Acasă Actualitate Exploatarea pădurilor seculare în Banat: scrisoare deschisă pentru Ministerul Mediului

Exploatarea pădurilor seculare în Banat: scrisoare deschisă pentru Ministerul Mediului

DISTRIBUIȚI

padureÎn 29 ianuarie 2019, organizațiile non-guvernamentale Agent Green, GEC Nera, Euroland Banat și Asociația Speologică Exploratorii au publicat o scrisoare deschisă către Ministerul Mediului și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), în atenția doamnei ministru Grațiela Gavrilescu, respectiv, doamnei președinte Adi Croitoru, cu privire la planul de management al Parcului Național Semenic – Cheile Carașului (PNSCC) și dezinformările făcute de echipa managerială. Aceștia declară că într-un articol publicat în data de 14 decembrie 2018, directorul PNSCC, Nicolae Ifca, este citat ca susținând că la ședința Consiliului Științific din aceași zi, organizațiile de mediu Euroland Banat, GEC Nera și Agent Green au fost invitate la dezbatere, deși niciun oficial al acestor organizațiil non-guvernamentale nu a fost prezent. Se știe că aceste agenții au criticat planul de management încă din iulie 2018, Asociația Speologică Exploratorii trimițând încă începând din 2013 critici scrise, dar nicio invitație nu a fost trimisă pentru a le invita la dezbaterea din 14 decembrie.

ONG-urile îl acuză pe Nicolae Ifca de dezinformare deoarece dezbaterea conținutului planului de management a fost încheiată odată cu depunerea documentelor la Agenția pentru Protecția Mediului în 21 mai 2018. De asemenea, ele sunt dezamăgite de modul în care administrația PNSCC înțelege să coordoneze dezbaterile publice și de felul în care directorul face declarații false care le afectează negativ reputația din dorința de a mușamaliza ilegalitățile și dezastrul din această arie protejată.

Conform datelor, modul în care a fost construit noul plan de management, întocmirea echipei care l-a realizat și politica RNP Romsilva și a administrației PNSCC duc la exploatarea aceste arii protejate. Suprafața zonei de protecție strictă și integrală a scăzut cu peste 5000 de hectare, în noul plan, față de propunerea avizată în anul 2013 de Consiliul Științific și recomandată de Academia Română-filiala Timișoara. Astfel se ajunge să fie protejate mai puțin de 12000 ha, adică 32% din suprafața parcului. Din cauza presiunii venite din partea conducerii parcului și a RNP Romsilva cel puțin trei membri ai Consiliului Științific al PNSCC, dintre care unul fiind și biologul parcului, și-au dat demisia în cursul acestui an. Inclusiv președinții ANANP, Florian Udrea și Răzvan Fazakas, ultimul în data de 3 mai 2018 au înaintat RNP Romsilva o notificare de reziliere a contractului de management pentru încălcarea unor articole din contractul de administrare. Totuși, noua conducere nu a luat în considerare această decizie legală.

Potrivit activității de cercetare a ONG-urilor, Regia Națională a Pădurilor Romsilva este o companie de stat care are ca obiect principal de activitate silvicultura și nu protecția și conservarea, lucru care pare să facă din Parcul Național Semenic-Cheile Carașului un exemplu tragic, dar din ce în ce mai des întâlnit în România. Este un conflict total și abrupt între două principii de management diametral opuse – exploatare pentru profit versus conservare. Scrisoarea se încheie cu solicitarea de reziliere a actualului contract și transferarea atribuțiilor de management către ANANP.

Comentarii

comentarii