Acasă Actualitate Eurodeputatul Maria Grapini va organiza marți, la Bruxelles, conferința cu tema „Impulsionarea...

Eurodeputatul Maria Grapini va organiza marți, la Bruxelles, conferința cu tema „Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova”!

DISTRIBUIȚI

Susținătoare ferventă a aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, europarlamentarul Maria Grapini, membru în grupul S&D, va organiza, împreună cu  Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP) din Republica Moldova, conferința cu tema „Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova”. Conferința se va desfășura marți, 16 aprilie, în incinta Parlamentului European.

„La acest eveniment îmi doresc să creez un loc de dezbatere între factorii de decizie din spațiul românesc și european, pentru a realiza cadrul  necesar pentru preluarea bunelor practici de către invitații de pe ambele maluri ale Prutului. Credem că trebuie să susținem autoritățile centrale ale Republicii Moldova în demersul de integrare europeană, prin stabilirea parteneriatelor interinstituționale care vor impulsiona rata de absorbție a fondurilor europene, preluând, astfel, bunele practici ale omologilor din România și UE”, a punctat gazda acestui important eveniment, eurodeputatul Grapini, care este și vicepreședinta Comisiei pentru piață internă și protecția consumatorilor din Parlamentul European.

Potrivit Mariei Grapini, relațiile UE-Republica Moldova au intrat într-o nouă etapă strategică, de când Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Moldovei și i-a acordat statutul de țară candidată. Totodată, a mai spus eurodeputatul, integrarea Republicii Moldova în UE va fi un factor esențial în protejarea și consolidarea democrației.

La conferință, vor participa din partea Comisiei Europene, Christina Antoniou, directoare la DG Regio, doamna ambasador Iulia Matei, Reprezentant Permanent al României pe lângă UE, doamna ambasador, Daniela Morari, Șeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă UE, Marcel Ștefan SIMA, Ministru-Consilier, Ambasada României în Regatul Belgiei, rectorul Universității Aurel Vlaicu din Arad, Ramona Lile, prim-vicepreședintele Asociației Spitalelor Publice din România, Maria-Olimpia Oprea, directorii unor licee din Republica Moldova, directori de spitale și primari din România și Republica Moldova, președinții mai multor Consilii Raionale și, nu în ultimul rând, români din diaspora (Republica Moldova).

Conferința va fi împărțită în două paneluri. Primul va avea ca temă „Cooperarea interinstituțională la nivel de regiuni în proiecte europene” și va fi moderat de europarlamentarul Maria Grapini și de Calestru Iurie, directorul de programe al IDEP Moldova. Cel de-al doilea panel -„Cooperarea interinstituțională la nivel de instituții cheie în proiecte europene”- va fi moderat de eurodeputatul Maria Grapini și de vicepreședintele IDEP România, Gregoriana Carmen Tudor.

De menționat faptul că Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor din Republica Moldova este  o organizație apolitică, recunoscută la nivel național, regional și european, pentru inițiativele sale cu impact major, avute împreună cu actorii cheie din politicile publice europene și regionale, în cadrul mai multor dezbateri care s-au bucurat de o audiență foarte numeroasă.

Comentarii

comentarii