Acasă Actualitate “Există semne de întrebare”

“Există semne de întrebare”

DISTRIBUIȚI

Pentru deponeul ecologic de la Ghizela s-au cumpărat deja 30 de caiete de sarcini
Spune consilierul judeţean PNŢCD Viorel Sasca

Viorel SascaPovestea deponeului e una lungă şi e departe de a se sfârşi. Deponeul ecologic de la Ghizela este în faza în care se cumpără caietele de sarcini. Constructorii se înghesuie să cumpere acest caiet de sarcini, până în momentul de faţă fiind achiziţionate 30 de astfel de caiete. În plenul Consiliului Judeţean Timiş desfăşurat marţi 30 iunie, consilierul judeţean PNŢCD Viorel Sasca a ridicat câteva semne de întrebare cu privire la modul cum se va desfăşura licitaţia care va desemna constructorul acestui deponeu şi cum s-a anulat licitaţia precedentă, pentru că asta nu e prima… „Din păcate sunt întârzieri care nu sunt din vina noastră. Există semne de întrebare. Cum s-a ajuns în situaţia să fim nevoiţi să facem un proiect presaţi de timp? Cum s-a ajuns să se anuleze licitaţia?
Sunt întrebări la care trebuie să răspundem fiindcă altfel responsabilitatea a căzut pe capul nostru”, a spus Viorel Sasca în plen. „Decizia este de a merge pe Fidic galben (o formă de contract n.r.). Pe fişele tehnice prezentate de noi în caietul de sarcini fiecare proiectant vine cu cantităţile pe care şi le asumă.
Vom avea proiectele finalizate şi asumate de către fiecare proiectant. Nu a fost vina noastră că am anulat prima licitaţie. Niciuna dintre ofertele pe  care le-am avut la momentul respectiv nu au fost conforme cu legislaţia. Nu caietul de sarcini. Nu am vrut să ne asumăm o astfel de iresponsabilitate de a desemna un câştigător pentru că era în afara legii”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Timiş Constantin Ostaficiuc.

Traseele gunoiului şi graficul de transport

Ostaficiuc spune că a iniţiat împreună cu Crăciunescu şi Borha (vicepreşedinţii consiliului judeţean) o acţiune la nivelul tuturor primăriilor. Mai precis, au avut discuţii cu toate primăriile din judeţ cu primarii în a căror localităţi  unde mai funcţionează depozite de deşeuri. „S-au făcut trasee. Au fost colegi de-ai noştri din consiliul judeţean în teritoriu în tot judeţul. Li s-au dat şi proiectele după modalităţile după care să facă închiderea.
De mâine încolo reluăm ceea ce am finalizat săptămâna trecută. În 15 iulie toate depozitele din judeţul Timiş care sunt neconforme vor fi închise. Toată lumea ştia de acest lucru de vreo doi ani de zile. S-a mers întotdeauna pe ideea românească că poate… poate nu se întâmplă. Uite că se întâmplă. Am discutat cu toţi primarii. Îi ajutăm unde putem să îi ajutăm. Condiţii de acces mai bune către deponiile unde se pot depozita temporar aceste deşeuri. Începând cu 10 iulie să nu mai avem nici un depozit de deşeuri rămas neacoperit”, mai spune Ostaficiuc. Cu primarii din zonele respective s-au stabilit locaţiile de depozitare pentru fiecare localitate în parte.” Am cerut să se facă şi grafic de transport pentru a nu se crea aglomeraţie”, a mai spus Ostaficiuc. Gunoiul se va duce însă şi în judeţe vecine Timişului.

“Cei care fac oferta îşi asumă responsabilitatea”

Sasca a analizat în aceeaşi şedinţă de plen criteriile pe care trebuie să le îndeplinească firma ce va construi deponeul ecologic de la Ghizela legate de procedura de licitaţie. „Această procedură creează o problemă, poate greşesc eu. Văd că în criterii 70 la sută reprezintă preţul cel mai scăzut. Nu este nici un criteriu de competenţă tehnică, intră doar ca şi criteriu de calificare.
Poate să apară următoarea situaţie – vine o firmă calificată, nu mai poţi să îi contrapui documentaţia tehnică, câştigă licitaţia, după care descoperă tot felul de probleme suplimentare după care cere majorare de costuri. Sper că nu se va întâmpla”, spune Sasca. „La calificare sunt trecute criteriul de competenţă – experienţă, cash flow,  toate trecute în calificare. Sunt sume care nu permit să vină orice SRL de pe stradă pentru a participa la această licitaţie.
Poate ar fi corect ca aceste societăţi să poată participa, nu numai trusturile foarte mari internaţionale, ci să participe şi firmele româneşti chiar din judeţul Timiş. Cei care fac oferta îşi asumă responsabilitatea. El îşi asumă întreaga realizare a conceptului respectiv.
Ofertantul îşi asumă responsabilitatea, pe suma şi cantităţile pe care le realizează”, mai spune Ostaficiuc.

Comentarii

comentarii