Acasă Actualitate “Excrocii, mafioţii şi speculanţii au blocat piaţa cerealelor, în Timiş!

“Excrocii, mafioţii şi speculanţii au blocat piaţa cerealelor, în Timiş!

DISTRIBUIȚI

“Sunt şmecheri care oferă 0,42 –0,45 lei pe kilogramul de grâu. Un preţ foarte mic care va aduce falimentul pentru mulţi fermieri timişeni”, a declarat Nicolae Oprea (foto), secretarul executiv al APCPT Timiş.
Nicolae OpreaDacă până nu demult agricultorii timişeni se plângeau că seceta le va distruge culturile, iată că ploile care nu au mai încetat de 10 zile au dat peste cap recoltarea cerealelor, iar grâul poate fi compromis, fiindcă a ajuns să încolţească în spic, din cauza umezelii. Asociaţia Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice (APCPT) Timiş îndeamnă fermierii să utilizeze orice fereastră de vreme bună pentru seceriş, cu atât mai mult cu cât meteorologii anunţă vreme instabilă, în continuare. “În unele zone, boabele de grâu au început să încolţească în spic, deoarece de 10 zile nu s-a mai recoltat în Timiş, din cauza ploilor”, a declarat Nicolae Oprea, secretarul executiv al APCPT Timiş. Asociaţia atrage atenţia agricultorilor să fie foarte atenţi cu valorificarea grâului, fiindcă satele sunt bântuite de bişniţarii de cereale. Cumpără la preţuri mici de la ţărani şi vând la preţuri mari la procesatori şi la depozitari. Grav este că orzul se cumpără foarte ieftin (0,35 lei) de către procesatori, iar de orzoaică nu întreabă nimeni.
Singura care are succes de piaţă este rapiţa, la această oră. “Sunt şmecheri care oferă 0,42 –0,45 lei pe kilogramul de grâu. Un preţ foarte mic care va aduce falimentul pentru mulţi fermieri timişeni, de aceea APCPT Timiş îi îndeamnă pe fermieri să fie solidari şi să nu vândă grâul la preţuri de nimic. Excrocii, mafioţii şi speculanţii de cereale au blocat piaţa.
Nu trebuie să îi lăsăm”, a spus Oprea. Asociaţia a impus un nivel minim de 130 de euro tona, la grâu, adică 0,55 lei, dar chiar la acest preţ agricultorii nu pot obţine profit sau este foarte mic. Producătorii agricoli sunt îndemnaţi să nu dea cerealele fără bani gheaţă şi să verifice la bancă atunci când dau grâul pe ordin de plată, fiindcă pot lua ţepe şi să nu îşi mai recupereze banii niciodată.
Chestiunea este că piaţa cerealelor pare a fi blocată, datorită lipsei banilor, astfel că şi pe piaţa neagră merge foarte greu.

Comentarii

comentarii