Acasă Actualitate Episcopii catolici din Banat, la Vatican

Episcopii catolici din Banat, la Vatican

DISTRIBUIȚI

• Cei doi episcopi bănăţeni, P.S. Alexandru Mesian şi E.S. Msgr. Martin Roos, vor avea întrevederi particulare cu Papa Benedict al XVI-lea
În perioada 8-13 februarie, episcopii catolici din România efectuează o vizită „Ad limina Apostolorum” la Vatican. Este cea de-a patra vizită „Ad limina Apostolorum” a Conferinţei Episcopilor Catolici din România, după prăbuşirea comunismului (prima s-a desfăşurat în perioada 18-22 martie 1991, a doua între 2-8 decembrie 1996 şi a treia între 24 februarie – 2 martie 2003), şi prima întâlnire a tuturor episcopilor catolici din România cu actualul succesor al Sfântului Petru, Papa Benedict al XVI-lea. Printre episcopii care se vor întâlni cu Suveranul Pontif se vor afla şi cei doi înalţi prelaţi bănăţeni, P.S. Alexandru Mesian, episcopul greco-catolic de Lugoj, şi E.S. Msgr. Martin Roos, episcopul romano-catolic de Timişoara.

Conform prevederilor canonice (introduse în anul 1585, de Papa Sixtus al V-lea, prin Constituţia „Romanus Pontifex”; Canonul 399 din Codex Iuris Canonici), fiecărui episcop îi revine obligaţia de a se înfăţişa cel puţin o dată la cinci ani în faţa Sfântului Părinte, pentru a prezenta o dare de seamă despre activitatea diecezei pe care o conduce. Decalajul vizitelor episcopilor catolici de ambele rituri din România se datorează memorabilei vizite apostolice a Papei Ioan Paul al II-lea în ţara noastră (7-9 mai 1999), morţii Suveranului Pontif (aprilie 2005) şi conclavului pentru alegerea Papei Benedict al XVI-lea. Vizita „Ad limina Apostolorum” a membrilor Conferinţei Episcopilor Catolici din România a debutat, luni de dimineaţă, cu o liturghie solemnă, celebrată la mormântul Sfântul Apostol Petru, aflat în Cetatea Vaticanului, în Bazilica Sfântului Petru. În cadrul şederii de o săptămână, episcopii vor avea întrevederi cu oficialii Curiei Romane şi cu responsabilii diferitelor dicasterii, vor vizita alte instituţii de învăţământ şi de cultură din Roma, dar vor efectua şi o vizită la Ambasada României la Sfântul Scaun, unde, joi seara, vor participa la o recepţie, la care au fost invitate şi oficialităţile Vaticanului. Pe parcursul vizitei, fiecare episcop catolic din România va avea şi o audienţă privată la Papa Benedict al XVI-lea, ocazie cu care va prezenta Suveranului Pontif situaţia pastorală a diecezei pe care o conduce.

Comentarii

comentarii