Acasă Actualitate Există riscul de a fi încălcat dreptul de circulație liberă, prin aprobarea...

Există riscul de a fi încălcat dreptul de circulație liberă, prin aprobarea certificatului de vaccinat anti-COVID?

644
DISTRIBUIȚI

Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a anunţat lansarea unui permis de călătorie la finalul lunii martie,  punând în funcţiune un sistem digital pentru rezultatele testelor şi certificatele de vaccinare pentru călătoriile aeriene.

În acest context, eurodeputata umanistă, Maria Grapini din Timișoara, a adresat Comisiei Europene mai multe întrebări cu solicitare de răspuns scris pe tema riscului de încălcare a dreptului la libera circulație al cetățenilor europeni.

De asemenea, eurodeputata a mai atras atenția că instituirea acestor paşapoarte de vaccinare se loveşte de reticența mai multor state membre ale Uniunii Europene, care avertizează că apar discriminări privind libertățile fundamentale ale cetățenilor nevaccinați în contextul introducerii acestui dispozitiv.

Dacă anumite persoane nu au acces la aceste teste sau vaccinuri contra Covid-19 sau nu pot să le plătească, a tras un semnal de alarmă europarlamentarul umanist, nu-şi vor putea dovedi statutul sanitar şi, astfel, libertăţile lor vor fi restrânse.

În aceste condiții, europarlamentarul timișorean a adresat următoarele întrebări, pe marginea acestui subiect care naște încă serioase controverse, Comisiei Europene:

Care este poziția Comisiei asupra propunerii de a se călători doar pe baza certificatelor de vaccinare?  Ce consideră Comisia că ar trebui să facă cu privire la decizia Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni de a condiționa călătoriile cetățenilor europeni, având în vedere că nu putem da mai multe drepturi unora care au fost vaccinați decât altora care nu sunt încă vaccinați pentru că nu au acces, din diverse motive, la vaccin?

Nu consideră Comisia că această condiționare a celor de la IATA, prin introducerea certificatelor de vaccinare, duce la constrângerea și încălcarea dreptului la libera circulație al cetățenilor europeni și a drepturilor fundamentale ale omului?

Comentarii

comentarii