Acasă Actualitate Eroii martiri ai Revoluţiei Române vor fi pomeniți marți, în toate bisericile...

Eroii martiri ai Revoluţiei Române vor fi pomeniți marți, în toate bisericile din Timişoara

525
DISTRIBUIȚI

Marți 22 decembrie, se încheie cele șase zile de manifestări memorative care au readus în actualitate și au elogiat sacrificiul tinerilor din Timișoara, care a avut loc în decembrie 1989. În 17 decembrie a fost și doliu.

Prin urmare, marți, va avea loc pomenirea eroilor martiri ai Revoluţiei Române în toate bisericile din Episcopia Timişoarei.

Amintim că timp de şase zile,16 –22 decembrie 1989, populaţia Timişoarei a luptat singură împotriva aparatului de represiune comunist. În faţa gloanţelor, timişorenii nu au încetat să spere şi au învins teama de moarte. Astfel, revoluția de la Timișoara s-a extins în toată țara și a dus la căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu și instaurarea libertății și democrației în România.

 

“Populaţia oraşului Timişoara a fost iniţiatoarea Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Între 16 –22 decembrie, a purtat de una singură un înverşunat război cu unul dintre cele mai puternice şi mai odioase sisteme represive din lume.  A fost o încleştare cumplită: de o parte, populaţia neînarmată, de cealaltă parte, Securitatea ceauşistă, Miliţia, Armata şi trupele zeloase de activişti ale Partidului Comunist Român.

Toate metodele şi mijloacele de reprimare s-au dovedit neputincioase în faţa dorinţei de libertate a timişorenilor şi hotărârii de a învinge. Nici arestările, nici molestările, nici chiar asasinatele în masă nu i-au putut opri. Fiecare glonţ tras a adus pe baricadele revoluţiei alţi o sută de luptători. Şi am învins. În 20 decembrie 1989, Timişoara a intrat definitiv în stăpânirea populaţiei, transformându-se într-un oraş liber, în marea închisoare care devenise, în acele zile, România”, se arată în preambulul Proclamaţiei de la Timişoara, din martie 1990.

Comentarii

comentarii