Acasă Actualitate Eliberarea de către Primăria Timişoara de documente pe baza fostului PUG este...

Eliberarea de către Primăria Timişoara de documente pe baza fostului PUG este blocată de o Ordonanţă preşidenţială. Primarul continuă însă reabilitatea ”în forță”

DISTRIBUIȚI

Primăria Municipiului Timişoara rămâne în continuare blocată în activitatea de eliberare de autorizaţii de construcţie şi certificate de urbanism, iar documentele eliberate de primărie după data de 1 august 2019 sunt lovite de nulitate absolută, pentru că HCL este suspendată.

Prefectura Timiş a contestat respectiva HCL în instanţă, cu termen de judecare pe 24 octombrie, dar Primăria Timişoara a considerat că termenul este prea îndelungat şi a cerut instanţei o ordonanţă preşidenţială care să deblocheze situaţia şi să permită primăriei eliberarea în continuare autorizaţii de construcţie şi certificate de urbanism în baza fostului PUG, dar decizia magistraţilor nu a fost una care să corespundă aşteptărilor primarului Nicolae Robu.

Numai că Ordonanţa preşidenţială a Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Timiş, dată pe 3 octombrie, arată că “Respinge cererea ordonanţă preşedinţială formulată de reclamanţii MUNICIPIUL TIMIŞOARA, PRIMARUL MUNICIPIULUI TIMIŞOARA şi CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI TIMIŞOARA în contradictoriu cu pârâta INSTITUŢIA PREFECTULUI JUDEŢULUI TIMIŞ. Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la pronunţare. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Timiş, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată azi, 03.10.2019. Document: Hotărâre  1059/2019  03.10.201”.

Aşadar, activitatea de eliberare a respectivelor documente rămâne blocată şi nimeni dintre cei care doresc să înceapă să contruiască ceva în oraş, nu poate, fiind afectată, evident, activitatea dezvoltatorilor imobiliari, dar şi a persoanelor care doresc să-şi construiască o locuinţă sau să facă modificări ce impun astfel de autorizaţii.

Primarul Nicolae Robu a anunţa la începutul lunii septembrie că eliberarea de autorizaţii de construcţie şi certificate de urbanism din primărie este blocată, după ce Instituţia Prefectului a atacat în contencios ultima hotărâre de consiliu local de prelungire a valabilităţii fostului Plan Urbanistic General.

“Instituţia Prefectului a atacat în contencios acea hotărâre de consiliu local, la sesizarea Inspectoratului de Stat în Construcţii şi nu mai putem merge cu certificatele de urbanism care au primit aprobare în baza vechiului PUG. Acum verificăm dacă ele sunt în consonanţă cu Planul Urbanistic Zonal (PUZ). În baza PUG nu se mai poate face nimic deocamdată, pentru că este suspendat prin contencios”, explica primarul Nicolae Robu.

Edilul mai spunea că activitatea de elaborare a noului PUG a început în timpul fostei administraţii Ciuhandu şi a continuat în mandatele sale prin dezbateri cu dezvoltatori şi arhitecţi, rezultatele s-au transmis ca proiect de PUG la guvern, dar acum acesta este la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), care încă nu şi-a dat avizul.

“Statul român nu ne aprobă noul PUG, dar tot statul român vine şi spune că nu ne mai lasă valabil nici vechiul PUG. Nu este normal. Voi vrea să am o discuţie cu doamna prefect, pentru că nu putem ţine pe loc oraşul cu cea mai mare dinamică din România”, spunea Nicolae Robu, în septembrie.

Reprezentanţii Prefecturii Timiş au explicat, după intervenţia primarului, că instituţia a fost nevoită să atace în contencios administrativ o hotărâre a Consiliului Local Timişoara, adoptată în 23 noiembrie 2018, referitoare la prelungirea valabilităţii PUG Timişoara, după ce a fost sesizată în acest sens de către Inspectoratul Regional în Construcţii Vest.

În urma verificărilor întreprinse de instituţia de control, au fost găsite o serie de probleme de legalitate, privind prelungirea valabilităţii PUG Timişoara, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Timişoara din anul 2002, spuneau reprezentanţii Prefecturii Timiş, care mai subliniau că “hotărârea în speţă a fost emisă fără îndeplinirea condiţiilor legale, respectiv fără avizul prealabil al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. De asemenea, Inspectoratul în Construcţii a solicitat emitentului actului administrativ în cauză să comunice dacă a întreprins măsurile necesare pentru obţinerea avizului MDRAP în scopul prelungirii PUG”.

Întrucât Consiliul Local al Municipiului Timişoara nu a făcut dovada respectării prevederilor legale incidente hotărârii privind prelungirea valabilităţii PUG, Prefectura Timiş a formulat acţiune în vederea anulării acesteia de către instanţele de contencios. “Având în vedere acceptarea plângerii, conform legislaţiei, Primăria Timişoara trebuia să oprească emiterea de documentaţii pe baza acestui PUG până la rezolvarea situaţiei, începând cu data de la care a fost acceptată plângerea, pe 24 iulie 2019”, menţiona prefectura.

Cu  toate că emiterea de autorizații de construcție este blocată, primăria s-a apucat de numeroase lucrări pentru lărgirea mai multor arterelor de circulație din Municipiul Timișoara, prin care se schimbă soluția inițială aprobată prin Planul Urbanistic General actualmente suspendat.

Pentru proiectele de modernizare parte carosabilă și trotuar (asfaltare), este nevoie de:

– Certificat de urbanism;

– Avizul Inspectoratul de Stat în Construcții, care reprezintă ultimul aviz necesar înainte de emiterea autorizației de construire;

– Autorizația de Construire emisă de Primăria Municipiului Timișoara.

După ce se emite Autorizația de Construire, iar aceasta este semnată de către funcționarii Direcției de Urbanism (implicați în tot felul de acte de natură penală), Secretarul Primăriei și apoi de Primar, dosarele străzilor ajung la Achiziții unde, funcție de dimensiunea lucrării, ajung fie în procedura de licitație publică pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) fie în procedura de Atribuire Directă. Abia după finalizarea tuturor acestor proceduri, pot începe lucrările efective la fața locului.

Comentarii

comentarii