Acasă Sport Elevii români din Leucuşhaz Ungaria s-au luptat la fotbal pentru cupa „Gheorghe...

Elevii români din Leucuşhaz Ungaria s-au luptat la fotbal pentru cupa „Gheorghe Santău” 

DISTRIBUIȚI

Sala de sport a Școlii Generale din Lecuşhaz (Lokoshaza), localitate din județul Bekes, în care trăiesc membri ai comunității istorice românești din Ungaria, a găzduit a XXI-a ediție a „Cupei Carnavalului”, competiţie de fotbal pe teren redus.

La eveniment au participat elevi de la şcoli din Ungaria în care se predă limba română, sau din localităţi unde trăiesc comunităţi româneşti.  Începând cu anul 2022, această amplă competiţie sportivă poară numele regretatului Gheorghe Santău, fost preşedinte al Autoguvernării Româneşti din Leucuşhaz. La această manifestare a participat şi consulul general român la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni.
Anul acesta, la competiţia din 22 februarie, au participat elevi de la zece şcoli: Jula (Gyula), Micherechi (Mehkerek),  Bătania (Battonya),  Chitighaz (Ketegyhaza), Aletea (Elek), Şercad (Sarkad); Leucuşhaz din județul Bekes; Pocei (Pocsaj), Săcal (Korosszakal) și Furta din județul Hajdu-Bihar. Competiţia a fost organizată şi finanţată de către Autoguvernarea Româneasca din Leucuşhaz, în colaborare cu Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU). La evenimentul sportiv au fost prezenţi Erdos Norbert, parlamentar ungar; Traian Cresta, purtător de cuvânt al românilor în Parlamentul Ungariei; Gheorghe Cozma,  preşedintele AŢRU; Ildiko Teleki, directorul Oficiului pt. Învăţământ Gyula; Szűcsné Gergely Györgyi Edit, primarul localităţii Leucuşhaz; Tóth János Mihályné, președintele Autoguvernarii Românesti din Leucuşhaz, alți oficiali.
Elevii Școlii Generale „Nicolae Bălcescu” din Gyula, coordonaţi de prof. Tiberiu Roxin au câștigat competiția, după ce au învins în finală echipa Școlii Generale din Pocei. În urmă cu peste 40 de ani, de ani, profesorul de educaţie fizică din Leucuşhaz, Teodor Fenyvesi, a organizat aici prima competiție sportivă de amploare„Cupa Coşbuc”.

 

Comentarii

comentarii