Acasă Actualitate Eurodeputatul Maria Grapini cere controale drastice în centrele de persoane cu dizabilități

Eurodeputatul Maria Grapini cere controale drastice în centrele de persoane cu dizabilități

DISTRIBUIȚI

Revoltată de imaginile de coșmar prezentate de mass-media în cazul “azilelor groazei”, eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a cerut judecarea în regim de urgență a celor care „și-au bătut joc și au schingiuit oameni în Centrele de persoane cu dizabilități!”. De asemenea, eurodeputatul Grapini a solicitat guvernului să instituie, periodic, proceduri de control la aceste Centre pentru a nu mai permite umilirea persoanelor internate.

„Controlul nu trebuie să dispară, mai ales în asemenea centre, unde știm că munca este extrem de solicitantă și unde trebuie să găsești oameni potriviți, empatici, care sunt pregătiți să lucrează cu oamenii în condiții speciale. Să ajungi, însă, de la angajat până la patron, să bați, să umilești niște oameni care nu se pot apăra, este inadmisibil!”, a punctat Maria Grapini.

Potrivit eurodeputatului umanist, pentru o bună funcționare a unui asemenea centru trebuie să existe o procedură foarte clară de emitere a unui aviz de funcționare și control periodic în ceea ce privește activitatea acestuia, nu numai când jurnaliștii sesizează grave nereguli.

“ Trebuie să existe o procedură clară de control și dacă este nevoie o să aduc eu această procedură, de la Bruxelles, pentru că și acolo există acest tip de centre și există o procedură clară pentru a preveni aceste situații de neconceput. Până la urmă, cine controlează, la noi, aceste centre? Cine este responsabil? Ministerul Muncii? Ministerul Familiei? DGASPC? O altă autoritate? Este un amalgam. Este inadmisibil ca acești netrebnici, iertați-mă că folosesc acest cuvânt dar situația o impune, să scoată bani din umilința oamenilor”, a mai spus Maria Grapini.

Nu în ultimul rând, Maria Grapini  a cerut pedepsirea drastică a celor vinovați, inclusiv a celor care au tolerat această situație. În opinia europarlamentarului umanist judecarea acestora trebuie făcută în regim de urgență și, în context, trebuie trimiși ani grei la închisoare.

“Este, de asemenea, nevoie de un Regulament foarte clar în privința acordării avizului de funcționare și verificare a acestor centre. Este clar că avem nevoie de aceste centre pentru că sunt oameni în vârstă care trebuie îngrijiți. Dar funcționarea lor trebuie să fie verificată la sânge!”, a conchis europarlamentarul PUSL.

Comentarii

comentarii