Acasă Actualitate Ţepele Programului Rabla 2013 la Timişoara

Ţepele Programului Rabla 2013 la Timişoara

500
DISTRIBUIȚI

programul rablaMult aşteptatul Program Rabla 2013 este pe cale să dea mai multe ţepe în Timişoara, din cauza înscrierii greşite a datei (18 iunie). După cum am aflat, de fapt, la nivel naţional, există cetăţeni care, de asemenea, sunt pe cale de a lua ţeapă: deşi au primit acele tichete valorice de 3.000 de lei, ei nu le pot utiliza.

 

Două exemple  

“Sunt Rotaru Ioan Marian din Timişoara şi vreau să vă aduc la cunoştinţă următoarea situaţie ivită, cu privire la tichetele valorice ale Programului Rabla 2013. Astfel, în urma  participării la program, a predării şi a radierii autovehicolului personal uzat, mi-a fost înmânat tichetul valoric în data de 14.06.2013, de către SC Remat MG SA, punct de lucru Chişoda. Precizez că toate evenimentele descrise s-au derulat pe parcursul câtorva zile şi în conformitate cu respectarea strictă a prevederilor Ordinului nr. 1239 din 14 mai 2013.
Ulterior primirii tichetului, colectorul mi-a adus la cunoştinţă faptul că nu îl pot utiliza, pentru că data înscrisă pe el, nu ştiu din ce cauză, trebuia să fie 18.06.2013. Drept urmare, m-au rechemat în vederea modificării datei eliberării. În ordin se specifică însă că nu este permisă niciun fel de modificare, corectură sau ştersătură pe tichet, în caz contrar, acesta pierzându-şi valabilitatea. Nu înţeleg de ce să nu fie bun tichetul şi de ce să fie emis cu data de 18.06.2013 pentru că am făcut totul, pas cu pas, conform prevederilor legale. Mai mult de atât, după câte ştiu eu, Ordinul nu prevede date specifice de eliberare a tichetului, ci precizează doar că el va fi eliberat după depunerea la colector a certificatului de radiere.  Vreau să precizez că nu sunt singurul aflat în această situaţie. Cred că este o problema la nivel de ţară, nu doar la Timişoara.
La nivel local, autorităţile m-au îndreptat spre guvern, spre minister”, se arată în plângerea lui Rotaru către ZIUA de Vest. Păgubitul a încercat să ia legătura telefonică cu Direcţia Implementare Proiecte a Administraţiei Fondului pentru Mediu, dar nu a reuşit. De asemenea, a trimis e-mailuri prim-ministrului ţării, ministrului Rovana Plumb etc. “De la dânşii aştept o reacţie, pe care o doresc urgentă, având în vedere timpul limitat al valabilităţii tichetului”, a declarat Rotaru.

Al doilea caz în Timişoara

“Mă numesc Valentin Dragoş, din Timişoara şi sunt în situaţia multor cetăţeni participanţi la Programul Rabla 2013: nu îmi pot folosi tichetul valoric. Data eliberării pare a fi cauza, dealerii neacceptând tichetele eliberate înainte de 18.06.2013. Cazul meu este concret, am plătit avans 49% din valoarea maşinii, mi-a fost aprobată creditarea de către bancă. În jurul datei de 26.06.2013, ar fi trebuit să-mi ridic maşina, dar nu pot face acest lucru din cauza tichetului. Am depus tichetul şi toate actele necesare creditării şi am încheiat contractul cu dealerul auto încă din data de 14.06.2013. După zeci de telefoane, emailuri şi drumuri la SC Remat Chişoda, AF Mediu, Ministerul Mediului etc., nu am primit niciun răspuns, nicio soluţie, nicio rezolvare. Ca un cetăţean model şi onest ce mă consider, cu respect faţă de instituţiile statului şi cu toate taxele şi impozitele plătite chiar în avans, iată că primesc în schimb un mare dispreţ. Am depus la colector o maşină în perfectă stare de funcţionare, cu verificare tehnică, RCA valabil, taxe achitate la zi şi am primit o hârtie fără valoare. Nu e problema mea să caut şi să stabilesc vinovaţii, dar totuşi aş dori un răspuns cât mai rapid, având în vedere că acest tichet trebuie utilizat în maxim 45 de zile de la eliberare”, s-a plâns, pe bună dreptate, Valentin Dragoş.

Ce spun SC Remat Chişoda şi AFM?

Reprezentanţii Remat susţin că sunt multe persoane în această situaţie şi îi îndeamnă să aştepte comunicatul de presă de la Administraţia Fondului pentru Mediu. “Ceea ce face noi şi ceea ce sugerăm şi celorlalţi este aşteptarea comunicatului de presă de la AFM. Mai mult de atât nu avem ce să spunem. Oamenii nu trebuie să fie disperaţi, că se va rezolva această chestiune. Noi nu am încălcat nicio regulă şi nu suntem singurii care au păţit-o în ţară”,  a declarat Sorin Mesaroş, din cadrul Remat Chişoda.
AFM a declarat o anchetă internă, dar în ceea ce priveşte modul de distribuire a tichetelor, nu a datei de editare.
“Ca urmare a sesizărilor primite din partea unor colectori validaţi în „Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional”, preşedintele AFM, Adrian Gearâp, a dispus declanşarea unei anchete interne pentru verificarea modului de organizare şi distribuire a tichetelor. În funcţie de rezultatele anchetei interne, vor fi dispuse sancţiunile şi măsurile necesare, în conformitate cu atribuţiile şi prevederile legale în vigoare. Având în vedere numărul mare de petiţii primite de la cetăţeni, preşedintele AFM a dispus verificarea tuturor sesizărilor semnalate şi comunicarea răspunsurilor către petenţi, conform prevederilor legale în vigoare”, se arată în comunicatul AFM.
“Comunicatul acesta face referire la cu totul altceva, şi anume la verificarea modului de distribuire a tichetelor, fiindcă unii au primit 400 de tichete, iar alţii nimic. Nu se referă la verificarea datei emiterii”,  a subliniat Mesaroş.

Comentarii

comentarii