Acasă Actualitate Evenimentele culturale susținute de Primăria Municipiului Timișoara, pentru 13-15 decembrie: teatru, dezbateri...

Evenimentele culturale susținute de Primăria Municipiului Timișoara, pentru 13-15 decembrie: teatru, dezbateri și tur cu tramvaiul

DISTRIBUIȚI

Cum mai sunt doar câteva zile până se împlinesc 30 de ani de când scânteia Revoluției s-a aprins la Timișoara, Primăria Municipiul Timișoara are pregătite câteva evenimente culturale pentru zilele de 13, 14 și 15 decembrie. Acestea fac parte din inspirația pentru conceptul programului cultural Timișoara 2021.

Seria de evenimente „comemorează Revoluția și are rolul de a rememora și de a înțelege mai bine acea epică, dar și libertatea pe care am obținut-o în acele zile”, după cum se transmite din partea P.M.T. Astfel, evenimente pregătite, precum și mesajele organizatorilor, pentru fiecare în parte, sunt:

VINERI, 13 decembrie

Ora 18.00, Trans Europa Film Express

Corner Space – Bastion (lângă Galeria Calpe)

Trans Europa Express este un proiect care prin procesul de deconstrucție al conceptului de film documentar de autor propune reinventarea acestui gen din perspectiva democratizării creației.

Trans Europa Film Express este un proiect de Florin Iepan si Calin Meda. Atena antică ne propune democrația, Melina Mercouri ne propune capitale culturale și Acropolis ne propune o vizită. Acceptăm și aflăm că niște englezi au furat statui de acolo, că democrația în Europa e așa și așa, că diferența dintre musulmani și hispanici nu e clară, că Isus ne va salva pe toți, că migrația popoarelor continuă sub formă de turiști sau refugiați, dar mai ales aflăm că viața e frumoasă. Cu mici ajustări.

Lansarea filmului va fi urmată de o sesiune de Q&A.

Ora 19.30, Homo Urbanis

Corner Space – Bastion (langa galeria Calpe)

Homo Urbanis este un spectacol de dans contemporan, după un concept al lui Ionuț Sergiu Anghel și pe muzica lui Ilie Stepan.

SÂMBĂTĂ, 14 decembrie

Ora 10.00, Sunt un om

MultipleXity, vizavi de Muzeul Corneliu Mikloși

Peste 40 de persoane au fost declarate dispărute în decembrie 1989, la Revoluția din Timișoara. Despre toți acești oameni nu se mai știe nimic nici până-n ziua de astăzi…

Proiectul reMIND MAPPING ’89 are scopul de a-i face pe tinerii de azi să conștientizeze valoarea libertății și prețul (in)uman plătit pentru ea în Revoluția de la Timișoara.

În octombrie, 40 de elevi și studenți timișoreni au reconstituit câteva dintre poveștile celor care au strigat “LIBERTATE!”. Ni s-au alăturat artiștii de la Avantpost, iar împreună am realizat o expoziție cu instalații artistice interactive, montaje video, fotografii și o hartă care ne spune ce simt timișorenii după 30 de ani de la Revoluție.

PROGRAM

Sâmbăta: Premierea montajelor realizate de tineri: 11.00-12.00

Sâmbăta-Duminică:

Tur ghidat al expoziției (lb. română) : 12.00-13.00 și 18.00-19.00

Tur ghidat al expoziției (lb. engleză) : 17.00-18.00

Ora 16.00, Turul Revoluției cu tramvaiul

Stația Piața Libertății [1, 2, 5, 6]

Vino să (re)descoperi Timișoara într-un tur ghidat cu tramvaiul, în cadrul evenimentului reMIND MAPPING ’89! Sâmbătă, de la ora 16:00, ghidul Ludovic Satmari te așteaptă-n stația de tramvai din P-ța Libertății, să-ți spună mai multe despre inițiatoarea Revoluției române, Timișoara.

Traseul turului:Stația de tramvai P-ța Libertății- P-ța 700 – Catedrală – P-ța Maria – P-ța Bălcescu- Sala Olimpia – Fabrica de Bere – P-ța Traian – P-ța Badea Cârțan – Muzeul de tramvaie Corneliu Mikloși.

Participarea la tur este gratuită, în limita locurilor disponibile, în urma unei înscrieri prealabile.

Ora 19.30, Concert Fine, It’s Pink Timișoara

Corner Space

Proiectul Fine, It’s Pink a prins contur în 2013, la Iași, îmbinând armonios elemente de trip-hop și dream-pop în jurul Ioanei Lefter (voce, clapă), o figură centrală puternic expresivă. Încărcat de mister, Fine, it’s Pink se joacă cu sunetele și texturile sonore, se inventează și se metamorfozează pornind de la o emoție, un gând, un gest… rezultând într-un act artistic compact, dar volatil și diafan în același timp. Concertul este susținut în cadrul proiectului Memoriile Cetății și este o formă de exprimare a libertății de care avem parte acum, după 30 de ani de la Revoluție.

Ora 20.00, Concert Dan Byron – Timișoara

Corner Space

Dan Byron, liderul și vocalistul trupei byron, a lansat alături de aceștia până acum 7 albume de studio si 3 DVD-uri live: „Acoustic Drama”, „Live Underground” (filmat în Salina Turda) și „Electric Marching Band”, în care cântă alături de Fanfara Garnizoanei Bistrița și un cor de elevi.

Înainte de byron, Dan a mai activat în câteva formule și formații, cele mai notabile fiind Kumm și Urma. De-a lungul anilor a colaborat cu o mulțime de artiști, printre care Alexandru Andrieș, Nicu Alifantis, Paula Seling, Luiza Zan. Concertul este susținut în cadrul proiectului Memoriile Cetății.

Ora 21.00, Cozy Poetry Night la Memoriile Cetății

Corner Space

Cozy Poetry Night ajunge și la Timișoara! În 14 decembrie, vă dăm întâlnire în cadrul unui nou eveniment Memoriile Cetății. La microfon îi aducem pe Sorin Chiperi, Elena Simion,Octavian Gheorghe, Roxana Maria și Lorena Enache, iar la pupitrul DJ-ului îl avem pe Socez. Cozy Poetry Night este un proiect experiment focusat pe performance-ul poetic.

DUMINICĂ, 15 decembrie

Ora 11.00, Rezistența prin teatru: a fost sau n-a fost? (Dezbatere)

Corner Space

La 30 de ani de la Revoluția din 1989 vă invităm la o conversație despre rolul teatrului în perioada comunistă. Pe 15 decembrie de la ora 11.00 la Corner Space, Str Hector nr. 1 (Bastion, lângă Galeria Calpe) vă așteptăm ca să răspundem împreună la întrebarea Rezistența prin teatru: a fost sau n-a fost? dezbătută de oameni din comunitatea teatrală timișoreană, dar și de simplii spectatori.

Vom viziona o selecție din interviurile realizate în cadrul proiectului Teatrul ca rezistență și în continuare vom dezbate pe această tema într-o discuție înregistrată video, care va fi inclusă în documentarul cu același nume, ce urmează să fie produs în 2021.

Ora 12.00, Lumina Monumentelor – Fântâna Martirilor

Fântâna Martirilor

E 15 decembrie – 30 de ani de când au început protestele (inițial) pașnice de la Timișoara. E scuarul din spatele Grădinii de vară Capitol (azi a Filarmonicii Banatul). E un moment comemorativ marca Teatrul Portabil Timișoara, închinat martirilor Revoluției. Clopotele bat ora 12:00. Începem: mișcare, dans, muzică, invitați speciali, într-o zi ce se-anunță a fi însorită și relativ caldă (așa cum a fost și acea săptămână nebună în decembrie 1989).

Ora 18.00, Lansare: Catalog Memoriile Cetății & Fanzin Revoluții

Corner Space – Bastion Theresia

Echipa Memoriile Cetății se reunește pentru a lansa catalogul proiectului ce s-a desfășurat în perioada 14-20 octombrie în cartierele din Timișoara. Memoriile Cetății, ediția 2019, a fost alcătuită din două componente – intervențiile în spațiul public și arhiva memoriei – ce au avut ca temă comună Revoluția, și modul în care păstrăm în amintiri evenimentele petrecute cu 30 de ani în urmă. Numeroși artiști au intervenit în spațiul public și au celebrat memoria colectivă prin diferite forme artistice, lăsând în cartiere mărturii solide ale spiritului liber. Însă, poate nimic nu unește oamenii așa cum o fac poveștile, acele fire narative construite din evenimente și trăiri reale care puse laolaltă alcătuiesc o istorie comună. Așadar, catalogul va conține și istorisiri autentice, documentate de 3 jurnaliști: Otilia Galescu, Ana Munteanu, Vlad Marko Tollea, sau adunate de la oameni care au răspuns invitației noastre de a povesti liber despre acele gânduri care puteau fi oricând întoarse împotriva lor dacă se materializau.

De asemenea, culegem roadele colaborării The Secret Garden și lansăm fanzinul care a provocat artiști din toate domeniile să reinterpreteze perioada post-decembristă. În timp ce răsfoim paginile cu povești vizuale și scrise, ne bucurăm și de muzica celor de la Dubase și Brum.

Ora 19.00, Teatrul ca Rezistență. Kit de supraviețuire în comunism

Stația Piața Libertății [1, 2, 5, 6]

Tu ce obiecte ai lua cu tine dacă te-ai întoarce în timp cu 30 de ani? La ce crezi că nu ai putea renunța cu nici un preț într-o situație limită, ba chiar periculoasă și/sau fără ieșire?

Expoziția performativă Kit de supraviețuire în comunism aduce în fața publicului o serie de obiecte de strictă necesitate pentru oamenii care locuiau în România, mai exact în Timișoara, înainte de 1989. Vă spune în plus povestea acestor obiecte și vă explică cum și-au schimbat ele utilizarea după decembrie 1989. Expoziția va avea loc într-un tramvai în mișcare, care va circula prin Timișoara pe un traseu prestabilit în perioada 15 – 21 decembrie (cu excepția zilei de 16 decembrie). Tramvaiul va pleca în fiecare zi de la ora 19.00 din Piața Libertății.

Comentarii

comentarii