Acasă Eveniment Evaziune fiscală de 20 de milioane de euro

Evaziune fiscală de 20 de milioane de euro

DISTRIBUIȚI

UPDATE 2: Trei patroni de firme din Timişoara, duşi la audieri la DIICOT Mehedinţi

UPDATE: Nouă persoane din Strehaia, reţinute în urma descinderilor privind o evaziune fiscală de 20 mil. euro

Proprietarul Hotelului Roman din Herculane, Petrică Toma, a fost ridicat de anchetatori de la domiciliul său

"Regele asfaltului" din Piteşti, căutat de poliţie în dosarul evaziunii din Strehaia

Treizeci de percheziţii au loc, duminică dimineaţă, în judeţele Mehedinţi, Cluj, Hunedoara, Timiş şi Argeş, fiind vizat un grup infracţional organizat, format din 34 de persoane, specializat în evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul cauzat prin aceste activităţi fiind de 20.000.000 de euro. 

Potrivit unui comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi fac 30 de percheziţii domiciliare – 13 în localitatea Strehaia, nouă în judeţul Hunedoara, patru în municipiul Cluj, trei în municipiul Timişoara şi una în judeţul Argeş, în vederea destructurării unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani. Liderii grupării, Mihai Gheorghe si Mihai Ion, au identificat 50 de societăţi comerciale care aveau cifre semnificative de afaceri şi în înţelegere cu administratorii acestora, în schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale pentru operaţiuni comerciale fictive, de livrare de mărfuri sau prestare servicii, în scopul diminuării taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat, se arată în comunicatul DIICOT. "Membrii grupării au înfiinţat în acest scop cinci societăţi comerciale, tip fantomă, cu sediul în localitatea Strehaia, acestea acumulând debite substanţiale către bugetul de stat, constând în TVA şi impozit pe profit, datorat urmare a activităţii infracţionale", potrivit sursei citate. Sumele de bani reprezentând contravaloarea acestor operaţiuni erau achitate în conturile societăţilor comerciale controlate de către cei doi, deschise la diverse unităţi bancare, de unde erau ridicate imediat în numerar şi împărţite între membrii grupării. "Cu titlu de exemplu, numai pentru cinci dintre societăţile comerciale atrase de către învinuiţi s-au facturat mărfuri şi servicii în valoare totală de 26.400.000 lei (6 milioane de euro), sumă ridicată în numerar de către învinuiţii Mihai Ion şi Mihai Fănel Daniel, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat cu suma de 2.400.000 de euro", se mai arată în comunicatul DIICOT. Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţională este estimat până în acest moment la 20.000.000 de euro. La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi urmează să fie aduse pentru audieri 34 de persoane. Cercetările au fost făcute cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul SCCO Mehedinţi.

Proprietarul Hotelului Roman din Herculane, Petrică Toma, a fost ridicat de anchetatori de la domiciliul său

Potrivit unor surse judiciare, în acest caz ar fi vizat şi Petrică Toma, din Hunedoara, fost comisar şef la Garda Financiară, proprietarul Hotelului Roman din Herculane. Petrică Toma a fost ridicat de anchetatori de la domiciliul său din Hunedoara şi va fi audiat în dosarul de evaziune fiscală. La locuinţa acestuia anchetatorii au găsit aproximativ 600.000 de lei.

"Regele asfaltului" din Piteşti, căutat de poliţie în dosarul evaziunii din Strehaia

Omul de afaceri Cătălin Spătaru, "regele asfaltului" din Piteşti, este căutat de poliţie în dosarul pentru care DIICOT a făcut duminică cele peste 30 de percheziţii în palatele din Strehaia şi în alte locuinţe din Hunedoara, Timişoara, Cluj şi Arges. Dosarul vizează o grupare specializată în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani, relatează România TV. Omul de afaceri Cătălin Spătaru este căutat pentru a fi interogat în legătură cu afacerile ilegale desfăşurate de către cele 34 persoane implicate în cazul evaziunii fiscale de 20 milioane de euro. Spătaru este cunoscut în judeţul Argeş pentru contractele de asfaltare pe care le derulează. Firma lui Spătaru, "General Trust", derulează afaceri nu doar în Argeş, contracte pentru asfaltări primind şi în judeţele Vâlcea, Dâmboviţa, Olt şi Dolj. Ultimul contract cu statul obţinut de Spătaru este asfaltarea unor drumuri la Topoloveni, în valoare de 17.000.000 lei. Spătaru este finul şefului IPJ Vâlcea, Ion Stoica. Deocamdată, poliţia nu i-a dat de urmă, omul de afaceri dispărând de acum două zile.

 

UPDATE: Nouă persoane din Strehaia, reţinute în urma descinderilor privind o evaziune fiscală de 20 mil. euro

Nouă persoane din Strehaia, judeţul Mehedinţi, au fost reţinute până prezent de DIICOT, în urma descinderilor de duminică privind evaziunea fiscală şi spălarea de bani, în care prejudiciul a fost estimat la 20 de milioane de euro. Potrivit şefului SCCO Mehedinţi, subcomisar Petri Althamer, în urma audierilor, procurorul DIICOT a emis ordonanaţe de reţinere pe numele a nouă persoane din Strehaia, pentru formare de grup infracţional organizat, spălare de bani, fals, uz fals, evaziune fiscală şi încasări ilegale de TVA. Între cele nouă persoane se află administratori ai unor firme de tip "fantomă", şoferi, precum şi contabila unei societăţi. Avocatul celor nouă, Narcis Bordea, a declarat că la audieri clienţii săi au spus că afacerile lor sunt legale. "Procurorii susţin că este vorba despre facturi fictive, de fapt s-ar fi emis facturi, dar nu s-ar fi făcut acele tranzacţii cu marfa respectivă, fier vechi. Firmele implicate în dosar sunt din Mehedinţi , Hunedoara, Deva şi Piteşti", a spus Bordea. El a precizat că luni urmează să se stabilească dacă cele nouă persoane reţinute vor primi mandate de arestare pentru 29 de zile. De asemenea, subcomisarul Petri Althamer a spus că audierile continuă şi la această oră, urmând ca în faţa procurorului să ajungă zece persoane din Hunedoara, trei din Timiş, patru din Cluj, şase din Strehaia şi una din Piteşti. În urma celor 30 de percheziţii au fost ridicare înscrisuri ale societăţilor de tip "fantomă", peste 200.000 de lei, cinci maşini de lux, trei seifuri şi două arme de foc.

 Anchetatorii au făcut, duminică, 30 de percheziţii domiciliare – 13 în localitatea Strehaia, nouă în judeţul Hunedoara, patru în municipiul Cluj, trei în municipiul Timişoara şi una în judetul Argeş – la membrii unui grup infracţional suspectaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani, potrivit unui comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

 Mai multe înscrisuri şi documente, ridicate de la locuinţa lui Cătălin Spătaru, "regele asfaltului din Arge

Liderii grupării, Mihai Gheorghe si Mihai Ion, au identificat 50 de societăţi comerciale care aveau cifre semnificative de afaceri şi în înţelegere cu administratorii acestora, în schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale pentru operaţiuni comerciale fictive, de livrare de mărfuri sau prestare servicii, în scopul diminuării taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat, se mai arăta în comunicatul DIICOT.

În acest scop, membrii grupării au înfiinţat cinci societăţi comerciale tip "fantomă", cu sediul în localitatea Strehaia, "acestea acumulând debite substanţiale către bugetul de stat, constând în TVA şi impozit pe profit, datorat urmare a activităţii infracţionale", a precizat DIICOT.

 Sumele de bani reprezentând contravaloarea acestor operaţiuni erau achitate în conturile societăţilor comerciale controlate de către cei doi, deschise la diverse unităţi bancare, de unde erau ridicate imediat în numerar şi împărţite între membrii grupării.

 "Cu titlu de exemplu, numai pentru cinci dintre societăţile comerciale atrase de către învinuiţi s-au facturat mărfuri şi servicii în valoare totală de 26.400.000 lei (6 milioane de euro), sumă ridicată în numerar de către învinuiţii Mihai Ion şi Mihai Fănel Daniel, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat cu suma de 2.400.000 de euro", se mai arată în comunicatul DIICOT.

Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţională este estimat până în acest moment la 20 de milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, zece persoane din judeţul Hunedoara au fost ridicate şi duse la audieri, în urma a nouă percheziţii domiciliare – opt în municipiul Hunedoara şi una în Deva. Conform surselor citate, procurorii i-au ridicat pe Nicolae Hudema (Deva), Ioan Gabriel Tomuţă, Constantin Sîrbu Daniel, Andrei Cândac, Vasile Chiru, Cornelius Silvan Toma, Petrică Toma, Marius Barticel, Bogdan Ştefan Ghide şi Gheorghe Uscatu. Uscatu a fost finanţatorul echipei de fotbal Corvinul din Hunedoara şi, potrivit surselor citate, a fost implicat în mai multe scandaluri legate de colectarea şi comercializarea fierului vechi. Sursele citate afirmă că o parte dintre persoanele ridicate au avut legături şi cu mafia fierului vechi cercetată în dosarul Hidra, fiind vorba de Petrică Toma, de fiul acestuia Silvan Toma, şi Barticel Marius. Silvan Toma este actualul finanţator al echipei de fotbal din Hunedoara – FC Hunedoara (fosta Corvinul). Petrică Toma, fost comisar şef la Garda Financiară, este proprietarul Hotelului Roman din Herculane. De asemenea, anchetatorii au descins la locuinţa din Argeş a omului de afaceri Cătălin Spătaru, însă nu l-au găsit acasă, fiind ridicate totuşi mai multe înscrisuri şi documente. Surse judiciare spun că omul de afaceri Cătălin Spătaru ar fi părăsit deja România, însă acesta nu a fost dat deocamdată în urmărire generală.

 

UPDATE 2: Trei patroni de firme din Timişoara, duşi la audieri la DIICOT Mehedinţi

Trei patroni de firme din Timişoara – Alexandru Agoston (Alex Dia Construct SRL), Flavius Ștefoni (Artego SRL) și Virgil Bancui (Biju SRL) au fost duși la audieri la DIICOT Mehedinți în urma descinderilor de duminică dimineață. Anchetatorii au percheziţionat în Timişoara locuințele celor trei patroni de firme de construcţii. 

Firma lui Agoston – Alex Dia Construct SRL are o cifră de afaceri de 1,8 milioane de euro și 45 de angajați, iar anul trecut l-a încheiat cu un profit de peste 147.000 de euro. Firma lui Ștefoni – Artego SRL a încheiat anul pe pierdere, dar are impozitele plătite la zi, fiind executate silit, anul trecut. Bancui este patronul celei mai vechi firme de construcții din Timișoara. Biju SRL a fost înființată în 1991, are o cifră de afaceri de peste 3,3 milioane de euro, dar și 110 angajați şi este una dintre firmele de casă ale Primăriei Timişoara.

Comentarii

comentarii