Acasă Actualitate Energie solară de la… Covaci

Energie solară de la… Covaci

DISTRIBUIȚI

panou solarToţi se orientează acum spre energie din surse nepoluante, spre energia verde. Consiliul Judeţean Timiş pune pe masa consilierilor judeţeni un proiect prin care se doreşte producerea unei asemenea energii… verzi. Mai precis, pe un teren la Covaci să se valorifice energia solară prin amplasarea panourilor fotovoltaice. Acele 60 de hectare pe care se dorea construirea unui complex sportiv şi mai înainte de complex sportiv se dorea chiar construcţia deponeului ce s-a mutat la Ghizela (încă neînceput din punct de vedere al construcţiei). Acum acest teren este propus pentru a fi o sursă de energie regenerabilă. Totul se poate face din fonduri europene, contribuţia CJ Timiş putând fii de doi la sută.
Prin realizarea acestrui parc judeţean de producţie energie fotovoltaică se poate acoperi consumul public de energie pentru CJ Timiş şi instituţiile subordonate.
“În acest context, precizăm că în judeţul Timiş consumul public de energie este semnificativ la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale. Astfel, la o primă estimare, conform datelor de consum mediu pe categorii de localităţi se constată că acesta este de cca 300 MW/an la nivelul comunelor,  de cca 2.000-10.000 MW/an   MW/an la nivelul oraşelor mici şi medii de 2.000-10.000 MW/an la care se adaugă consumul CJ Timiş şi al instituţiilor publice subordonate”, se specifică în Raportul privind aprobarea contractării  documentaţiei necesare accesării POS CCE  pentru promovarea şi realizarea „Parcului  judeţean pentru producţie de energie fotovoltaică – Covaci”.
În acest raport se precizează şi faptul că judeţul Timiş dispune de un potenţial adecvat în valorificarea energiei solare şi există interes din partea agenţilor economici de a dezvolta astfel de investiţii în Timiş.

Un venit anual de aproximativ 24,5 milioane euro
În cazul locaţiei vizate de la Covaci, care este în suprafaţă de aproximativ 60 de hectare, este posibilă echiparea cu panouri solare fotovoltaice cu o capacitate instalată de cca. 35MW.
Investiţia necesară estimată pentru o astfel de capacitate instalată este de aproximativ 180-200 milioane euro.
Necesarul de cofinanţare din partea beneficiarului/beneficiarilor este de minim 2 la sută, respectiv cca. 4 mil euro la care, după caz, studiul de fezabilitate va mai evidenţia eventuale cheltuieli neeligibile.
“La această capacitate de 35 MW putere instalată rezultă, din calculele estimative efectuate, un venit anual de cca. 24,5 milioane euro (valoarea energiei livrate, inclusiv certificatele verzi) determinat în funcţie de performanţele uzuale ale echipamentelor produse în UE pentru această capacitate şi potenţial de valorificare a energiei solare pentru zona de referinţă.
Costurile anuale de întreţinere sunt practic nesemnificative, nedepăşind câteva zeci de mii de euro pe an”, se mai arată în raport.

Comentarii

comentarii