Palatul Marschall, aflat la granița dintre vechile cartiere Iosefin și Elisabetin, vizavi de Palatul Apelor, și-a recăpătat strălucirea de odinioară. A fost un demers întrins pe mulți ani. Documentația a fost realizată în 2016, lucrările de reabilitare au început în 2017 și au durat până în 2024.
Eleganta clădire, construită în 1904, după planurile arhitectului Martin Gemeinhardt, în stilurile Secession și Art Nouveau, cu figuri feminine și motive animale și vegetale: fluturi, berbeci, pești, struguri și flori, este acum de vânzare.
Clădirea are parter, două etaje și un demisol pe aproape întreaga suprafață construită. Palatul are 9 apartamente, 54 de camere și 11 băi.
Palatul apare pe siteul sothebysrealt.com, iar prețul cerut de proprietar este pe măsură, 3,3 milioane de euro.
“Făcând parte din esplanada Cetății această zonă a putut fi dezvoltată abia după 1892, când planurile de urbanism au acceptat extinderea orașului și construcția de clădiri. Este momentul în care arhitectul Martin Gemeinhardt proiectează superbe clădiri în stilurile epocii – Secession și Art Nouveau… Cum sfârșitul de secol XIX și începutul lui XX aduc definitivarea bulevardului 16 Decembrie, zona are o unitate și o simetrie care adaugă la monumentalitatea clădirilor. Fațadele sunt bogat decorate, acoperișurile sunt înalte iar la colțuri arhitecții au mers pe turnuri sau edicule. Astfel, palatul Franz Marschall este încadrat în fronturi stradale continue formate din clădiri cu același stil și regim de înălțime, dispuse pe parter și două etaje; de regulă proprietarul locuia în partea din față, restul apartamentelor fiind închiriate doritorilor”, scrie siteul sothebysrealty.com.
În 1899, Róna Ignácz a cumpărat două loturi de teren, dintre care cel de pe colțul străzii. Ulterior a vândut acest lot lui Franz Marshall, un comerciant înstărit, care a fost în 1938 ministrul agriculturii în Ungaria.
Marshall a apelat la Martin Gemeinhardt pentru proiectarea unui imobil de raport.
Participant la Primul Război Mondial, activ politic și antreprenor co-proprietar al unei fabrici de cărămizi, deci perfect integrat în realitățile vieții, Martin Gemeinhardt a obținut certificarea ca inginer constructor în 1902 și și-a folosit competențele pentru a compensa griul cotidian prin înzestrarea orașului cu clădiri decorate fabulous. Generos cu motivele vegetale, zoomorfe și figurative, de pe planșele sale au ieșit palatele Jakab Csendes, Ferencz Marshall, Johan Harlauer (Casa cu păuni și bufnițe), Casa Romulus Nicolin, Palatul Casei de Economii Timișorene, Palatul Károly (Karl) Weisz (fostul Hotel Royal) și Palatul Salamon Schnürer și Adolf Hanecker.
În 1925 la parterul Palatului Marshall a funcționat celebrul atelier de fotografie Pittoni.