Acasă Administraţie Există pericolul ca înghețul să afecteze alimentația cu apă a Timișoarei? Explicația...

Există pericolul ca înghețul să afecteze alimentația cu apă a Timișoarei? Explicația ABAB Timișoara

DISTRIBUIȚI

Joi 13 ianuarie, dimineața, au fost înregistrate temperaturi scăzute în zona de câmpie a județului Timiș (-16.1 °C la Jimbolia și -15 °C la Cenei).

Prin urmare, în bazinele hidrografice Timiș, Bârzava și Bega Veche – pe cursurile de apă Timiș, Șurgani, Tău, Fizeș și Bega Veche, sunt semnalate  fenomene de iarnă, cu precădere gheață la maluri, la stațiile hidrometrice: Brod, Chevereș, Soceni, Tirol și Beregsău.

În judetul Caraș-Severin, s-a semnalat gheață la mal pe râul Nera, la stația hidrometrică Pătaș.

Pe râul Moravița la stația hidrometrică Șemlacu Mare, se înregistra azi dimineață pod de gheață compact, iar la stația hidrometrică Moravița era semnalat pod de gheață cu ochiuri. Și pe râul Bega Veche, la stațiile hidrometrice Pișchia și Cenei avem poduri de gheață.

În mai multe zone de câmpie avem până la 6 cm stratul de zăpadă (la Banloc), iar la deal avem până la 10 cm stratul de zăpadă (la Oravița).

Gheața la mal este unul dintre numeroasele formațiuni de îngheț care se instalează pe ape odată cu venirea iernii, când temperaturile scad sub 0 grade Celsius.

Specialiștii ABAB, de la stațiile hidrologice monitorizează în special aceste fenomene de iarnă, deoarece ele au impact direct asupra scurgerii apei. În acest moment, debitele de apă sunt în general în staționare și în scădere ușoară.

Specialiștii ABA Banat asigură funcționarea eficientă a construcțiilor hidrotehnice în sezonul rece prin aplicarea măsurilor specifice și îndepărtarea obstacolelor care ar putea provoca îngrămădiri de sloiuri (zăpoare) pe anumite cursuri, pentru a putea asigura alimentarea cu apă în condiţii normale a tuturor beneficiarilor -a explicat Sorina Neaga, ABAB Timișoara, joi 13 ianuarie 2022.

 

 

Comentarii

comentarii