentin a primit suma de 5.000 lei, bani ce i-au fost remiși personal de către Jurj Tudor Ioan, la solicitarea expresă a lui Anculia Romică Pavel. În schimbul banilor, primarul Ghiță Valentin a încheiat patru contracte finanțate cu fonduri europene gestionate de APIA Caraș Severin, cu firmele controlate de Jurj Tudor Ioan, iar la data de 7 noiembrie 2011 a fost plătită, în totalitate suma aferentă unuia dintre contracte, pentru celelalte trei contracte fiind plătite doar avansurile aferente (aproximativ 350.000 lei). De asemenea, inculpatul Ghiță Valentin a mai primit suma de 50.000 de lei, în schimbul căreia a acționat în așa fel încât, în baza unei înțelegeri stabilite cu inculpatul Anculia Romică Pavel, lucrările de întreținere a pajiștilor comunei Socol, finanțate tot din fonduri europene, să fie atribuite abuziv firmei controlate de învinuitul Jurj Tudor Ioan. În acest sens au fost încheiate patru contracte cu valori mai mici de 15.000 de euro, ceea ce a permis încredințarea lucrărilor fără parcurgerea procedurii licitației.

La data de 19 decembrie 2011, Iancu Simion – Simi a primit suma de 15.000 lei, prin intermediar, de la învinuitul Jurj Tudor Ioan, în virtutea unei înțelegeri avute cu inculpatul Anculia Romică Pavel. Banii au fost primiți de primarul orașului Oțelu Roșu în schimbul încheierii unui contract finanțat din fonduri europene gestionate de APIA Caraș Severin, în valoare de 300.000 lei și a promisiunii unor viitoare contracte în valoare de 500.000 lei ce urmau a fi încheiate tot cu firmele controlate de învinuitul Jurj Tudor Ioan.

În contextul faptelor descrise, inculpatul Anculia Romică Pavel, în calitatea sa de director al A.P.I.A. Caraș – Severin, și-a exprimat acordul de a acționa pentru încheierea, de către cei doi primari, a contractelor finanțate din fonduri europene, în schimbul obținerii de foloase materiale și pentru sine.

 
Procurorii DNA Timişoara au făcut, joi, percheziţii la locuinţa primarului din Oţelu Roşu, Iancu Simion, preşedinte interimar al PDL Caraş-Severin, după demisia lui Sorin Frunzăverde, dar şi la locuinţa şefului APIA Caraş-Severin, Romică Anculia, într-un caz privind fraude într-un proiect cu fonduri europene. Percheziţiile au avut loc într-un dosar instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Timişoara, ancheta fiind începută în urmă cu mai multe luni. "S-a făcut o percheziţie domiciliară atât la domiciliul din Glimboca, cât şi la un domiciliul pe care l-a avut (primarul oraşului Oţelu Roşu, Iancu Simion – n.r.) lângă Glimboca şi la Primăria din Oţelu Roşu. Este vorba despre un dosar cu nişte fonduri europene ", a declarat, joi seară, avocatul Cosmin Bolosin.
Iancu Simion este primar al oraşului Oţelu Roşu din 2004, iar în perioada 1990 – 2003 a fost primar al comunei Glimboca, judeţul Caraş-Severin. Acesta este membru al Partidului Democrat din 1993, a fost secretar general al organizaţiei PDL Caraş-Severin, iar după plecarea lui Sorin Frunzăverde la PNL a preluat interimar conducerea filialei judeţene a partidului.
 

Comentarii

comentarii