Acasă Actualitate Explicațiile medicului Virgil Musta privind rezultate false la testele COVID: ”Trebuie să...

Explicațiile medicului Virgil Musta privind rezultate false la testele COVID: ”Trebuie să ai experienţă pentru testare”

7038
DISTRIBUIȚI

Epidemia de coronavirus din România a devenit mai greu de controlat şi după ce în spaţiul public au apărut declaraţii potrivit cărora multe din testele de depistare a bolii ar putea da rezultate eronate.

Ambele scenarii sunt periculoase: şi dacă o persoană bolnavă are un test care iese negativ, pentru că poate îmbolnăvi uşor alţi oameni, dar şi dacă cineva care nu are COVID obţine la test un rezultat pozitiv, fals, şi este internat, el se poate îmbolnăvi în spital.

O declaraţie a unui medic, cum că “testele de coronavirus pot da o eroare de 70%”, a făcut înconjurul presei zilele trecute. Doctorul a reacţionat însă şi neagă că ar fi spus aşa ceva.

“Testele de coronavirus au o sensibilizare între 70 şi 95%, în funcţie de fragmentele ARN. Deci testele sunt extrem de precise. Problemele apărute la rezultate ţin de alte motive”, a clarificat dr. Virgil Musta, potrivit adevarul.ro.

În ce priveşte posibilitatea să existe şi rezultate false, medicul a explicat: “Depinde foarte mult dacă aparatul de testare a fost calibrat bine de cel care a recoltat probele. Trebuie să ai experienţă pentru aşa ceva. Deci, în cazul rezultatelor eronate, vorbim de o greşeală de tehnică, în primul rând”, a spus Virgil Musta.

Comentarii

comentarii