Acasă Economic Evoluția pieței asigurărilor în anul 2017

Evoluția pieței asigurărilor în anul 2017

DISTRIBUIȚI

Piața asigurărilor din România a continuat și în anul 2017 tendința de creștere. Societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF au subscris prime brute în valoare de 9,7 miliarde lei, cu 3,5% mai mult comparativ cu anul precedent.

O schimbare în tendințele manifestate pe parcursul anilor anteriori este consolidarea segmentului de asigurări de viață, care a înregistrat anul trecut o apreciere semnificativă, de 21% comparativ cu anul 2016. Dacă în perioada 2012 – 2014 activitatea de asigurări de viață era în scădere din punct de vedere al volumului de prime brute subscrise, începând cu anul 2015 acest segment și-a reluat creșterea, iar în 2017 evoluția sectorului de asigurări s-a datorat segmentului asigurărilor de viață.

Prime Brute Subscrise (PBS)

Asigurări generale (AG)

Primele brute subscrise (PBS) aferente asigurărilor generale (AG) s-au ridicat, anul trecut, la valoarea de circa 7,7 miliarde lei. Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurări generale, cele mai mari ponderi le dețin clasele A10 – Răspundere civilă pentru utilizarea vehiculelor auto terestre, A3 – Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant, A8 – Incendiu și calamități naturale (pentru alte bunuri decât cele asigurabile în clasele A3 – A7).

În anul 2017, ponderea acestor trei clase a fost de 88% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale:

  • A10 – Răspundere civilă pentru utilizarea vehiculelor auto terestre, cu un volum al primelor brute subscrise de 3,82 miliarde lei, reprezentând 50% din totalul subscrierilor pentru asigurări generale;
  • A3 – Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant, cu un volum al primelor brute subscrise de 1,89 miliarde lei, reprezentând 25% din totalul subscrierilor pentru asigurări generale, a înregistrat în anul 2017 o creștere cu 8% față de 2016;
  • A8 – Incendiu și calamități naturale (pentru alte bunuri decât cele asigurabile în clasele A3 – A7), cu un volum al primelor brute subscrise de circa un miliard de lei, reprezentând 13% din totalul subscrierilor pentru asigurări generale.

Asigurări de viață (AV)

Primele brute subscrise de către societățile de asigurări de viață au înregistrat o creștere de 21% în anul 2017 comparativ cu anul precedent, atingând valoarea de circa 2,02 miliarde lei.

Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurări de viață, cele mai mari ponderi le dețin clasele C1 – Asigurări de viață, anuități și asigurări de viață suplimentare și respectiv C3 – Asigurări de viață și anuități, legate de fonduri de investiții și care împreună cumulează 96% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări de viață.

Indemnizații brute plătite (IBP)

În anul 2017, societățile de asigurare au raportat indemnizații brute plătite (excluzând maturități și răscumpărări parțiale și totale), cumulat pentru cele două categorii de asigurări, în sumă de 4,21 miliarde lei, astfel:

  • 4,05 miliarde lei sunt aferente contractelor de asigurări generale (96%), înregistrând o creștere cu 12,6% față de perioada similară a anului 2016 (3,6 miliarde lei);
  • 158,4 milioane lei sunt sume plătite pentru indemnizații brute, aferente asigurărilor de viață, înregistrând o creștere cu circa 2,8% comparativ cu anul 2016 (154,06 milioane lei).

Solvabilitate II

Conform Solvabilitate II, cerințele de capital pentru societățile de asigurare sunt mai ridicate, fiind bazate efectiv pe riscurile asumate de acestea (atât din perspectivă investițională, cât și din cea a subscrierilor).

Fondurile proprii eligibile să acopere cerința de capital de solvabilitate se aflau la finalul anului 2017 la o valoare de 5,15 miliarde lei, în creștere cu 12% comparativ cu anul 2016.

Ratele SCR (Solvency Capital Requirement) și MCR (Minimum Capital Requirement) la nivelul pieței au fost supraunitare la sfârșitul anului 2017, pentru prima dată după implementarea cerințelor regimului Solvabilitate II. De asemenea, atât rata SCR, cât și rata MCR la nivelul pieței au înregistrat creșteri la sfârșitul lui 2017 comparativ cu finele anului 2016. Rata SCR la nivelul pieței a înregistrat o creștere cu 6%, iar rata MCR la nivelul pieței a înregistrat o creștere cu 12%.

Piața RCA

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în anul 2017 a atins valoarea de 3,7 miliarde lei, restul până la totalul clasei A10 (3,82 miliarde lei) reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuș și asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor.

Rata combinată calculată pentru clasa A10 (RCA) a fost în 2017 de 99,46%.

Sucursale

Sucursalele au cumulat în anul 2017 prime brute subscrise în valoare de 755,6 milioane lei, în creștere cu 12% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Brokerii de asigurare

În urma centralizării raportărilor transmise de brokerii de asigurare și/sau reasigurare, la data de 31.12.2017, valoarea primelor intermediate pentru asigurările generale și asigurările de viață era de 6,15 miliarde de lei, în scădere cu 0,86% față de aceeași perioadă a anului 2016.

În anul 2017, brokerii de asigurare și/sau reasigurare au intermediat 63,41% din volumul total al primelor brute subscrise de asigurători pentru cele două categorii de asigurare (9,7 miliarde lei), ceea ce reprezintă o scădere cu 2,77 puncte procentuale față de gradul de intermediere înregistrat în perioada similară a anului 2016.

Raportul exhaustiv cu privire la evoluţia pieţei asigurărilor în anul 2017 poate fi consultat AICI.

 

Comentarii

comentarii