Acasă Actualitate Eugen Gherga, FECC Timişoara: „PDL Timiş – aderent la dictonul ‹‹dezbină şi...

Eugen Gherga, FECC Timişoara: „PDL Timiş – aderent la dictonul ‹‹dezbină şi stăpâneşte››!

DISTRIBUIȚI

„PDL Timiş – aderent la dictonul ‹‹dezbină şi stăpâneşte›› – n-a agreat un dialog cu o delegaţie colectivă a protestatarilor, joi, 2 februarie, ci separată, pe facţiuni”, a spus Eugen Gherga, secretarul Asociaţiei de Revoluţionari „Frăţie, Egalitate, Colaborare, Cooperare” Timişoara.

Tragerea de timp – un dezavantaj

Gherga susţine că PDL Timiş şi-a anunţat disponibilitatea de a discuta cu toţi cei care vor, însă tragerea de timp e în dezavantaj reciproc: al politicienilor fiindcă sunt în cădere liberă, iar al protestatarilor deoarece nu sunt rezolvate situaţiile împărţite: unele morale, ce nu necesită bani, ci voinţă politică, unele materiale, ce necesită atât bani, cât şi voinţă politică.

„Având împuternicirile din partea a 22 de organizaţii neguvernamentale şi 6.800 de persoane, delegaţii FECC au stabilit – la propunerea PDL Timiş – ca în maxim 2 săptămâni să se realizeze negocieri între specialiştii protestatarilor şi parlamentarii puterii, având ca bază a startului „Manifestul societăţii civile din Banat” (contribuţie în Platforma pentru România, iniţiativă a 10 colegi protestatari timişoreni, care vor continua discuţiile cu conducerea PDL Timiş)”, se arată în comunicatul FECC Timişoara.

Acţiunea e mai bună

Gherga susţine că ambele părţi au fost animate de principiul că inacţiunea e mai gravă decât acţiunea şi s-a convenit că e mai greu de reparat decât de făcut rău. Asociaţia FECC şi-a suspendat mitingurile autorizate de seară – pe perioada dialogurilor şi pentru sănătatea oamenilor, datorită frigului – comasându-le după-amiaza, zilnic, începând cu ora 16.00, în Piaţa Victoriei din Timişoara, în organizarea Asociaţiei 16 Decembrie.

„În primul rând, protestatarii au aplicat această atitudine civică, căci a nu face nimic ajută escaladarea abuzurilor de către politicieni; pe de altă parte, politicienii responsabili au realizat că dacă sunt indiferenţi, îşi erodează singuri poziţiile. În Timişoara s-au mai anunţat oficial pentru dialogurile protestatari – politicieni (în ordine alfabetică) partidele liberalilor, social-democraţilor şi ţărăniştilor. În Revoluţia din 1989 s-a vrut mai mult decât partidul-unic – comunist: pluripartidism; acum există aşa ceva, cu observaţia că numărul protestatarilor faţă de prestaţiile politicienilor este mai mare decât al membrilor lor de partid. Dialogul început de FECC cu PDL n-a fost un dialog al surzilor, ci s-a hotărât ca în curând să se poată anunţa rezultate. Este naivă închipuirea că partidele ar fi parteneri de dialog cu protestatarii, fără rezultate în negocieri. Politicienii au promis renovare, protestatarii au promis calmare. În ambele părţi e disperare: politicienii pentru credibilitatea şi procentele lor, protestatarii pentru câştigurile din revendicările şi propunerile lor. Scurgerea timpului fără acţiune e defavorabilă tuturor: soluţiile sunt necesare. Învingători din această agitaţie trebuie să fie cetăţenii, pentru democraţie activă-participativă, în detrimentul dictaturii politice şi economice”, arată comunicatul FECC Timişoara.

Liviu Bacana, preşedintele Asociaţiei 16 Decembrie Timişoara, membru în Comitetul de Iniţiativă al Liderilor Revoluţiei din Timişoara 1989, semnatarul Manifestului „Din nou tot din Banat!”, alături de alte asociaţii, a spus, vineri, 3 februarie, că Burlacu este împuternicit să vorbească în numele protestarilor din Piaţa Victoriei Timişoara.

Comentarii

comentarii