Acas─â Actualitate Episcopii catolici din Banat, la Vatican

Episcopii catolici din Banat, la Vatican

490
DISTRIBUIȚI

• Cei doi episcopi b─ân─â┼úeni, P.S. Alexandru Mesian ┼či E.S. Msgr. Martin Roos, vor avea ├«ntrevederi particulare cu Papa Benedict al XVI-lea
├Än perioada 8-13 februarie, episcopii catolici din Rom├ónia efectueaz─â o vizit─â „Ad limina Apostolorum” la Vatican. Este cea de-a patra vizit─â „Ad limina Apostolorum” a Conferin┼úei Episcopilor Catolici din Rom├ónia, dup─â pr─âbu┼čirea comunismului (prima s-a desf─â┼čurat ├«n perioada 18-22 martie 1991, a doua ├«ntre 2-8 decembrie 1996 ┼či a treia ├«ntre 24 februarie – 2 martie 2003), ┼či prima ├«nt├ólnire a tuturor episcopilor catolici din Rom├ónia cu actualul succesor al Sf├óntului Petru, Papa Benedict al XVI-lea. Printre episcopii care se vor ├«nt├ólni cu Suveranul Pontif se vor afla ┼či cei doi ├«nal┼úi prela┼úi b─ân─â┼úeni, P.S. Alexandru Mesian, episcopul greco-catolic de Lugoj, ┼či E.S. Msgr. Martin Roos, episcopul romano-catolic de Timi┼čoara.

Conform prevederilor canonice (introduse ├«n anul 1585, de Papa Sixtus al V-lea, prin Constitu┼úia „Romanus Pontifex”; Canonul 399 din Codex Iuris Canonici), fiec─ârui episcop ├«i revine obliga┼úia de a se ├«nf─â┼úi┼ča cel pu┼úin o dat─â la cinci ani ├«n fa┼úa Sf├óntului P─ârinte, pentru a prezenta o dare de seam─â despre activitatea diecezei pe care o conduce. Decalajul vizitelor episcopilor catolici de ambele rituri din Rom├ónia se datoreaz─â memorabilei vizite apostolice a Papei Ioan Paul al II-lea ├«n ┼úara noastr─â (7-9 mai 1999), mor┼úii Suveranului Pontif (aprilie 2005) ┼či conclavului pentru alegerea Papei Benedict al XVI-lea. Vizita „Ad limina Apostolorum” a membrilor Conferin┼úei Episcopilor Catolici din Rom├ónia a debutat, luni de diminea┼ú─â, cu o liturghie solemn─â, celebrat─â la morm├óntul Sf├óntul Apostol Petru, aflat ├«n Cetatea Vaticanului, ├«n Bazilica Sf├óntului Petru. ├Än cadrul ┼čederii de o s─âpt─âm├ón─â, episcopii vor avea ├«ntrevederi cu oficialii Curiei Romane ┼či cu responsabilii diferitelor dicasterii, vor vizita alte institu┼úii de ├«nv─â┼ú─âm├ónt ┼či de cultur─â din Roma, dar vor efectua ┼či o vizit─â la Ambasada Rom├óniei la Sf├óntul Scaun, unde, joi seara, vor participa la o recep┼úie, la care au fost invitate ┼či oficialit─â┼úile Vaticanului. Pe parcursul vizitei, fiecare episcop catolic din Rom├ónia va avea ┼či o audien┼ú─â privat─â la Papa Benedict al XVI-lea, ocazie cu care va prezenta Suveranului Pontif situa┼úia pastoral─â a diecezei pe care o conduce.

Comentarii

comentarii