Acasă Sport Enduromania distruge România

Enduromania distruge România

DISTRIBUIȚI

Bikeri din toată lumea ne sfidează în fiecare an…
Mii de cai putere, libertate şi nebunie, într-un cuvânt – EnduRoMania – a ajuns să dea mari bătăi de cap autorităţilor din Caraş Severin. Nici oficialii de la EnduRoMania nu sunt prea liniştiţi. Bikeri din întreaga lume creează un adevărat haos ecologic de fiecare dată când au prilejul. „EnduRoMania nu salvează turismul din România, ba mai mult, îl distruge”, susţine Marcel Vela, primarul Caransebeşului.

Sport scăpat de sub control

„Acest sport a scăpat de mult de sub control. Aceşti sportivi, dacă se pot numi aşa, vin la noi în ţară şi distrug totul pentru că aici legile sunt permisive şi pot face orice îşi doresc. Ne distrug pădurile, fauna şi apele cu motoarele şi inconştienţa lor. Oamenii din zonă sunt disperaţi şi nu mai ştiu ce să facă. Ar trebui să existe şi la noi legi care să îi oprească pe aceşti motociclişti să facă sport după bunul lor plac”, atacă dur Marcel Vela. Primarul de Caransebeş a ajuns la limita răbdării şi suţine că extrem de puţini motociclişti ce fac Enduro respectă mediul înconjurător. Mulţi însă preferă să ne ia la mişto. „Am văzut pe forumurile bikerilor nişte discuţii între motociclişti din Germania care transmiteau mesaje uluitoare. Unii spuneau « Haideţi să facem Enduro în România cât mai putem, pentru că la ei nu există legi care să ne afecteze »”, spune Vela.

Recunosc că sunt probleme…

Cu motocicletele printre copaci, printre animale sau chiar în apă. Aşa înţeleg să facă sport extrem cei care vin în fiecare an în zona Slatina Timiş, Brebu Nou sau Borlova. Motocicliştii din Germania se bat pentru a veni în fiecare an în România să practice enduro. Asta pentru că la ei în ţară poluarea sau chiar tentativa de poluare a aerului, a apei sau a solului se pedepseşte cu închisoare de până la 5 ani sau cu amenzi fabuloase. În schimb, la noi, nici vorbă de vreo lege specială. Suntem buni numai la a oferi facilităţi. Patronii pensiunilor din zonele repective se întrec în oferte. „Cazare şi două mese pe zi cu doar 120 de lei”, sună  una dintre inscripţiile de pe o pensiune în trei limbi de mare circulaţie. În România, competiţiile de enduro încep în mai şi se termină în septembrie. Unul dintre cei implicaţi în acest fenomen, Carol Varga, referent la Fundaţia EnduRoMania, recunoaşte că sunt probleme.  „Aceste probleme au apărut datorită numărului mare de firme de turism care se ocupă cu atragerea celor pasionaţi de enduro în România. Acei turişti practică acest sport în mod necontrolat. Cunoaştem aceste probleme şi trebuie să le rezolvăm. Ne-am săturat ca totul să se spargă în capul nostru. Am şi avut deja întâlniri cu mai mulţi motociclişti şi autorităţile din zonă pe această temă, pentru a vedea ce este de făcut. În schimb, la competiţiile organizate de noi, fiecare concurent are o hartă cu traseul. Adică mai clar, noi le spunem pe unde au voie şi pe unde nu au voie să meargă cu motocicletele. Există şi excepţii, când cei înscrişi în competiţie se abat de la traseu. Pe aceştia încercăm să-i excludem din concursurile noastre”, susţine Varga.

Comentarii

comentarii