Acasă Economic Excelența în afaceri, premiată la Topul Firmelor din Județul Timiș, pentru anul...

Excelența în afaceri, premiată la Topul Firmelor din Județul Timiș, pentru anul 2021

DISTRIBUIȚI

În data de 04 noiembrie 2022, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat, la Centrul Regional de Afaceri, cea de-a XXIX-a ediție a Galei Excelenței în Afaceri – Topul Firmelor din Județul Timiș, eveniment devenit unul de referință în vestul țării, cartea de vizită a succesului și performanței în afaceri.

Clasamentul Topului Firmelor din Județul Timiș reunește firmele care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, din cele care au depus bilanţul contabil pentru exerciţiul financiar trecut. Pe anul trecut, 1.853 firme s-au clasat pe locurile I, II şi III, iar 151 de companii care timp de 10 ani consecutiv s-au clasat pe unul din primele trei locuri în Top, au fost distinse cu Trofeul de Excelență.

În deschiderea ceremoniei de premiere, au vorbit Florica Chiriță, președintele CCIA Timiș, Ioan Sălăjan I.P.S. Mitropolitul Banatului, Sorin Grindeanu, vicepremierul României, Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Ritivoiu, prefectul județului Timiș și Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

„Această gală stă sub semnul culorilor alb și negru. Am trăit o perioadă grea, dar privim spre viitor cu lumină și speranță. Topul din această seară este dedicat dumneavoastră celor care ați reușit să vă reinventați, celor care ați reușit să  faceți ca provocările să devină oportunități.

Sigur că economia județului Timiș ocupă un loc important la nivel național și asta mă obligă să spun câteva date: valoarea cifrei de afaceri pentru anul 2021, prin firmele care și-au depus bilanțul, a fost de 16,5 miliarde euro. Din această cifră, 68% au realizat firmele clasate pe locurile I,II și III, iar numărul salariaților din aceste companii, reprezintă 71% din totalul angajaților județului Timiș. PIB-ul pentru anul 2021 a fost de 11,2 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că reprezintă jumătate din PIB -ul regiunii de vest.

Dacă ne raportăm la 1 ianuarie -30 iunie 2022, județul Timiș se clasează pe locul doi după valoarea exporturilor ce înseamnă 4,05 miliarde euro, după numărul de autorizații în construiții pentru clădiri rezidențiale – 1.676, locul trei după valoarea importurilor – 3,95 miliarde euro, după valoarea capitalului străin investit în județul Timiș – 1,02 miliarde euro, iar după numărul societăților comerciale cu investiție străină  – 7.684. După numărul salariaților avem în județul Timiș 216.452 salariați care vin din firmele ce și-au depus bilanțul pe anul 2021, și tot locul trei privind salariul mediu mediu brut care este de 7216.

Vedem aici o creștere ușoară a exporturilor, iar acest lucru ne clasează pe unul din locurile importante, fiind printre putinele județe care au balanță comercială pozitivă. Și așa cum îmi place să spun: Succesul se ascunde în ambiția de a nu renunța!”, a spus Florica Chiriță, președinte CCIA Timiș.

„Am învățat în anii aceștia de când îmi duc activitatea la București că este bine să faci lucrurile atunci când ești în anumite poziții, fiindcă  altfel ar putea să vină alții după tine și să nu-i mai intereseze aceste lucruri din zona din care provii tu.

 Eu cred că în acești 33 de ani de la Revoluție, Timișoara a reușit să rămână acolo în top dintr-un motiv simplu: datorită mediului universitar, datorită ceea ce înseamnă toată viața socială din Timișoara, dar în primul rând, datorită mediului de afaceri. Vă lansez o provocare pentru că eu cred că de prea puține ori administrațiile locale sau centrale au făcut față la dinamismul mediului de afaceri din Timiș. De prea multe ori în acești 32,33 de ani de după Revoluție, orașul a tras după el administrațiile locale, nu invers. Este cazul să închidem acest capitol, este cazul să închidem și un alt capitol – să ne victimizăm.

De multe ori în acești ani am auzit următoarea frază: noi suntem extraordinari, dar ne pun piedici cei de la București. Dar de ce cei de la București nu pun piedici celor de la Cluj, celor de la Brașov, de ce nu pun piedici și la Oradea? Nu cumva această retorică a a ascuns incompetența anumitor administrații locale din anii trecuți și a fost cea mai simplă explicație? Haideți să ieșim din aceste paradigme, din aceste limite pe care ni le-am autoimpus! Să știți că Bucureștiul nu are treabă că ești de la Cluj sau de la Timișoara. Dacă ar putea ar ține totul pentru ei. Așa că depinde de noi și de dumneavoastră, mediul de afaceri cel care ați ținut acest oraș, acest județ să puneți presiune pe noi, pe oamenii politici să ne ridicăm la nivelul dumneavoastră! ”, a spus vicepremierul Sorin Grindeanu.

În cadrul ceremoniei, Opera Națională Română Timișoara a fost premiată cu Trofeul ARS GRATIA ARTIS, conferit în calitate de promotor al excelenței artistice și valorilor lirice universale. Trofeul de Excelență ACADEMICA a onorat locul pe care cele patru universități de stat timișene le dețin în elita învățământului românesc și realizările de excepție care le mențin ca actori vizibili și de impact în aria academică europeană.

Au fost, de asemenea, acordate Trofeul de Excelență pentru Responsabilitate Socială, Trofeul de Excelență în Afaceri, Trofeul de Excelență pentru Export, Trofeul de Excelență pentru Internaționalizarea Afacerii, Trofeul de Excelență pentru Dinamism și Inovație, Trofeul de Excelență în Retail.

Comentarii

comentarii