Acas─â Politica Evaporarea lui Mihai Fifor

Evaporarea lui Mihai Fifor

913
DISTRIBUIȚI

Acela╚Öi eveniment, summitul NATO de la Bruxelles, are conota╚Ťii diferite. Totul depinde de perspectiva din care analizezi, ├«n mare sau ├«n detaliu, pe fond sau sub aspect anecdotic, ce s-a ├«nt├ómplat acolo. Cum se vede pantomima NATO din spatele micilor ecrane? Pentru rom├óni, probabil cel mai interesant fenomen este modul ├«n care s-a evaporat ministrul Ap─âr─ârii, Mihai Fifor. Pentru al╚Ťii, cum s-a ├«mpleticit Jean-Claude Juncker, pre╚Öedintele Comisiei Europene.

├Än mod normal, o reuniune NATO, cum este cea care tocmai a avut loc zilele trecute la Bruxelles, are o greutate specific─â, care o transform─â ├«n prima ╚Ötire pe ├«ntregul mapamond. ├Än definitiv, s-au ├«nt├ólnit cei mai importa╚Ťi oameni de decizie ai planetei ╚Öi au reglat ceasul func╚Ťion─ârii politice ╚Öi militare a alian╚Ťei.

Ca de obicei, vom afla mai t├órziu, v─âz├ónd consecin╚Ťele, ├«n ce termeni s-a negociat la Bruxelles, ce s-a negociat ╚Öi care sunt pericolele pentru alian╚Ť─â. P├ón─â una alta, cum precizam, fiecare ia de pe aceast─â mas─â a bucatelor ceea ce i se pare mai apetisant. Pentru mine unul, cu adev─ârat senza╚Ťional─â este dispari╚Ťia lui Mihai Fifor, ministrul Ap─âr─ârii, din imaginea de grup postat─â pe site-ul oficial al institu╚Ťiei preziden╚Ťiale.

Imaginea, a╚Öa cum s-a stabilit f─âr─â echivoc, a fost photoshopat─â de c─âtre consilierii de imagine ai pre╚Öedintelui Klaus Iohannis. Se observ─â cum, spre deosebire de celelalte delega╚Ťii, cea a Rom├óniei nu se deplaseaz─â ├«n linie, ci total diferit. Pre╚Öedintele Klaus Iohannis merge ╚Ťan╚Ťo╚Ö, m─ârind mereu pasul cu c├ó╚Ťiva metri ├«n fa╚Ťa delega╚Ťiei oficiale a Rom├óniei, din care au f─âcut parte, cel pu╚Ťin ├«n aceast─â faz─â a preumbl─ârii pe peluza de la Bruxelles, Teodor Mele╚Öcanu, ministrul de Externe, Mihai Fifor, ministrul Ap─âr─ârii, ╚Öi ambasadorul nostru ├«n capitala Belgiei. Este clar, dintr-o lectur─â fie ea ╚Öi rapid─â a acestei scurte deplas─âri, c─â pre╚Öedintele Klaus Iohannis ├«ncearc─â din r─âsputeri, aproape alerg├ónd, s─â separe imaginea sa de a celorlal╚Ťi. Oare de ce?

Intervine din nou o tem─â mai veche , cea a rivalit─â╚Ťii dinte palate. Dintre Palatul Cotroceni ╚Öi Palatul Victoria. Pre╚Öedintele Klaus Iohannis, cum a f─âcut de altfel ╚Öi cel─âlalt juc─âtor, ex-pre╚Öedintele Traian B─âsescu, ├«ncearc─â din r─âsputeri s─â acrediteze ideea, printr-o interpretare subtil─â ╚Öi original─â a Constitu╚Ťiei, c─â el ╚Öi nimeni altul este cel care face agenda de politic─â extern─â a Rom├óniei. C─â nu Guvernul, reprezentat ├«n acest caz de Teodor Mele╚Öcanu, decide ╚Öi construie╚Öte ├«n materie de politic─â extern─â, ci el, ├«n calitate de pre╚Öedinte. Nu uria╚Öa infrastrucur─â a Guvernului, concentrat ├«n acest caz ├«n aparatul diploma╚Ťiei rom├óne╚Öti, asigur─â suportul ╚Öi laboratorul de crea╚Ťie al promov─ârii demersurilor de politic─â extern─â, ci nucleul redus numeric ╚Öi discutabil calitativ al consilierilor ├«n acest domeniu de la Cotroceni.

Dar, treac─â-mearg─â. ├Än definitiv, componenta politic─â a acestui summit NATO a trecut, conform ordinii de zi, pe plan secund. Primadona  acestei reuniuni de v├órf a fost componenta militar─â. Iar ├«n ceea ce prive╚Öte componenta militar─â, v├órful de lance l-a reprezentat, ├«n viziunea de altfel corect─â a lui Donald Trump, pre╚Öedintele statului cu cea mai mare contribu╚Ťie la bugetul NATO, procentul din Produsul Intern Brut pe care statele membre sunt dispuse s─â-l aloce politicii de securitate colectiv─â. Dar cine ├«n Rom├ónia decide acest lucru? Cine a decis ╚Öi cine decide ├«n continuare ca Rom├ónia s─â aloce securit─â╚Ťii colective 2% sau chiar mai mult din Produsul Intern Brut? ╚śi cine hot─âr─â╚Öte cum anume vor fi alocate cele patru miliarde de euro pe an? Evident, Executivul. Adic─â Guvernul Rom├óniei. Alt palat. Palatul Victoria. Nu Palatul Cotroceni.

Numai c─â domnul Klaus Iohannis a dorit musai s─â fure startul. ├Än vizita sa la Washingon, la invita╚Ťia lui Donald Trump, dup─â ce acesta l-a b─âtut pe um─âr la intrarea ├«n Casa Alb─â, Klaus Iohannis s-a gr─âbit s─â se angajeze, desigur nu ├«n numele s─âu, ci al Guvernului Rom├óniei, pentru un efort reprezent├ónd 2% din PIB. Executivul de la Bucure╚Öti fiind la acest capitol ├«n deplin acord cu Donald Trump nu a schi╚Ťat niciun gest de ├«mpotrivire. Dimpotriv─â. A f─âcut toate diligen╚Ťele, mai ├«nt├ói prin intermediul fostului ministru al Ap─âr─ârii, Adrian ╚Üu╚Ťuianu, apoi pe m├óna actualului ministru al Ap─âr─ârii, Mihai Fifor, pentru a pune ├«n oper─â angajamentul colectiv luat de Bucure╚Öti.

Dar pe peluza de la Bruxelles, pe care defilau VIP-urile NATO, pre╚Öedintele a dorit s─â fie singur. S─â r─âm├ón─â doar el ├«n fotografiile istorice care urmau s─â fie postate pe site-ul institu╚Ťiei de la Cotroceni. Chiar singur-singur nu se putea. Astfel ├«nc├ót el a luat o decizie strategic─â. S─â-l elimine pe Mihai Fifor.

╚śi astfel, printr-o opera╚Ťiune laborioas─â de photoshopare, imaginile au fost falsificate, iar falsul a fost postat. Mihai Fifor a disp─ârut literalmente. Dar nu ╚Öi integral. Aparatul preziden╚Ťial de la Cotroceni nu a dorit s─â lucreze metodic, pas cu pas, ╚Öi s─â construiasc─â un lucru bine f─âcut. Consilierii pentru imagine ai lui Klaus Iohannis s-au gr─âbit s─âi satisfac─â acestuia apetitul de tip narcisist. ╚śi, gr─âbindu-se, l-au eliminat, e drept, pe Fifor, dar au uitat s─â-i ╚Ötearg─â ╚Öi m├ónu╚Ťa, care continu─â s─â apar─â sup─âr─âtor pe post de termometru la subra╚Ťul pre╚Öedintelui Rom├óniei.

Aceast─â opera╚Ťiune, dac─â o analiz─âm cu aten╚Ťie, tr─âdeaz─â modul de operare a lui Klaus Iohannis, maniera ├«n care acesta ├«╚Öi materializeaz─â orgoliul ╚Öi umorile, graba care ├«l ├«ncearc─â, atunci c├ónd se pune problema elimin─ârii adversarilor politici, ╚Öi amatorismul plus primitivismul institu╚Ťiei pe care o conduce.

Dac─â rom├ónii, pe m├óna lui Klaus Iohannis, ╚Öi-au evaporat ditamai ministrul Ap─âr─ârii printr-o simpl─â opera╚Ťiune de photoshopare, m─â ├«ntreb de ce oficialii de la Bruxelles nu au procedat la fel cu pre╚Öedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care se b├ó╚Ť├óia ceva mai t├órziu, ├«n acela╚Öi spa╚Ťiu, scurtcircuitat de aburii alcoolului ÔÇô el pretinde c─â de sciatic─â. Oare de ce nu l-au evaporat pe Juncker? Eu cred c─â nu a avut cine s─â le dea dispozi╚Ťie, pitorescul pre╚Öedinte al Comisiei UE fiind mult prea preocupat de propria echilibristic─â.

├Än raport cu ceea ce a f─âcut Klaus Iohannis, elimin├óndu-l printr-un fals pe ministrul Ap─âr─ârii din imaginile postate pe site-ul institu╚Ťiei pe care o conduce, lipsa de reac╚Ťie a staff-ului Comisiei Europene pare de-a dreptul suspect─â. Oare acolo, la Bruxelles, nu se photoshopeaz─â deloc? L-am v─âzut pe Donald Trump ÔÇô ╚Öi nu numai pe el ÔÇô str├ómb├ónd dezgustat din nas ╚Öi f─âc├óndu-se c─â nu vede scena penibil─â jucat─â de Juncker. ├Än schimb, trucul utilizat de institu╚Ťia preziden╚Ťial─â de la Bucure╚Öti a trecut, ├«n plan extern vorbind, cu totul ╚Öi cu totul neobservat. Mult mai neobservat dec├ót umbrela sub care a stat Putin la Moscova, ├«n timp ce rafalele de ap─â ╚Öiroiau pe fe╚Ťele unei numeroase asisten╚Ťe, ├«ntre care se aflau chiar ╚Öi doamne ╚Öefi de stat. ╚śi, apropo. Cum ar fi fost dac─â Kremlinul ar fi photoshopat aceast─â imagine, f─âc├ónd s─â dispar─â umbrela, dar p─âstr├óndu-l pe Putin curat ╚Öi uscat? Sau cum ar fi fost ca pre╚Öedintele Macron s─â decid─â photoshoparea accidentului de motociclet─â din timpul paradei sau imaginea deformat─â a steagului Fran╚Ťei, desenat de avioanele cu reac╚Ťie pe cerul Parisului?

Comentarii

comentarii