Acasă Actualitate Evaziune fiscală, pe filiera pâinii, în Timiş

Evaziune fiscală, pe filiera pâinii, în Timiş

DISTRIBUIȚI

Simona JurcaInspectorii de la Garda Financiară Timiş, Inspectoratul de Poliţie Timiş, Direcţia Agricolă şi Dezvoltare Rurală (DADR) Timiş au organizat controale, în perioada 1  – 3 iulie, în vederea respectării legislaţiei ce reglementează piaţa pe filiera cerealelor, la agenţii economici, persoane fizice şi juridice, care recoltează şi valorifică produse cerealiere, transportă, achiziţionează, comercializează sau depozitează aceste produse. Pentru lipsa evidenţierii produselor finite şi a materiilor prime în actele contabile, inspectorii au confiscat 300 kg de făină albă. “Totul se învârte în jurul evaziunii fiscale. Acea făină a fost confiscată, datorită faptului că nu a avut acte de provenienţă. Făina nu exista în documente, dar a fost descoperită în brutărie, nu era înregistrată în contabilitate”, a declarat Simona Jurcă, director adjunct Inspecţii, din cadrul DADR Timiş.
În timpul inspecţiilor s-au verificat autorizaţiile pentru spaţiile de depozitare a produselor agricole şi identificarea celor care funcţionează, fără a avea spaţii de depozitare autorizate; respectarea de către agenţii economici, deţinători de autorizaţii de depozitare a cerinţelor minimale în comercializarea cerealelor, conform legii; existenţa contractelor de vânzare-cumpărare, a contractelor de prestări de servicii şi a contractelor de custodie încheiate cu partenerii de pe filieră; existenţa  actelor de transport a cerealelor de la punctul de recoltare până  la depozitele de cereale; modul de înregistrare a produselor la aprovizionare şi la valorificarea produselor finite (făină, pâine),  bonuri de transport, avize de expediţie, facturi fiscale, borderouri de achiziţii cu regim special, buletine de analiză a calităţii produselor pentru fiecare mijloc de transport, fişe de magazie şi verificarea încrucişată la producătorii individuali şi la primării a realităţii datelor înscrise în borderourile de achiziţie a cerealelor în conformitate cu registrul agricol şi certificatul de producător.
“De miercuri, 8 iulie, vom demara inspecţiile în toate pieţele pe toată filiera de comercializare a legumelor-fructelor, în Timiş. Alături de inspectorii de la Garda Financiară, DADR şi Poliţia Timiş, vor mai fi şi inspectori de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Timiş”, a spus Simona Jurcă.

Comentarii

comentarii