Acasă Cultura Expoziție de fotografie ”Călin Piescu, El camino”, la Galeria Helios

Expoziție de fotografie ”Călin Piescu, El camino”, la Galeria Helios

DISTRIBUIȚI

Galeria Helios va găzdui în perioada 19 martie-29 martie 2024, Expoziție de fotografie ”Călin Piescu, El camino”.

Prin fotografiile de înaltă ținută artistică cu un deosebit impact estetic, așa cum ne-a obișnuit de la expozițiile precedente, Călin Piescu împărtășește, de această dată,  experiența unică a pelerinului în drumul spre Santiago de Compostela, numit El Camino, mergând pe jos aproape 40 de kilometri pe zi purtându-și ranița de 12 kg pe spate, o adevărată performanță sportivă dublată, inerent, de cea spirituală, aflându-se vremelnic într-un interval în care timpul și spațiul sunt coordonate ale misterului existențial. Peisajele cu orizontul coborât, sub apăsarea cerului sugerează nemărginirea, naturile moarte cu merinde popasul și odihna iar portretele celor întâlniți pe drum comuniunea cu natura și solidaritatea umană. Astfel, călătoria, prilejuind meditația în solitudine, devine inițiatică; pașii urmează calea bătătorită de alți pași în timp ce gândurile pelerinului refac și corectează scenografia propriei existențe, urmând etapă după etapă  până la finalul care este apoteoză și cădere, adică revenire în cenușiul cotidian.

Imaginile redau starea de spirit a călătorului într-un amestec de bucurie și speranță, îngrijorare și suferință și reamintesc că obiectivul aparatului este, așa cum l-a notat Paul Virilio, ochiul memoriei iar fotografia instantaneul viziunii subiective a realității.

Călin Piescu este un artist multimedia, membru al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala din Timișoara, cu un traseu existențial surprinzător. Absolvent al Facultății de electrotehnică din Timișoara, lucrând până în prezent ca inginer în Viena, pe la mijlocul vieții se orientează spre artă și teologie urmând un masterat în fotografie la Universitatea de Vest din Timișoara și un altul la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din București. Cele trei abilități se îmbină armonios contribuind prin disciplină, rigoare, imaginație, mister și credință, la definirea lui ca artist care surprinde realitatea în scena de teatru, portret și peisaj. Printre expozițiile personale și colective, se remarcă cea din 2006 Seară de seară la teatru de la Muzeul Național al Literaturii Române unde revine în 2023 cu fotografii realizate în timpul celor două pelerinaje la Santiago de Compostela în 2007 și 2022, iar în Timișoara cu o expoziție de portrete de personalități Călător între Viena și Timișoara la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara în 2021 și alta de peisaje urbane vieneze Viena. O nouă zi la Galeria Parc.

Comentarii

comentarii