Acasă Actualitate Expoziția Piața Unirii din Timișoara și satul Charlottenburg, autor Constantin Duma –...

Expoziția Piața Unirii din Timișoara și satul Charlottenburg, autor Constantin Duma – vernisaj, joi, la Muzeul de Artă Timișoara

DISTRIBUIȚI

Vernisajul expoziției documentar ”Piața Unirii din Timișoara și satul Charlottenburg”, autor Constantin Duma, va avea loc, joi, 25 noiembrie 2021, la ora 16:00, la Muzeul Național de Arta Timișoara.

Evenimentul este organizat de Asociația Miltonia, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș. Formatul de prezentare a materialului documentar prezintă elementele care să trezească interesul de a face orice iubitor de frumos, de artă, de arhitectură sau de vizită turistică să devină părtaș la acest minunat act de promovare prin vizită la fața locului.

Documentarea a orientat direcția de lucru către materialul fotografic și video, cercetarea istoriei locului, a persoanelor care au marcat dezvoltarea sa, a poveștilor oamenilor din perspectiva interesului turistic. Finalizarea proiectului intenționează să pună într-o lumină atractivă potențialul și condițiile pe care aceste localități speciale o au.

Astfel, a fost realizată o expoziție cu doua obiective centrale: Piața Unirii și satul Charlottenburg din județul Timiș. Proiectul este cofinanțat de Consiliu Județean Timiș.

De ce autorul a decis să facă o expoziție documentară despre aceste două fascinante obiective turistice?

Constantin Duma a răspuns astfel: ”Frumusețile locurilor în care trăim ne fac să devenim dependenți de vibrația specială a fenomenului natural în desfășurare. În Piata Unirii din Timișoara, cu dezvoltarea previzibilă a norilor, cu parcursul aproape repetabil al soarelui pe bolta cerescă, cu primenirea adusă de o ploaie de vară, de toamnă sau o adiere cu fulgi de nea, m-a făcut să simt că acest loc este unul special,  un loc în care magia luminii este ridicată la rang de artă, iar așteptările devin împliniri împărtășite.

Am întâlnit aceleași sentimente minunate într-un alt loc special, un loc pe care pământul îl înconjoară într-un gingaș joc al mișcării sale curtenitoare, locul în care localnicii trăitori simt că pământul se învârte în jurul lor, se învârte în cerc, locul fiind centrul imaginar al pământului.

Este cercul în care toate energiile sunt transformate în zâne bune, poveștile au întotdeauna un final fericit, somnul este cu vise frumoase, presărat cu întâlniri de poveste, cu Ilene Cosânzene, turme de ciute și cerbi. O lume de poveste în satul-cerc, Charlottenburg din județul Timiș, la o aruncătură de băț de capitala Banatului, de fascinanta, Timișoara. 

Fotografiile reprezintă ceva din această experiență duală: Piața Unirii din Timișoara și Satul Cerc Charlottenburg, din județul Timiș”

 

Comentarii

comentarii