Preşedintele fondator al Asociaţiei Femeilor Antreprenor din România (AFAR), eurodeputata Maria Grapini, a declarat, sâmbătă, că Timişoara nu are niciun proiect cultural reprezentativ care să rămână după etapa spectacolelor efemere, în contextul deţinerii titlului de Capitală Culturală Europeană.
“Noi, femeile antreprenor, suntem nemulţumite, pentru că AFAR este fondatoare a Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană (ATCCE) 2021, şi acum este membru, plătim cotizaţia, dar suntem profund nemulţumite de felul în care a fost gestionată această asociaţie. Din experienţa mea profesională, când schimbi pe cineva care a avut pricepere şi a construit (fostul director executiv al ATCCE 2021, Simona Neumann – n.r.) şi pui pe altcineva ‘importat’, este greu ca noua persoană să înţeleagă şi să facă ceea ce trebuie. Pe fostul director al ATCCE 2021 l-am pus în contact cu comisarul european pe această problemă culturală, dar din păcate nu a avut loc întâlnirea din cauza pandemiei. Dar cu toţii vedem că nu s-a făcut nimic care să deservească scopul desemnării unui oraş drept CCE. Aceste lucruri nu se fac în ultimul an, ci se fac de la desemnare până la finalizare proiecte majore, pe domeniul cultural. Încă nu avem o sală de conferinţe, nu avem spaţii pentru partea de timp liber, nu avem nici teren de fotbal, nici patinoar, nu avem nimic şi nu s-a finalizat, încă, proiectul Bega navigabilă până la frontiera cu Serbia. În concluzie, nu s-a făcut niciun proiect proeminent. Nu putem face doar un spectacol în Piaţa Operei şi să zicem că aceasta este acţiune. Trebuie proiecte care rămân, pentru că spectacolul trece”, a detaliat Maria Grapini.
Eurodeputata a organizat sâmbătă, la Timişoara, lucrările conferinţei anuale a Asociaţiei Femeilor Antreprenor din România, care împlineşte 25 de ani, iar coaliţia Asociaţiilor femeilor antreprenor din România marchează 18 ani de la înfiinţare.
La conferinţă participă peste 100 de femei de afaceri şi asociaţii din şapte judeţe din ţară, alături de o delegaţie din Azerbaidjan.
Scopul acestei întâlniri este, printre altele, încurajarea femeilor să înceapă o afacere.
Evenimentul şi-a propus şi susţinerea unor artişti plastici timişoreni, ale căror lucrări expuse vor fi licitate de către femeile antreprenor, cei doi pictori fiind organizatori de manifestări culturale în cadrul proiectului Timişoara 2023.
“Scopul este să ne susţinem reciproc într-un antreprenoriat feminin. Recent, în Parlamentul European, am votat o strategie până în 2030 de dezvoltare a antreprenoriatului feminin în UE. Conferinţa mea vine foarte bine pe acest scop al UE. Avem şi câteva proiecte pilot votate în UE, pentru finanţarea afacerilor conduse de femei. Va fi şi un schimb de experienţă, ne vom stabili şi ţintele pentru viitor. La finalul conferinţei, concluzionăm de fiecare dată ce probleme avem cu guvernul, relaţia cu administraţiile locale, pentru că legislaţia ne încurcă câteodată în afaceri”, a menţionat Grapini.
Un subiect al conferinţei este şi turismul transfrontalier, în acest sens fiindu-le prezentată oaspeţilor staţiunea Buziaş. Maria Grapini consideră că turismul transfrontalier este neglijat, scrie AGERPRES.