Acasă Eveniment Etnobotanice la poarta şcolii

Etnobotanice la poarta şcolii

DISTRIBUIȚI
Un magazin neautorizat de plante etnobotanice s-a deschis chiar lângă un Grup Şcolar din Bocşa
 
Conducerea şcolii a rămas şocată când a văzut că în clădirea din faţa liceului se deschide un magazin de vise. Cei peste 500 de elevi ar fi fost victime clare ale unui asemenea shop, fapt pentru care conducerea Grupului Şcolar Industrial a sesizat poliţia. 

„Am aflat din surse colaterale, de la copii dar şi de la câţiva părinţi care erau extrem de îngrijoraţi că aici, în faţa şcolii, într-o locaţie mai veche ar fi deschis un astfel de magazin. Noi nu avem date certe, presupunem doar, din informaţiile pe care le-am avut. Am informat poliţia şi ei au spus că supraveghează şi intervin dacă este cazul. Noi suntem îngrijoraţi dacă ar fi aşa pentru că avem circa 500 de elevi, în două schimburi, chiar şi seralişti şi am înţeles că acest magazin a funcţionat chiar după amiaza”, spune prof. Constantin Borozan, directorul adjunct al Grupului Şcolar Industrial Bocşa.
Pentru că autorizarea o face Primăria, poliţiştii au întrebat administraţia locală despre obiectul de activitate al chioşculeţului. Aici a venit a doua surpriză: pentru acel imobil nu era emisă nici o autorizaţie de funcţionare. Proprietarii spaţiului au depus la Primărie o cerere de autorizare, însă pentru un magazin de pet-shop şi desfacere de seminţe şi plante, nicidecum de etnobotanice!
Cu toate acestea, pe uşa magazinului stă scris limpede, ca pe orice magazin de vise, că „plantele comercializate nu sunt pentru consum” iar geamurile sunt tapetate cu afişe de tipul magazinelor de vise.
„Este un spaţiu privat, cei care au cerut autorizarea au anexat şi o copie după contractul de închiriere, este în apropierea unei şcoli, a Grupului Şcolar Industrial. Sub nici o formă nu se pot presta asemenea activităţi acolo! Noi azi dimineaţă am auzit că s-au lipit afişe din acestea pe geamuri, care ar incita sau ar duce cu gândul că ar funcţiona aşa ceva înăuntru, nefiind funcţional până acum.
În condiţiile în care este aşa pe autorizaţie îi vom consemna suplimentar anumite condiţii, pentru că nu putem să nu i-o eliberăm! 
La ceea ce a cerut – domeniul de activitate principal este comerţ cu amănuntul al plantelor, florilor şi seminţelor iar secundat comerţ cu amănuntul al animalelor de companie şi hranei pentru acestea, în magazine specializate – conform codului CAEN 4476, nu poţi să nu-i dai autorizaţie!
În plus în autorizaţia de funcţionare vom pune o menţiune prin care vom spune că se interzice comercializarea plantelor sau substanţelor stupefiante sau psihotrope, conform Legii 143/2000, a Legii 339/2005 și a OUG 6/2010, ca măsură de siguranță”, spune Petru Miculescu, viceprimarul oraşului Bocşa
Ca o măsură suplimentară, autorităţile locale spun că vor lua în discuţie în şedinţa Consiliului Local posibilitatea interzicerii unor asemenea activităţi pe teritoriul oraşului Bocşa, deşi Legea nu le interzice iar autorităţile locale trebuie să respecte Legea.
Deşi neautorizat, viceprimarul recunoaşte că are informaţii că magazinul ar fi fost deschis cu o seară înainte: „Ceea ce am auzit şi noi este că aseară sau azi noapte, dacă nu mă înşel, între orele 22 şi 23 sau între 21 şi 22 ar fi fost deschis… şi de aici ne-am sesizat şi noi…”, recunoaşte Miculescu.
 
„La noi în evidenţă nu este nici un magazin de comercializare a plantelor etnobotanice, poliţia monitorizează zona şi, dacă va fi nevoie, vom interveni conform Legii”, spune agentul Ancuţa Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Caraş-Severin.
 

Comentarii

comentarii