Acasă Actualitate Explicații năucitoare ale unui pastor baptist: „Virusul nu a fost luat din...

Explicații năucitoare ale unui pastor baptist: „Virusul nu a fost luat din biserici, ci adus din alte părţi în lăcaşe de cult de către oameni care poate nici nu aparţin acelei comunităţi, ci vin în vizită”

2363
DISTRIBUIȚI

În încercarea de a nega implicarea comunității baptiste în răspândirea infecției cu coronavirus, pastorul Ionel Tuţac, fost preşedinte al Comunităţii Baptiste Timişoara, face apel la precauţie odată cu apariţia a tot mai multe focare de coronavirus în ţară, în preajma bisericilor.

Chiar dacă în Timiș (Făget și Gottlob) și Hunedoara au apărut focare de infecție în bisericile baptiste și penticostale, pastorul Bisericii Baptiste ,,Harul” din Lugoj spune că este deplasat să se afirme că majoritatea cazurilor de infectare cu noul virus pornesc din biserici. Argumentele sale, cum că în diferite companii şi instituţii unde au izbucnit adevărate focare, nu exclude gravele probleme cu nerespectarea legii la evenimentele religioase.

,,Fără îndoială că bisericile reprezintă comunităţi în care se adună mulți oameni. Din punctul meu de vedere se exagerează când se spune că majoritatea cazurilor pornesc din biserici. Lugojul este un caz concret, unde la compania Hella sau la pompieri au pornit cazuri de genul acesta. Apoi putem continua cu Făgetul sau cu Gottlobul. Cred că trebuie să fim precauţi, să insistăm cât mai mult pe respectarea regulilor, să-i informăm cât mai mult pe oameni, să le readucem aminte de riscul care există. În biserica în care slujesc am respectat încă de început regulile destul de strict”, a declarat Ionel Tuţac pentru Express de Banat.

Pastorul a venit şi cu o altă ipoteză, de data aceasta năucitoare. Tuţac spune că de cele mai multe ori virusul nu a fost luat din biserici, ci adus din alte părţi în lăcaşe de cult de către oameni care poate nici nu aparţin acelei comunităţi, ci vin în vizită.

„În biserici, indiferent de confesiune, vin şi oameni care nu sunt neapărat parte a acelor comunităţi. Sunt unii care vin în vizită, alţii din curiozitate şi e posibil, dacă sunt infectaţi, să răspândească mai departe. Din ce am stat de vorbă cu alţi colegi, virusul nu a fost luat din biserică, ci din alte părţi şi adus în biserică. Deci nu lăcaşul de cult a fost locul în care a apărut virusul, ci a fost adus din altă parte”, a mai spus pastorul Bisericii Baptiste ,,Harul” din Lugoj.

Pastorul Ionel Tuţac nu este de acord nici cu acțiunile de prevenire și impune a legii în biserici şi dă exemplu concret Biserica Betel din Timişoara, care ar fi fost asaltată de poliţişti şi jandarmi ”în mod nejustificat”.

,,Biserica Betel din Timişoara a cerut de la Primărie un teren undeva afară. S-au respectat toate regulile şi au venit aseară Poliţia şi Jandarmeria. S-a confundat un serviciu religios cu o procesiune religioasă. Legea spune că avem dreptul ca biserică să ne închinăm şi afară, respectând regulile. Vorbind cu pastorul de acolo, am înţeles că s-a respectat distanţa de un metru şi jumătate, toţi au purtat mască, inclusiv afară. Dar Poliţia a venit în forţă şi a perturbat tot ceea ce s-a întâmplat acolo, spunând că îi amendează pe toţi, asta în condiţiile în care era un serviciu obişnuit al unei biserici. Din spusele pastorului Bisericii de la Betel a fost un abuz al poliţiei. Până la urmă şi-au cerut scuze, nu au dat niciun fel de amendă. Dar vă daţi seama ca atunci când coboară atâta poliţie şi jandarmerie din maşini oamenii se sperie şi sunt puşi într-o situaţie delicată şi neplăcută”, a conchis Ionel Tuţac, conform Express de Banat.

Problema nu este de unde ajunge virusul în lăcașele de cult, ci faptul că la ceremoniile religioase nu se respectă normele legale pentru combaterea infectărilor, fapt confirmat de zecile de imagini și filmări postate de biserici pe rețelele de socializare.

Poliţiştii din Timişoara au aplicat sâmbătă 146 de amenzi în valoare de peste 35.000 de lei unor persoane care au participat la un botez în localitatea Ghiroda, aflată lângă Timişoara. Organizatorul evenimentului – Biserica Penticostală Poarta Cerului – a fost amendat şi el cu 2.000 de lei.

Conform autorităților, la evenimentul au participat aproximativ 250 de persoane, mult peste limita admisă de 20 de persoane în interior, respectiv 50, dacă petrecerea are loc în exterior.

Comentarii

comentarii