Acasă Actualitate Europarlamentarul Dacian Cioloș a declarat că este impresionat de succesul timișorenilor cu...

Europarlamentarul Dacian Cioloș a declarat că este impresionat de succesul timișorenilor cu proiectul Capitală Culturală Europeană

DISTRIBUIȚI

Europarlamentarul, Dacian Cioloș, a poposit, joi 18 mai, la Timișoara, după o săptămână de întâlniri cu reprezentanții societății civile din orașele din zona de vest a României.

Ajuns în capitala Banatului, Cioloș a spus că este impresionat de succesul timișorenilor, în ceea ce privește amplul proiect de Capitală Culturală Europeană și se simte o schimbare profundă la nivelul orașului.

“Îi felicitat pe timișoreni pentru modul în care reușesc să desfășoare acest mare proiect: Timișoara Capitală Culturală Europeană, fiindcă se simte diferența. E mai multă emulație în oraș și mai mult interes al românilor față de Timișoara și față de ce se întâmplă aici.

Văd un oraș viu, văd un oraș plin de evenimente cultural artistice, știu cât  orașul și-a dorit acest proiect. Știu și de unele sincope și blocaje de a lungul anilor în timpul pregătirii acestui mare proiect. Felicitări din partea mea pentru reușita minunatului program Timișoara Capitală Culturală Europeană”, a declarat Cioloș, joi, la Timișoara.

În turneul său, Dacian Cioloș a avut mai multe vizite în județul Timiș, unde a fost impresionat de proiectele sociale ale cetățenilor uniți în organizații ale societății civile.

“Până la sfârșitul anului, veau să îmi dedic o săptămână pe lună pentru astfel de întâlniri cu cetățenii din toate orașele României.

Pe de o parte, îmi sunt foarte utile întâlnirile ca europarlamentar. Trebuie să să  discut cu cetățenii despre problemele cu care se confruntă, pe subiecte pe care le vom aborda în inițiative legislative și decizii în Parlamentul European.

Pe altă parte, caut și confirmarea pe teren a unor observații pe care le-am făcut în ultimii ani, legate de felul în care societatea civilă organizată și mediu antreprenorial pot contribui la schimbările de care avem nevoie în România dincolo de ceea ce politicul poate să facă”, a spus Dacian Cioloș.

Astfel, timp de o săptămână, el a avut întâlniri cu organizații neguvernamentale și cu alte inițiative cetățenești pe domeniul social, pe educație și pe antreprenoriat rural.

Despre criza cerealelor din România, Dacian Cioloș a spus că subiectul este foarte bine monitorizat din Parlamentul European și de Comisia Europeană, care încearcă să îl țină sub control și trebuie să aibă soluțiile cele mai bune pentru a nu se ajunge la o situație mult mai gravă.

Mai mult, guvernul României ar trebui să plătească despăgubirile fermierilor pentru seceta de anul trecut, înainte de a-i ajuta într-un fel sau altul în criza cerealelor.

“Guvernul se dădea de ceasul morții că nu e de suficientă compensarea de la Uniunea Europeană în ceea ce privește criza cerealelor și în ceea ce privește impactul importurilor de cereale din Ucraina, dar văd că guvernul încă nu a plătit despăgubirile firești față de fermieri, privid despăgubire de secetă din 2022, aceste datorii pe care le are guvernul față de producătorii agricol din 2022.

De asemenea, trebuie acordat sprijinul financiar promis, din cauza impactului cerealelor ucrainiene pe piața românească, fiindcă la banii europeni guvernul mai are oportunitatea de a mai adăuga alte sume drept despăgubire.

Trebuie dat drumul la plățile directe prevăzute de Politica Agricolă Comună. Se știe că sistemul informațional de la Agenția de Plăți nu funcționează la  capacitatea lui, fiindcă cererile și drepturile de plată către fermier să poată fi și plătite. Unele au fost autorizate, dar încă banii nu au fost virați în contul fermierilor”, a mai declarat Cioloș la Timișoara.

“Decizia Uniunii Europene de a sprijini Ucraina în această situație de agresiune provocată de Rusia e una firească și legitimă și trebuie să ajutăm această decizie a UE. Nu numai din dorința poporului român de a sprijini Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruse, dar  ajutorul economic e o măsură de a ajuta în ceea ce privește tranzitul cerealelor și altor mărfuri prin țara noastră. Nu avem niciun interes ca să vedem o economie a Ucrainei intrată în haos din cauza acestui război”, a adăugat Cioloș.

Despre politicieni, el a atras atenția că trebuie să fie mult mai atenți cu ceea ce se întâmplă în societate și să fie mai apropiați de oameni.

“Noi, ca politicieni, trebuie să avem și un ochi mai atent cu ceea ce se întâmplă în societate, dincolo de bula politică care ne ocupă aproape tot timpul, în jurul căreia credeam că se învârte toată țara, dar pe teren se întâmplă foarte multe lucruri altfel”, a atenționat europarlamentarul.

În ceea ce privește candidatură lui la președinția României sau la PE, a declarat:

“Aceste întâlniri cu cetățenii și cu organizațiile neguvernamentale mă ajută pentru a lua și eu o decizie într-un fel sau altul la următoarea candidatură la Parlamentul Eropean sau la președinția României. Acum e prea devreme să discut de aceste lucruri. Eu mai am un an de mandat”.

În urmă cu câteva luni, Dacian Cioloș a înființat un nou partid care se numește Reper, dar nu este el președintele, ci un membru simplu al partidului și nu face parte din conducere.

“Nu voi candida la PE sau la președinție de dragul de a urmări o carieră politică. Am intrat în politică pentru a face lucruri utile României dintr-o poziție mai bine plasată, anume în Parlamentul European. Mă voi gândi și la o eventuală candidatură pentru anul în 2024.

Comentarii

comentarii