Acasă Economic Explorările de gaze şi petrol ale ADX Energy în Timiş se desfășoară...

Explorările de gaze şi petrol ale ADX Energy în Timiş se desfășoară cu succes

DISTRIBUIȚI

sonda

Interviu cu Paul Fink, directorul tehnic al companiei austriaco-australiene ADX Energy şi administrator al filialei din România, ADX Panonia SR

ADX Energy, titularul concesiunii „Parţa” pentru explorarea convenţională a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale din zona Timişoarei, ne oferă un interviu şi relatează despre succesele primelor explorări geologice şi geofizice. Din anii 1960 este cunoscut faptul că în regiunea Timişoara se pot găsi petrol şi gaze naturale, n noiembrie 2012,

ADX Energy, o companie austriaco-australiană listată la bursă, a primit de la statul român concesiunea, însemnând dreptul şi comanda fermă, de a prospecta după petrol şi gaze naturale în această zonă. Contractul a fost semnat de către Parlamentul României şi de către Primul- Ministru – de aceea ADX Energy trebuie să realizeze activităţile de explorare şi prospectare şi investiţiile promise, în caz contrar impunându-se penalizări. ADX Energy nu este implicată în prospectarea după gaze de şist şi a semnat în mod expres că nu va prospecta după gaze de şist. În regiunea concesionată, care se întinde de la Timişoara până în vest către Jimbolia, nu s-a putut confirma până în prezent de către experţi români şi internaţionali, faptul că există potenţial pentru gaze de şist. Dimpotrivă, nu există absolut deloc potenţial de gaze de şist în Banat. Cu metodele de explorare şi prospectare utilizate se urmăreşte exclusiv identificarea zăcămintelor convenţionale de petrol, gaze naturale şi rezerve de apă termală şi nu a gazelor de şist.

Interviu cu Paul Fink, directorul tehnic al companiei austriaco-australiene ADX Energy şi administrator al filialei din România, ADX Panonia SR

Paul Fink, absolvent al Universităţii de minerit din Austria, cu o experienţă îndelungată în domeniu în țări ca Austria, Libia, Tunisia, Italia, Anglia, Australia, Pakistan şi India, este directorul tehnic al companiei austriaco-australiene ADX Energy şi administrator al filialei din România, ADX Panonia SRL cu sediul în Bucureşti, va răspunde astăzi întrebărilor noastre.

Care este părerea dumneavoastră cu privire la tema gazelor de şist?

Nu este cazul nostru. În Banat există un număr ridicat de foraje şi toate rezultatele indică în mod clar, că nu există gaze de şist în această regiune. Banatul este o regiune clasică de petrol cu ceva potenţial de gaze naturale convenţionale. Experţii români cunosc acest fapt de multă vreme şi nu ne putem decât întreba de unde provine afirmaţia privind gazele de şist. Strategia noastră este să găsim cu ajutorul celei mai moderne tehnologii în primul rând petrolul care nu a fost observat în trecut.

Compania dumneavoastră a obţinut concesiunea de la statul român. Ce înseamnă acest lucru?

În primul rând suntem mândri că putem lucra pentru statul român. Avem o sarcină clar definită din partea statului precum şi dreptul de a realiza lucrări de exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale. Ceea ce înseamnă că statul român ne-a dat dreptul de acces atât pe terenuri aparţinând statului cât şi pe cele private cu scopul de a ne desfăşura lucrările de prospectare după petrol şi gaze naturale.

Înseamnă acest lucru, că un proprietar de teren nu poate refuza accesul ADX?

Da, aceasta este situaţia juridică. În caz contrar, ar fi imposibil să ne indeplinim angajamentul față de statul român. La urma urmei nu am primit concesiunea „Parţa“ de explorare degeaba. Legea îl protejează însă şi pe proprietarul de teren, deoarece suntem obligaţi să plătim compensări corespunzătoare pentru perioada scurtă de timp în care intrăm pe teren pentru a efectua măsurători geofizice. În plus, activitatea noastră este legată de îndeplinirea mai multor cerinţe de mediu şi de siguranţă.

Cum se obţine o concesiune?

Statul român a acordat concesiunile de explorare prima dată printr-o licitație publică deschisă pentru întreg spaţiul UE. Mai întâi a trebuit să ne calificăm din punct de vedere tehnic şi financiar, ceea ce pentru noi desigur că nu a reprezentat o problemă, având experienţă offshore şi onshore în Italia, Tunisia şi Australia. Graţie listării noaste la bursă există transparenţă financiară deplină. Am oferit un program tehnic de lucru, cu ajutorul căruia am reuşit să-i devansăm pe competitorii noştri, mai ales prin investiţia în procese geofizice moderne tridimensionale.

Mulţi oameni nu sunt siguri cum se îmbină explorarea cu protecţia mediului. Care sunt criteriile importante pentru dumneavoastră în acest caz?

Noi lucrăm curat! Suntem o companie internaţională listată la bursă şi implementăm o politică de tip „Zero-Discharge-Policy“ în toate ţările în care ne desfăşurăm activitatea, ceea ce înseamnă că, atunci când lucrăm, impunem cerinţele ridicate de protecţia mediului şi companiilor partenere şi subcontractante. Suntem de asemenea verificaţi internaţional în mod constant, orice efect negativ asupra naturii fiind desigur evitat în cazul tuturor lucrărilor noastre de foraj. Acest lucru l-am integrat şi în principiile noastre corporatiste. În calitate de companie listată la bursă, atunci când vine vorba despre siguranţă şi standarde de mediu, nu dorim şi nu ne permitem greşeli. Am pierde încrederea multor investitori. Bineînţeles, acestea nu sunt promisiuni deşarte, aşa am tratat şi în trecut. Un bun exemplu pentru politica noastră „Zero-Discharge-Policy“ îl reprezintă proiectul nostru offshore din Italia şi Tunisia, unde am depozitat într-un circuit închis pe platforma noastră de foraj şi materialul de foraj, pe care l-am pompat din gaura de sondă. După terminarea lucrărilor acest material a fost îndepărtat în mod corespunzător şi profesional. Este vorba despre roci, care au fost mărunţite cu sapa, aşadar nu despre materiale care dăunează mediului. Totuşi nu ne-a fost teamă de costuri – în timpul lucrărilor nu trebuie sa cadă nimic peste bord şi să ajungă astfel în mare. Iar atunci când lucrăm onshore, adică pe uscat, stabilim desigur aceleaşi standarde.

Ce fel de lucrări se desfăşoară concret în Banat?

În iarna lui 2013 am început să efectuăm primele explorări geofizice, până la primul foraj de cercetare va mai dura cu siguranţă câteva luni. Pentru a minimiza cât mai mult cu putinţă daunele produse culturilor agricole ale agricultorilor, ne-am decis să efectuăm prospectarea după petrol şi gaze naturale cu ajutorul undelor acustice, un procedeu care este asemănător examinării cu ultrasunete sau a ecografiei din medicină şi care funcţionează în felul următor: noi venim cu echipa noastră după recoltă şi analizăm terenul şi resursele minerale posibil existente prin emiterea de unde acustice şi înregistrarea reflexiilor undelor acustice într-o amplă bază de date. Astfel putem crea imagini tridimensionale ale geologiei din subsol şi ilustra exact mai ales adâncimi de la cca. 1000 m până la 2000 m, aici aflându-se cele mai multe zăcăminte de petrol şi gaze naturale. Aceste lucrări pe un teren al unui proprietar durează doar puţin timp, respectiv câteva ore până la câteva zile, până când ne mutăm cu echipa de cercetare mai departe în următoarea zonă. Conform experienţelor, în agricultură nu se preconizează daune, deoarece echipa noastră se deplasează pe câmpuri mai mult pe jos. Pe lângă aceasta, sunt folosite tractoare mici şi uşoare pe linii exact definite la distanţă de ca. 300 m, tractoare care lasă în sezonul ploios „urme” pe pământ. Aceastea reprezintă de fapt singurele efecte temporare. Daune permanente nu există. Pentru a reduce la minimum daunele ne străduim, să efectuăm aceste activităţi după recoltă şi în sezoanele uscate. Desigur că proprietarii sunt despăgubiţi generos pentru urmele lăsate de tractor şi pentru toate celelalte daune. Ştim că plătim, convertit la preţul grâului pe hectar, un multiplu al preţului de pe piaţa mondială. Proiectul nostru se împarte în 3 etape, analiză – foraj de cercetare – foraj. După evaluarea acestor date colectate, geologii noştri pot determina, dacă există resurse minerale. Din păcate rareori putem vedea direct petrol şi gaze naturale, dar putem vedea în subsol cel puţin structurile sau „capcanele stratigrafice” în care se găsesc petrolul, gazele naturale sau chiar apa termală. Numai atunci se decide investiția a câtorva milioane în plus în forajul de cercetare. Apoi, din nou, luăm următoarea decizie, dacă acest zăcământ este suficient de interesant în ceea ce priveşte tipul de zăcământ, cantitatea şi calitatea, și anume dacă vom face investiţiile uriaşe pentru dezvoltare.

Cum se desfăşoară lucrările în zona Parţa în momentul de faţă? Aţi avut şi probleme?

În ceea ce privește calitatea tehnică şi posibilitatea de descoperire de zăcăminte de petrol şi gaze naturale, lucrările se desfăşoară excelent. Am înregistrat deja multe date moderne şi astfel ne-am putut confirma supoziţiile bazate pe date vechi însă nu aşa de exacte, date care au fost înregistrate în anii ’70. De la începutul anilor ’90 se prospectează după petrol şi gaze naturale aproape numai cu ajutorul metodelor tridimensionale. Această tehnologie nu a fost folosită însă până acum niciodată în Banat, ADX Energy fiind prima companie care a început să o utilizeze. În ceea ce priveşte problemele: din păcate legile care se referă la lucrările noastre sunt uneori interpretate greşit. Am primit comanda din partea statului de a prospecta aceste suprafeţe şi de aici rezultă dreptul concret precum şi obligaţia de a ni se permite accesul pe aceste suprafeţe, ceea ce înseamnă că proprietarii şi arendaşii trebuie să ne permită să lucrăm. Nu se poate ca fiecare dintre miile de proprietari de teren din regiunea concesiunii noastre să decidă personal şi arbitrar, dacă în România sunt permise sau nu prospecţiunile după resurse minerale. Pentru a obţine acest drept de acces garantat de către stat, am îndeplinit multe obligaţii, pentru a obţine concesiunea pentru explorare, desigur şi în ceea ce privește standarde de mediu şi de siguranţă. Dorim să evităm orice incertitudine, dar şi orice nemulţumire sau orice ceartă. Legislaţia românească ne oferă posibilitatea de a porni o acţiune în instanţă după 60 de zile, pentru a obţine accesul pe termen scurt pentru lucrările noastre. Fireşte că dorim să evităm orice conflict şi că dorim să găsim împreună cu familiile şi companiile un acord şi, precum am spus, trebuie şi vrem să îi despăgubim pentru pierderile cauzate recoltelor sau alte daune. Pentru noi este important să discutăm cu toate persoanele implicate, noi suntem deschişi pentru a răspunde tuturor întrebărilor. În mod repetat auzim că oamenilor le este teamă de exproprieri – ca în cazul construcţiilor de drumuri. Drepturile de proprietate nu sunt afectate deloc de lucrările noastre! Este vorba doar despre permiterea accesului pe teren pentru o perioadă scurtă de una până la două zile. Chiar şi dacă sunt descoperite zăcăminte minerale, terenul rămâne bineînţeles în proprietatea proprietarului terenului. O altă problemă este aceea, că uneori este greu, să se găsească proprietarul actual al unei parcele, deoarece datele autorităţilor locale sau din cadastru nu mai sunt actuale. Cu toate acestea încercăm, să îi contactăm direct pe proprietari sau pe arendaşi. În cazul în care cineva se consideră ca fiind tratat injust, suntem recunoscători pentru aflarea acestui fapt. Pe pagina noastră de internet am creat un spaţiu de comunicare şi răspundem oricând întrebărilor. În timpul lucrărilor vom avea la fața locului şi o echipă de jurişti, care îi va putea consilia pe proprietarii de teren, care se simt trataţi nedrept şi vom plăti rapid şi nebirocratic compensările menţionate anterior.

Aşadar – ce se va întâmpla în următoarele luni în Timişoara?

Putem spune, că lucrările noastre sunt compuse din 3 faze: prima fază, explorarea, este în mare parte deja realizată. A doua fază după analiza datelor o reprezintă forajul de cercetare. În cazul în care calitatea şi cantitatea sunt interesante ajungem la faza a treia – forajul propriu-zis, abia atunci se pot vedea pentru o perioadă mai lungă de timp – aproximativ o lună – instalaţii de foraj, înainte de acestea suntem aproape „invizibili”. După primele recolte începând cu luna iulie – ne adaptăm lucrările ciclului de producţie agricolă cât mai bine cu putinţă – vom continua colectarea de date, vom analiza datele adunate şi în cazul în care vom descoperi resurse minerale naturale interesante pentru o producţie, de obicei o probabilitate de 20 – 30 %, vom discuta din nou cu proprietarii de teren pe a căror proprietate este posibil un foraj. Pentru perioada în care echipamentele şi instalaţiile noastre de foraj se vor afla pe aceste suprafeţe de teren se va plăti desigur o arendă, iar în următorii 3 – 10 ani se vor pompa rezervele de petrol şi gaze naturale la suprafaţă. Prin aceste lucrări, comunităţile se pot aştepta la noi locuri de muncă în domeniul tehnic, dar şi prin profitabilitatea indirectă la venituri mai ridicate provenite din impozite sau la construirea de noi infrastructuri. După încheierea lucrărilor vom restabili starea anterioară.

La cât se ridică investiţia companiei dumneavoastră în economia românească?

Până în acest moment am investit câteva milioane de euro în România şi aceasta doar pentru prima fază pentru obţinerea concesiunii de la statul român, analiza datelor şi prima colectare de date geofizice în zonă, pentru care statul va încasa venituri la începutul producţiei. Pe cât posibil vom opta mereu pentru companii româneşti, care să ne susţină în lucrările noastre ca subcontractori şi care să poată îndeplini cerinţele noastre în materie de calitate şi managementul calităţii, dar şi în materie de protecţia mediului. Şi aşa ar trebui să se întâmple mereu în România, deoarece România este o ţară cu o tradiţie îndelungată în domeniul petrolului şi al gazelor naturale. După părerea mea, România va putea beneficia încă mulţi ani de resursele sale naturale de petrol şi gaze convenţionale, chiar şi fără a lua în considerare zăcămintele de gaze de şist din estul ţării. Când ajungem la următoarea etapă în care efectuăm forajele, bineînţeles că investiţiile vor fi mai mari, fiind vorba aici de sume investite local care se apropie de 100 de milioane de euro. Acestora le sunt asociate de asemenea şi venituri fiscale ridicate şi locuri de muncă suplimentare.

De ce este statul interesat ca aceste explorări să se desfășoare în sectorul agricol?

Acesta este un calcul simplu pentru stat. În cazul în care se descoperă ţiţei sau gaze naturale într-o regiune, de exemplu pe o suprafaţă foarte mică de 2000 m², ceea ce nu reprezintă nici măcar suprafaţa unei parcări a unui shopping mall, statul va încasa venituri provenite din impozite între 20 şi 70 de milioane de euro. Aceștia sunt mulți bani pentru o suprafaţă aşa de mică. Contra-întrebare, cât de multe venituri provenite din impozite realizează aceeaşi suprafaţă de teren în agricultură? În plus, industria petrolieră creează locuri de muncă de calificare înaltă şi bine plătite. Având în vedere tradiţia îndelungată precum şi învăţământul universitar de calitate în domeniul construcţiilor dar şi experienţa practică, know- how-ul românesc s-ar putea remarca şi pe plan internaţional. Experţii români sunt la mare căutare pe plan internaţional.

Comentarii

comentarii