Acasă Actualitate Ericsson va concedia sute de angajați ai fabricii din Timișoara, în cadrul...

Ericsson va concedia sute de angajați ai fabricii din Timișoara, în cadrul planului său de reducere a costurilor globale

DISTRIBUIȚI

Valul concedierilor demarat producătorul suedez de echipamente de telecomunicații Ericsson a ajuns și la Timișoara. La începutul anului 2023, compania lua decizia de a concedia 8500 de persoane la nivel mondial, ca parte a planului de reducere a costurilor, iar în acest context, 1400 de angajați au fost concediați în Suedia. În luna martie, producătorul suedez a anunțat că va concedia 1200 de persoane în Suedia din cauza reducerii comenzilor. Într-o declarație a companiei, s-a precizat că Ericsson va reduce numărul angajaților ca parte a planului său de reducere a costurilor globale, menținând în același timp investițiile critice. Subliniind că inițiativele de creștere a eficienței operațiunilor vor continua pe parcursul anului 2024, în declarație se arată următoarele: “Ca parte a inițiativelor globale în curs de desfășurare, Ericsson va concedia aproximativ 1200 de persoane în Suedia. Compania a început negocierile cu sindicatele”.

Comunicatul a mai precizat că se așteaptă o nouă scădere a volumului de comenzi în 2024, din cauza unei piețe dificile a rețelelor mobile și a comportamentului prudent al clienților.

În acest context negativ, din 17 iunie, 200 de angajați la fabrica din Timișoara a companiei Ericsson vor fi concediați.

Prezent pe plan local din anul 1994, Ericsson are o echipă formată din peste 4.000 de angajați care deservesc echipa comercială locală, Centrul Global de Servicii din București și, din 2019, unitatea de producție de la Timișoara – Ericsson Antenna Systems Romania, apărută după preluarea a două fabrici de la firma Kathrein.

Ericsson Antenna Technology România a raportat în 2021 o cifră de afaceri de 126,2 milioane de euro și un profit net de 4,2 milioane euro, cu un număr de 1.169 de angajați. Antenele fabricate în Timișoara, cele mai noi din portofoliul Ericsson, ajung în întreaga lume.

În noiembrie 2023, Alianța Sindicatelor din Tehnologia Informației și Comunicațiilor (ANTIC), membră a Blocul Național Sindical, împreuna cu afiliatul său Sindicatul Liber Producție Timișoara Ericsson, a declanșat un conflict colectiv de muncă. Cea mai importantă solicitare adresată conducerii a fost acordarea unei măriri salariale de 500 de lei net, care, in opinia angajaților, putea acoperi inflația din ultimul an.

O altă solicitare a Alianței Sindicatelor din Tehnologia Informației și Comunicațiilor (ANTIC) viza plata a 10 salarii compensatorii în caz de concediere colectivă. Această solicitare a fost condiționată de mărirea programului de lucru: de la 8 ore cu pauză inclusă, la 8 ore și plus 30 de minute pauză, dar și cu reducerea numărului de salarii compensatorii de la 10 la 6 ca număr. Aceste condiționări nu au fost acceptate de lucrători.

Comentarii

comentarii