Acasă Actualitate Există posibilitatea că vaccinul anti-COVID să determine apariția unui cancer în viitor?...

Există posibilitatea că vaccinul anti-COVID să determine apariția unui cancer în viitor? Răspunsul specialiștilor!

DISTRIBUIȚI

Spitalul Victor Babeș Timișoara prezintă, luni 8 februarie, altă listă de întrebări și răspunsuri oferite de Ministerul Sănătății în ceea ce privește vaccinarea anti-Covid 19, pentru buna informare a cetățenilor. Acestea se adaugă celorlalte 29, prezentate săptămânile trecute.

30) Cum pot identifica faptul că un pacient a trecut de faza acută a bolii și este pregătită pentru vaccinare?

Remiterea simptomatologiei inițiale, cât și a sindromului inflamator biologic (dacă a existat la momentul inițial), sunt semne care pot indică depășirea fazei acute a infecției.

31) După cât timp post-vaccinare se poate face titrare cantitativă a anticorpilor anti SARS CoV-2 pentru a ști dacă vaccinul a fost eficient?

Deși nu este necesară titrarea anticorpilor poate fi efectuată la minimum o săptămână după a două doză de vaccin. Trebuie ținut cont de faptul că doar testarea anticorpilor anti-Spike este relevantă pentru evaluarea răspunsului la vaccinare, anticorpii anti-NC putând fi folosiți în continuare pentru a determina infecția anterioară cu SARS-CoV-2.

32) Există posibilitatea că pacienți să nu dezvolte anticorpi în urmă vaccinării ?

Pacienții cu imunodeficiențe sau imunosupresie severă cauzată de o boală sau de tratament ar putea prezența un răspuns diminuat la vaccinare, mergând până la absența totală a răspunsului în anticorpi. Nu există contraindicații în privința vaccinării acestor pacienți.

33) Exista posibilitatea că vaccinul să determine apariția unui cancer în viitor ?

Nu. Vaccinarea nu poate determina apariția unei neoplazii. Moleculele de ARNm exista în mod normal în corpul nostru, ele sunt prezente încă de la naștere și sunt implicate în producția de proteine necesare formarii țesuturilor și organelor. Pe scurt, ARN-urile mesager pe care le avem în mod normal în organism sunt indispensabile formarii noastre și diferențierii țesuturilor din care suntem alcătuiți. ARN-ul mesager conținut de vaccin nu poate interfera cu ADN-ul uman astfel încât să determine apariția unor neoplazii.

34) Vaccinul poate afecta fertilitatea?

În studiile efectuate pe model animal, cu administrarea repetata a vaccinului înainte de fertilizare și în timpul perioadei gestaționale nu au fost identificate efecte asupra fertilității, gestației, dezvoltării embrio-fetale și a dezvoltării post partum pâna în perioada de ablactare.

Comentarii

comentarii