Acasă Cultura Elixirul dragostei – de pe scena Operei din Milano, la Opera Română...

Elixirul dragostei – de pe scena Operei din Milano, la Opera Română Timișoara

413
DISTRIBUIȚI

Timișorenii sunt invitați la un mare spectacol, în data de 19 decembrie, de la ora 19.00, la Opera Română Timișoara. Este vorba de opera Elixirul dragostei, sub conducerea muzicală a lui Ciprian Teodorașcu și în regia artistică a lui  Ognian Draganoff. Premiera operei a avut loc la Milano, la „Teatro Cannobiana”, în ziua de 2 mai 1832.

Țăranii se odihnesc în miezul zilei, câteva clipe. Adina le citește dintr-o carte povestea lui Tristan, care a facut pe Isolda să-l iubească, dându-i să bea din elixirul iubirii. Nemorino ar fi dorit să fie și el iubit de Adina, dar nu știe cum să procedeze, pentru că ea se poartă indiferent cu el. Dar indiferența Adinei e prefăcută. Ea nu dorește altceva decât să înfrânga timiditatea lui Nemorino. Și iata că se iveste un prilej: în sat sosește o mică unitate militară, în frunte cu sergentul Belcore, venit să faca recrutări. Adina se bucură de atențiile curtenitoare ale țanțoșului sergent, pentru a provoca declarația lui Nemorino. Dar acesta parcurge drumul numai până la jumătate, fiindu-i teamă că va fi luat în râs. În piața satului descinde doctorul Dulcamara, care oferă tuturor leacuri pentru orice boală. Nemorino îi cere elixirul dragostei pe care Dulcamara i-l oferă cu ușurință, sub forma unei sticle cu vin. Încălzit de vinul băut, Nemorino prinde curaj, refuzând să mai priveasca pe Adina pâna a doua zi, când „elixirul” trebuie să-și facă efectul – se arată în caietul de prezentare.

Își vor da concrsul corul, orchestra şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale Române Timişoara. Spectacol este cântat integral în limba italiană şi titrat în limba română.

Comentarii

comentarii