Acasă Actualitate Evacuările de ape uzate au otrăvit râul Bega în apropiere de frontieră

Evacuările de ape uzate au otrăvit râul Bega în apropiere de frontieră

DISTRIBUIȚI

“De Ziua Mondială a Apei, Administraţia Bazinală de Apă Banat reafirmă importanţa calităţii apelor, în raport cu un stil de viaţă sănătos. O apă curată ne oferă şansa la o viaţă mai sănătoasă, de aceea protejarea şi conservarea calităţii ei este unul din principiile care stau la baza activităţilor nostre”, a subliniat Titu Bojin (foto), directorul DAB.

Calitatea apei moderată şi slabă din cauza poluării

În anul 2009,  pe cursurile de apă din Spaţiul Hidrografic Banat, au fost  asigurate clasele  necesare de calitate a apei atât la prizele de alimentare cu apă în scop potabil cât şi la prizele altor categorii de folosinţe. Râul Bega, în amonte de Timişoara, a avut calitatea apei bună, iar, în secţiunea de frontieră Otelec, calitatea apei s-a încadrat în limitele clasei a III-a (moderată) ca urmare a evacuărilor de ape uzate orăşeneşti şi industriale ale municipiului Timişoara. Staţia de epurare este în  curs de  reabilitare, cu fonduri ISPA. Afluenţii râului Bega ( Săraz, Biniş, Cladova) s-au încadrat în limitele clasei a III –a (moderată) de calitate din cauza debitului redus de apă. În anul 2009, începând din luna aprilie-octombrie, s-a înregistrat secarea temporară a acestor afluenţi.  Râul Bega Veche,  în secţiunea Pişchia, a avut calitatea bună, pentru ca, în secţiunea Cenei, calitatea apei să fie moderată, această situaţie datorându-se în principal afluenţilor Apa Mare şi Canalul Bega Veche care, tot din cauza debitului redus de apă, au avut o calitate moderată. Râul Timiş de la izvoare şi până în frontieră a avut calitatea foarte bună şi bună. Afluenţii Lanca Birda şi Şurgani au prezentat o calitate moderată respectiv slabă, din cauza debitului redus şi a poluării difuze. Râul Bârzava de la izvoare şi până în frontieră a avut calitatea apei bună, excepţie făcând tronsonul aval Moniom – Berzovia, unde calitatea a fost moderată din cauza evacuărilor de la staţia de epurare a municipiului Reşiţa şi de pe raza oraşului Bocşa. Şi afluentul Birdanca a avut o calitatea slabă. Râul Caraş şi afluenţii acestuia au avut calitatea apei bună. Râul Nera cu afluenţii şi Cerna cu afluenţii, au avut calitatea apei bună.  
 
Concurs on-line pentru elevi

Lungimea totală a cursurilor de apă monitorizate în anul 2009 a fost de 1.980 de kilometri. Una dintre acţiunile organizate de către DAB cu prilejul Zilei Mondiale a Apei este concursul on-line “ Apă curată pentru o lume sănătoasă”, organizat , între 1 –31 martie, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş Timiş cu participarea tuturor şcolilor din judeţul Timiş. Parteneri media sunt Ziua de Vest, TVR Timişoara, Studio Alex Hreniuc. Elevii din clasele V –VIII pot trimite compunerile şi poveştile lor cu tema apei, dar şi montaje foto până la 10 poze şi chiar filme cu tema apei pe adresa: concursuldab@yaho.com. Detalii pe www.directiaapelorbanat.ro.
Direcţiei Apelor Banat organizează seminarul festiv „ Apă curată pentru o lume sănătoasă, vineri, 19 martie, cu prilejul Zilei Mondiale a Apei 2010, de la ora 12. Participă invitaţi din cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române,  Ministerul Mediului şi Pădurilor, Facultatea de Hidrotehnică, autorităţi locale şi judeţene din Timiş şi Caraş-Severin. Cu această ocazie sunt premiaţi  elevii timişeni care au câştigat faza judeţeană a concursului de afişe „Sărbătoarea apei în şcoala mea”.
 

Comentarii

comentarii