Acasă Actualitate Etnicii germani din România vânduți ca la piață. Teatru despre cel mai...

Etnicii germani din România vânduți ca la piață. Teatru despre cel mai mare trafic de persoane din secolul XX

DISTRIBUIȚI

Timp de o săptămână, în intervalul 9-15 iunie 2024, Teatrul German din Timișoara a participat la un turneu în Germania cu spectacolul “Oameni. De vânzare”, scris și regizat de Carmen Lidia Vidu.

Timp de trei seri, sălile de spectacole ale teatrelor Badisches Staatstheater din Karlsruhe și Heimathafen Neukölln din Berlin au fost pline, organizatorii fiind nevoiți chiar să suplimenteze numărul de locuri.

În timp ce propaganda oficială avertiza asupra „abisurilor” lumii libere, în spațiul românesc are loc probabil cel mai mare trafic de persoane din secolul al XX-lea. “Oameni. De vânzare” expune situația comerțului cu etnici germani din România comunistă, care între anii 1969-1989 au fost vânduți Republicii Federale Germane.

Este un spectacol despre dispariția unei comunități, despre eforturile pe care membrii acesteia le fac pentru părăsirea mediului ostil în care trăiesc și despre demonizarea dorinței acestora de a îndrăzni să viseze la viitorul lor într-un stat mai liber și mai prietenos cu cetățenii lui.

„Ne-am bucurat să vedem că la cele trei reprezentații ale spectacolului Oameni. De vânzare, o producție care explorează implicațiile celui mai mare trafic de persoane din Europa secolului 20, au participat, în public, germani care au trecut prin acest proces dureros, dar și copiii acestora, tineri aflați la a doua sau a treia generație, care încercau să reconstituie rădăcinile familiei și traumele părinților lor. Scopul Teatrului German de Stat, printre altele, a fost întotdeauna și acela de a genera un dialog profund, atât pentru a descifra trecutul, cât și pentru a înțelege mai clar fenomenele politice, sociale și ideologice ale prezentului.” a spus Lucian Vărșăndan, managerul Teatrului German de Stat, despre turneul din Germania. 

Astfel, printre cei aflați în sala de spectacol, la Berlin, s-au numărat și Hanni Hüsch, fiica avocatului și politicianului german dr. Heinz Günther Hüsch – ultimul negociator al Republicii Federale Germania – precum și alți martori ai acelor vremuri, ale căror confesiuni fac parte din producția-documentar “Oameni. De vânzare”. După fiecare reprezentație, publicul a discutat cu actorii din spectacol, dar și cu Carmen Lidia Vidu, regizoarea acestei producții, care a fost și ea prezentă în turneu.

Reprezentând a doua colaborare a regizoarei Carmen Lidia Vidu cu TGST, spectacolul “Oameni. De vânzare” este un proiect de teatru documentar, care, asemenea “Jurnal de România. Timișoara”, reunește filmul, teatrul și fotografia.

Comentarii

comentarii