Acasă Administraţie Popoviciu, Sămărtinean şi Ostaficiuc, încolonaţi la DNA

Popoviciu, Sămărtinean şi Ostaficiuc, încolonaţi la DNA

DISTRIBUIȚI

popoviciu 88905200

UPDATE: Liderii PDL au plecat acasă după audierile de la DNA, dar sunt urmăriți penal

Deputatul Alin Popoviciu, vicepreşedinte PDL responsabil pe regiunea de vest, se află la această oră la DNA. Tot astăzi, la DNA va ajunge şi deputatul PDL Cornel Sămărtinean, alături de Constantin Ostaficiuc, preşedintele PDL Timiş.

Potrivit surselor noastre, deputatul este audiat în probleme ce ţin de aeroportul “Traian Vuia” din Timişoara. Pe vremea când Sămărtinean era şef la aeroport, spaţiile comerciale din incinta aeroportului au fost închiriate către o firmă a vărului lui Popoviciu, la preţuri mult mai faţă de precedentele chirii. Pe aceeaşi temă ar urma să fie chemat la DNA şi Constantin Ostaficiuc, preşedintele PDL Timiş, fost preşedinte al CJ Timiş.

Conform unor surse judiciare, cei trei sunt audiați într-un dosar mai vechi, legat de Aeroportul Internațional Traian Vuia Timișoara, în care ar fi vorba despre închirieri de spații comerciale în incinta instituției aeroportuare, de patru ori sub prețul real al pieței, în perioada în care director al Aeroportului era Cornel Sămărtinean. Ostaficiuc și Popoviciu sunt cercetați penal pentru instigare la abuz în serviciu, iar Sămărtinean pentru abuz în serviciu, mai susțin sursele citate. După câteva ore, Alin Popoviciu și Cornel Sămărtinean au părăsit sediul DNA fără să facă nicio declarație, Constantin Ostaficiuc rămânând în continuare în audieri.

samartineanUPDATE 1 :

Sămărtinean este acuzat că ar fi închiriat, în vremea când era director la Aeroport sub preţul pieţei mai multe spaţii comerciale, printre care şi barul „El Pablo”, din incinta aeroportului, către vărul lui Alin Popoviciu, Cristian Iga. „Incredibil cum sunt interpretate lucrurile şi faptul că s-au adus bani la aeroport este prezentat acum ca un lucru negativ. Este vorba despre o scoatere din context”, ne-a spus deputatul PDL de Timiş, Cornel Sămărtinean.
Alin Popoviciu nu a putut fi contactat, în timp ce Constantin Ostaficiuc, liderul PDL Timiş ne-a urat doar „o zi bună”. În iunie 2013, Alin Popoviciu a comentat acid când a fost întrebat despre barul „El Pablo”. „Nu este barul meu, nu mă interesează şi nu ştiu ce se întâmplă acolo. Punct. Nu este afacerea mea, nu a fost niciodată şi chiar nu mă interesează. Nu am absolut nicio legătură. Nu este al meu, nu a fost şi nu va fi niciodată. Am o grămadă de veri şi o grămadă de neamuri, care fiecare este cu business-urile lor. Nu mă interesează ce business-uri fac. Am fost o dată sau de două ori în barul ăla. Eu mă duc sus, acolo unde stăm noi, chiar nu mă interesează. Fiecare e cu viaţa lui, cu afacerile lui, sunt majori şi fac ce vor”, ne declara în iunie 2013 deputatul PDL, Alin Popoviciu. Cei trei au fost audiaţi şi lăsaţi să plece acasă.
DNA ţine la secret cazul. Cei de la DNA Timişoara susţin că nimeni în afară de Bucureşti nu poate da detalii despre caz, în timp ce cei de la DNA Bucureşti susţin că habar nu au nimic despre caz. Secretomania vine de la locţiitorul purtătorului de cuvânt al DNA, Adrian Diaconu. „Nu îmi spune nimic aceste nume. Puteţi să faceţi o solictare şi noi vă vom răspunde, în momentul de faţă nu am auzit despre aşa ceva”, a spus Diaconu.

UPDATE 2: Liderii PDL au plecat acasă după audierile de la DNA, dar sunt urmăriți penal

Liderii PDL Timiș, Constantin Ostaficiuc (președinte de filială) și deputații Cornel Sămărtinean și Alin Popoviciu, au plecat acasă după ce au fost audiați, vineri, de procurorii DNA Timișoara în dosarul ‘Aeroportul’ și li s-au adus la cunoștință faptele pentru care sunt urmăriți penal. Cornel Sămărtinean, director al aeroportului timișorean la data săvârșirii faptelor, este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale) și conflict de interese, iar Alin Popoviciu și Constantin Ostaficiuc (președinte al Consiliului Județean la data respectivă), administratori în fapt ai unor societăți comerciale, sunt acuzați de instigare la abuz în serviciu. Prin activitățile infracționale derulate s-a creat aeroportului un prejudiciu de aproape 240.000 de lei.
Ancheta a fost extinsă vineri și asupra altor trei persoane, respectiv, Florin Mezin (director comercial al Aeroportului Internațional ‘Traian Vuia’ Timișoara la data faptelor), în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale) și participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (zece acte materiale), alături de Penescu Tiberiu George și Lucian Blaga, administratori ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de mărturie mincinoasă.
Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că funcționari din cadrul Aeroportului Internațional ‘Traian Vuia’ Timișoara, în exercitarea atributelor de serviciu au luat decizia și au acționat concordant pentru obținerea de foloase nelegale de către o societate comercială, consecutiv prejudicierii bugetului unității în interesul căreia trebuiau să acționeze. Astfel, suspecții Sămărtinean și Mezin au participat la luarea deciziei și apoi au aprobat toate fazele unei proceduri frauduloase de selectare a unui agent economic care să închirieze spații aflate în incinta aeroportului. Societatea comercială favorizată era controlată, în fapt, de către suspecții Popoviciu Alin și Constantin Ostaficiuc, persoane cu care Sămărtinean s-a aflat în raporturi comerciale, fiind chiar asociat în cadrul unei alte firme cu primul dintre cei doi suspecți.
Concret, suspecții Popoviciu și Ostaficiuc, în scopul obținerii de beneficii materiale în cuantum de aproximativ 4.000 euro/lună, l-au determinat pe fostul director al aeroportului să declanșeze procedura de închiriere a spațiilor comerciale din incinta aeroportului’, arată procurorii DNA Timișoara. Procedura viza impunerea pentru foștii chiriași a unor condiții care să-i determine să renunțe la închirierea pe mai departe a acelor spații și astfel, inclusiv prin vicierea procedurii de organizare a licitației, spațiile comerciale urmau să fie preluate de firma controlată prin interpuși de către cei doi suspecți. De asemenea, această societate comercială urma să plătească o chirie mult diminuată față de foștii chiriași și față de plafonul minim stabilit de Consiliul de Administrație al aeroportului. Mezin, fiind desemnat președinte al celor două comisii de organizare a licitațiilor pentru închirierea spațiilor comerciale din incinta aeroportului, a conceput și dispus unui alt funcționar, ce nu cunoștea adevărata stare de fapt, redactarea unor acte ce reflectau în mod nereal respectarea procedurilor legale. Scopul urmărit de acesta a fost ca în eventualitatea unui control ulterior să nu se mai poată constata că cele două licitații din anul 2010 au fost denaturate, în sensul asigurării adjudecării contractelor de închiriere de către firma controlată de Popoviciu și Ostaficiuc. Penescu și Blaga au făcut afirmații mincinoase în legătură cu împrejurările în care au transmis oferte de participare la licitația de închiriere a spațiilor, aceștia ascunzând motivul real al simulacrului de ofertare făcut, respectiv crearea aparențelor unei proceduri deschise, transparente și competitive. În realitate, a fost favorizată firma controlată de Popoviciu și Ostaficiuc. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Comentarii

comentarii